Hoe laat je de drang naar goedkeuring los?

Ik was een meesteres in het vragen naar goedkeuring. Voor alles had ik iemand's goedkeuring nodig. Naar iemand's pijpen dansen, iemand's mening delen (en de mijne achterwege laten), zeggen wat de mensen wilden horen ... het was mijn vak! Tot ik besefte dat dit mijn vrijheid beperkte en ik iedereen gelukkig maakte behalve mezelf. 

Door steeds volgens een ander te leven, hield ik mezelf tegen om te groeien. De anderen waren tevreden ... ik daarentegen kwijnde weg omdat ik niet mezelf kon zijn. Ik saboteerde mijn eigen successen, mijn eigen groei, mijn eigen evolutie ...  Herken je dit? Ben jij iemand die voortdurende de verkeerde keuzes maakt om anderen te 'pleasen' of om afkeuring en kritiek te vermijden? 

Weet dat jouw nood aan goedkeuring een negatieve impact heeft op je uitvoering: je vertoont uitstelgedrag, je weigert belangrijke zaken te doen, je voelt ongerustheid en angst ... Doordat je enkel zaken doet waarvan enkel anderen tevreden zijn, ga je na verloop van tijd opgeven want ... het komt niet uit je hart. Steeds een ander persoon te moeten zijn, dit kun je toch niet volhouden? Dat acteren kun je misschien even volhouden maar je valt vroeg of laat toch door de mand. 

Soms ga je ook teveel doen om goedkeuring van anderen te krijgen: je werkt te hard, je bent nooit tevreden over het resultaat want je "voelt" dat anderen er nog niet tevreden over zijn. "Neen zeggen" lukt niet want de anderen kunnen wel eens teleurgesteld zijn in je ... Dus blijf je doordoen ... zonder tijd te maken voor jezelf ... zonder erbij stil te staan wat je echt wil ... en dan crash je. 

Hier enkele tips die mij enorm geholpen hebben:

1 Creëer een gezond gevoel van zelfacceptatie. 

Werk aan je basis: voel je sterk genoeg om te weten wat goed voelt voor jou en wat niet. Enkel jij weet wat goed voor je is en wat niet. Als jouw buikgevoel jou vertelt dat het niet goed zit en een ander wil je toch overtuigen ... luister naar je buikgevoel. Twintig jaar geleden probeerden mijn ouders mij ervan te overtuigen dat iemand niet goed genoeg voor me was. Ik was toen niet zo sterk als nu en ik heb mijn buikgevoel verwaarloosd. Mijn ouders wisten het beter, is het niet? Fout! Mijn ouders wisten het niet beter: zij maakten zich enkel zorgen om me ... wat hun goed recht is. Maar ze hadden mij niet moeten vertellen met wie ik mocht omgaan en met wie niet. Om een heel lang verhaal kort te maken: ik liet die persoon vallen en voelde jaren een gemis. Ik was immers mijn soulmate kwijt. Stond ik toen maar sterker in mijn schoenen. Inmiddels heb ik mijn soulmate en ik elkaar teruggevonden ... 

Probeer vanaf vandaag een "zelfacceptatie"-dagboek bij te houden: schrijf hierin wekelijks de zaken of gebeurtenissen op waar je fier bent over jezelf. Dit kan gaan over keuzes die je hebt gemaakt, inzichten die je hebt gekregen, zaken over jezelf die je leuk vindt, feiten waarin je echt jezelf hebt kunnen zijn, zaken waar je je goed bij voelt ...

2 Stop met het zoeken naar anderman's goedkeuringen

Vraag niet aan anderen of je de juiste keuze hebt gemaakt, vraag niet aan anderen of je er mag zijn of dat je goed hebt gehandeld. De enige persoon die jou goedkeuring mag geven, ben jezelf. Doe wat goed voelt en maak jezelf duidelijk dat het jouw keuze is en dat je jezelf een schouderklopje mag geven omdat je jezelf bent. Ben jij tevreden? Super! Laat de anderen hun mening maar achterwege. 

3 Stop met de zaken die je doet om toch een goedkeuring te krijgen. 

Wees nu eerlijk tegen jezelf als je nu nog eens iets doet: doe je het omdat het goed voelt voor jou of omdat je in iemand's gratie wil vallen of omdat je kritiek wilt vermijden? Sta hier echt bij stil en evalueer wekelijks (of als je tijd hebt dagelijks) de zaken die je hebt gedaan. Welke zaken waren echt belangrijk en welke zaken heb je gedaan om anderen te 'pleasen'. Schrijf ze op in 2 kolommen: links de belangrijke en nodige zaken en rechts de zaken om voor anderen goed te doen. Probeer die rechtse kolom te elimineren. Doe enkel nog de belangrijke zaken. Maak tijd voor jezelf. Je mag nu eens egoïstisch zijn. Steeds zeg ik tegen mijn coachees dat ze een ander niet kunnen geven wat ze zelf niet hebben, daarom is het ook noodzakelijk om eerst liefde voor jezelf te voelen zodat je weet wat liefde is. Dan pas kun je liefde aan iemand anders schenken. 

Je hebt een ander zijn of haar goedkeuring niet nodig. Als ze dan achteraf niet tevreden zijn en kritiek leveren op jou, zegt dit meer over hen dan over jou. Jij moet in de eerste plaats integer zijn met jezelf. Zeg neen als het je niet past (in deze blog lees je hoe je "neen" leert zeggen). 

Laat aub de drang naar goedkeuring los ... Wees jezelf ... Wees tevreden met jezelf. 

Welke zaken heb jij onlangs gedaan waarover je best fier mag zijn? Gewoon ... omdat je bij jezelf bent gebleven, omdat je heb stand gehouden ... ook al waren er anderen die er een andere mening op nahielden. Schrijf het hieronder zeker op. Niet voor goedkeuring van anderen, wel als zelfbevestiging voor jezelf: als het zo zwart op wit staat wordt het nog eens versterkt.