7 tips om positiever te denken

Positief denken, positief denken ... jaja ... "Nele, hoe kun je nu positief denken? Overal ter wereld zijn er aanslagen, storten er vliegtuigen neer, ... Bedrijven gaan over kop, er zijn massa-ontslagen ... Het leven is hard en daar moeten we mee leren leven. Het is wat het is ..."  Is dat zo? 

Het leven kan inderdaad hard zijn, inderdaad. Jij krijgt enkel en alleen de portie hardheid die jij zelf aankunt. Alle uitdagingen die op jouw pad komen zijn er om jou iets te leren, om jou het leven beter te leren begrijpen. 

Ikzelf was vroeger iemand die iedereen en alles de schuld gaf als er mij iets overkwam. Het was steeds de ander, nooit mezelf. Tot ik geleerd heb dat ik, en alleen ik, verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven. BAM! Daar sta je dan. Van iemand die enkel de negatieve kanten zag ben ik uitgegroeid tot iemand die steeds positief blijft, wat er ook gebeurt. Dit heb ik geleerd met vallen en opstaan. Vandaag ben ik zo blij dat ik positief denk en de positiviteit zelve ben. Hoe? Hier enkele tips.

#1: Omring jezelf met positieve mensen
Wanneer je je even negatief voelt, bel dan naar iemand die je terug het positieve van de situatie laat inzien. Vermijd mensen die je nog meer de negativiteit induwen. Ik bel steeds een goede vriend(in) die me constructieve feedback geeft. 

#2: Help iemand
Het doet zoveel deugd iemand te helpen. Het positieve gevoel dat je daarvan overhoudt, is onbetaalbaar. Onlangs kwam ik thuis en zag ik mijn buurvrouw paniekerig op de oprit staan. De garagepoort was geblokkeerd en ze moest dringend naar een sollicitatiegesprek. Haar vader had ze al gebeld maar het duurde een kwartier vooraleer hij bij haar zou zijn. Aangezien het naar het gesprek een halfuur rijden zou zijn en we nog maar een dik halfuur hadden, stelde ik haar voor mijn wagen in te springen. Ik heb haar naar daar gebracht, intussen gekalmeerd en kracht gegeven om het goed te doen tijdens het gesprek. Haar oprechte dankbaarheid achteraf gaf me zoveel energie dat ik de hele dag positief ben gebleven, welke tegenslag ik ook tegenkwam. 

#3 Verander de negatieve toon van je gedachten naar een positieve toon. 
Vaak zeggen we wat we niet willen: we willen geen file, we willen niet te laat komen ... En raad eens wat er dan gebeurt? Juist! Vraag wat je wel wil. Dus vraag vlot verkeer, en dat je op tijd bent op je afspraak. Bij de bakker zeg je toch ook niet: "ik wil geen boerenbrood" of " ik wil geen croissants". Nee, je vraagt wat je wel wil. Probeer eens echt alles in positieve zin te vragen. Je zult verrast zijn wat er op je pad komt!

#4 Hang niet het slachtoffer uit. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven.
Hoe vaak heb je het slachtoffer al uitgehangen? Dat het allemaal door hen is, dat jij er niets aan kunt doen. Het is de overheid / je baas/ je partner / je buur ...Hoe uitzichtloos je situatie nu op dit moment is, er is altijd een uitweg. Denk eens verder dan je neus lang is, vraag raad aan je omgeving, vraag tips en voer uit waar jij je het beste bij voelt. Neem het eigen roer in handen, wees creatief. 

#5 Zoek het positieve achter het negatieve
Aan elke zaak zijn er twee kanten: het goede en het slechte. In plaats van negatief te denken, denk even aan het positieve van de zaak. Vb. het regent buiten: nu hoef je de planten in de tuin niet te gieten of kun je gezellig binnen een leuke activiteit doen. Hierin ben ik uitmuntend geworden. Iedereen in mijn omgeving vindt het altijd aanstekelijk dat ik steeds het zonnetje zie in de regenbui. Dit heeft me zo hard geholpen om de uitdagingen in mijn leven uit te gaan. 

#6 Zing
"Because I'm happyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy" ... Zet een vrolijk nummer op en zing mee. In het begin zal het nog wat onwennig en aarzelend zijn maar gauw zing je uit volle borst mee en voel je je super. Geloof me. 

#7 Lach
Lach, glimlach, schaterlach ... Ik maak er een gulden regel van om iedereen die ik tegenkom een stralende lach te bezorgen: groot of klein, oud of jong, arm of rijk ... Ik wil dat de mensen zich gezien voelen. De eerste keer dat je dit doet kijken mensen raar op en voel jij je abnormaal. Daarna is het wrange gevoel weg en merk je dat de mensen het echt appreciëren dat jij hen een glimlach bezorgt. Verder probeer ik ook iets amusants te zien of te lezen als ik me even minder positief voel. Zo heb ik een leuk filmpje van mijn dochters op mijn telefoon staan waarmee ik steeds zo hard moet lachen dat negatieve gedachten smelten als sneeuw voor de zon. 

Welke tips heb jij om positiever door het leven te gaan? Schrijf ze gerust hieronder om anderen te inspireren.