Hoe we snel onze perceptie kunnen switchen

2020 was een raar jaar, een heel raar jaar. Sommigen vertelden me dat het een “klotejaar” was . Sorry voor het taalgebruik maar ik ben enkel de boodschapper. 😉

Toen ik onlangs met iemand praatte over het “klotejaar” kwam ik tot de volgende conclusie: 2020 was het jaar waarin ik veel gevloekt heb maar als ik alles bij elkaar neem, viel 2020 best wel mee.

2020 was zelfs verrijkend: we zijn als samengesteld gezin enorm naar elkaar toegegroeid, we hebben elkaars kleine kantjes beter leren kennen en leren omarmen, we hebben geleerd hoe we met verveling konden omgaan, we werden uitgedaagd om nog beter met elkaar te praten (dankjewel Marshall Rosenberg voor Geweldloze communicatie) en bovendien heeft iedereen beseft dat perceptie alles is.

Het afgelopen jaar was immers niet enkel het jaar waarin corona alles in de war stuurde en we ons huwelijk moesten uitstellen, het was ook het jaar waarin we allemaal voortdurend thuis waren, van thuis uit werkten en studeerden (en het ziet ernaar uit dat we dit nog even zullen moeten doen) en  het was vooral het jaar waarin we leerden dankbaar te zijn voor de zaken die we voordien niet konden doen maar nu wel kunnen doen.

Wat mij (en ook de rest van mijn gezin en mijn klanten) heeft geholpen in deze periode was dankbaarheid. Elke ochtend schrijf ik in mijn dankbaarheidsboekje (een glanzend, klein boekje met lijntjes) tien zaken waarvoor ik dankbaar ben. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn gezin omdat we het zo goed met elkaar kunnen vinden. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn auto omdat zij (mijn auto is wit met roze accenten) me overal veilig heen brengt. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn laptop omdat ik dan kan werken vanop verschillende plaatsen. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn kinderen omdat ze mogen opgroeien in alle veiligheid. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn gezin omdat we allemaal gezond zijn. Ik ben zo blij en dankbaar voor al die gezelschapspelletjes in onze kast omdat die al voor heel wat entertainment hebben gezorgd tijdens corona,…

Zo heb ik ook leren kijken naar de zaken die ik nu wel kon doen of wel heb en laat ik datgene wat ik moet missen, los.

Wij klagen dikwijls over zaken die we niet hebben of die we moeten missen. Maar tonen we elke dag onze dankbaarheid voor de zaken die we wel hebben en mogen beleven? Eerlijk? Er zijn er weinigen die dat doen.

Misschien kan het nieuwe jaar dus een nieuwe switch voor jou betekenen: wees vanaf nu dankbaar voor alles wat je wel kan doen en wat je wel hebt. Het verruimt de blik op het leven én het doet je zo geweldig voelen. Bovendien zal je merken dat er meer zaken beter zullen verlopen.

Hoe start je?

Neem een boekje. Schrijf op waarvoor je dankbaar ben en waarom. Iets in de trant van: ik ben zo blij en dankbaar voor … omdat …
Dat laatste is heel belangrijk omdat je op die manier nog eens de waarde benadrukt van hetgeen waarvoor je dankbaar bent. Je gaat inzien waarom het jou zo dankbaar en blij maakt.

Laat 2021 een geweldig en dankbaar jaar zijn! En kijk met dankbaarheid terug op 2020. Wat liep wel goed? Wat heb je wel gekregen? Wat heb je wel kunnen meemaken?

Laat het hieronder weten en wees zo een inspiratie voor anderen.