Wat opruimen met loslaten te maken heeft ...

Ik kon niets weggooien van kleren. In mijn kleerkast lagen zelfs nog enkele kleren van toen ik 18 jaar was. Deed ik ze aan? Neen. Maar ik gooide ze niet weg want je wist maar nooit. Het was niet enkel met kledij. Ook met andere zaken ... ik was een verzamelaar. 

Na mijn scheiding verhuisde ik naar een veel kleinere flat enkele straten verderop in het dorp. Selecties werden gemaakt maar  toch nam ik teveel mee naar mijn nieuwe woonst. Ik werd een fervent puzzelaar: op dat rek kon nog dat, in deze kast nog het ene, in de kleine berging het andere etc. Tot ik beseft dat ik niet aan "practice what you preach" deed, nl. loslaten. 

Ik startte met mijn nieuw leven, waarom hield ik me dan vast aan mijn oude leven? Mijn hele interieur kreeg nieuwe meubels: het begin van een nieuwe start. Een bewuste keuze: ik wou immers met nieuwe energie beginnen. Nieuwe handdoeken, nieuw bedlinnen ... heel veel zaken werden vernieuwd. 

Tussenin kocht ik wel nieuwe kleren maar mijn oude kleren hield ik ook bij. Van een dressing naar een dubbele kleerkast: het beeld van een uitpuilende kleerkast mag je nu even voor ogen hebben. Tijdens de zomer borg ik mijn winterkledij op in plastic boxen en in de winter vice versa. 

Wanneer je voelt dat je energie vast zit en dat je je leven niet meer op de rails hebt, kun je het best opruimen. Door op te ruimen komen nieuwe energieën vrij ... zowel in je huis als in jezelf. Met dit in mijn achterhoofd startte ik de grote opruimactie. Tussen het schrijven aan mijn boek en het coachen door nam ik een verhuisdoos onder handen. Na de dozen volgde ook de kasten die ik blindelings had gevuld na mijn verhuis en verder geen aandacht aan had besteed: ik had immers geen tijd om te rommelen. 

Toen kwam mijn kleerkast. Met een grote zucht begon ik eraan. Het moment was ideaal: ik moest toch de winterkledij opbergen en de zomerkledij tevoorschijn halen. Onmiddellijk heb ik er dan maar de grote schoonmaak gehouden: kleren die ik al een jaar (of langer) niet meer droeg werden onmiddellijk weggegooid. Ik schrok van de grote hoop. 

En toen viel het kwartje: de rommel moest helemaal uit mijn leven. Wanneer energie blijft stilstaan, hoopt de rommel zich op. Maar energie blijft ook stilstaan als de rommel zich ophoopt. Rommel is immers vastzittende energie. Wat er met jou in je leven gebeurt, weerspiegelt zich in rommel en de rommel wordt vervolgens deel van het probleem zelf. Want hoe meer je ervan hebt, hoe meer je aantrekt. Begin daarom gewoon met opruimen. Je voelt je daarna zoveel lichter en beter. En ... er is plaats voor nieuwe zaken. Laat die oude zaken los!

De reden? Wanneer je je huis opruimt en op orde brengt, vinden er ook overeenkomstige veranderingen in jezelf plaats. Weet dat je omgeving en je thuis je innerlijke zelf weerspiegelt. Dus als je je omgeving en je thuis verandert, verander je de mogelijkheden in je eigen leven. Wil je dus aan jezelf werken? Start dan met opruimen!