30 manieren om jezelf gelukkiger te maken

Gelukkig zijn heb je vaak zelf in handen. Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen geluk. We kunnen ons geluk niet laten afhangen van derden of andere factoren: jij bepaalt zelf je geluk. 

En dat geluk? Dat zit in kleine dingen. Hier alvast enkele manieren om zelf je geluk te maken. 

1. Lach! Ook al is het soms moeilijk om te lachen, probeer het toch. Plaats een glimlach op je gezicht. In het begin zal het wat geforceerd over komen, maar voor je het weet voel je ook je lach. Bekijk desnoods een foto waar je bij moet lachen. 

2. Omring jezelf met de juiste mensen. Ga om met de mensen die je gelukkig maken. Maak tijd voor hen. Niet enkel over sociale media (daarover straks meer) maar in het echte leven. Spreek af met de mensen met wie je wil optrekken. 

3. Denk in oplossingen, niet in problemen. Wanneer je onmiddellijk denkt over een oplossing, komt die sneller en is het probleem sneller opgelost dan je denkt: weer een last minder. 

4. Bezie het als een uitdaging, niet als een probleem. We bekijken heel veel zaken als problemen, maar bekijk het vanaf nu eens iets als een uitdaging dat op je pad komt. Iets dat je uitdaagt waar je onmiddellijk je schouders onder wil zetten om het onder de knie te hebben is zoveel makkelijker. En als je daar dan nog onmiddellijk puntje 3 aan koppelt, kun de de uitdaging nog beter aan. Zoek de oplossing trouwens niet te ver!

5. Wees dankbaar. Hoe genereuzer je bent, hoe meer je krijgt. Dit kon je hier al lezen. Het hoeven geen grootse dingen te zijn waarvoor we dankbaar moeten zijn, het kan ook iets klein zijn: dat we gezond mogen opstaan bv., of dat we heerlijk hebben geslapen, of dat de zon vandaag zo mooi heeft geschenen. Wees dankbaar voor de kleine dingen en je krijgt nog meer leuke dingen erbij. 

6. Leef vandaag. Wat was, was. Simpel. Gedane zaken nemen geen keer. We kunnen de tijd niet meer terugdraaien dus waarom daarover nog tobben? Het heeft geen nut om stil te staan bij de fouten of problemen uit het verleden. Dat zorgt alleen voor rimpels. Net als nadenken over de toekomst. Wat moet gebeuren, zal gebeuren. En dat gebeurt allemaal met een reden. Daarom, geniet van het nu. 

7. Neem het allemaal niet zo serieus. Leer relatieveren. Pak het op een speelse manier aan. Het leven is al serieus genoeg, met een dosis humor en zelfrelativering kom je veel verder. Uiteraard moeten we onze verantwoordelijkheden opnemen, maar dit kan ook eens met een lach. 

8. Bouw aan je netwerk. Leer zoveel mogelijk mensen kennen. Dit kan alleen maar door buiten te komen en niet enkel met dezelfde mensen op te trekken. Leer nieuwe mensen kennen. Je weet nooit wat hieruit kan groeien: een nieuwe job, een nieuwe relatie, een nieuwe vrienschap, ...

9. Ga uit je comfortzone. Ik weet het, ik weet het ... die comfortzone voelt toch zo comfortabel. Maar geloof me, het is daarbuiten waar de magie is. Doe daarom eens iets onverwachts. En nee, je hoeft je geen zorgen te maken over wat anderen van je denken. Zolang je niemand kwetst, doe je niets verkeerd. 

10. Stop met vergelijken. Vergelijk jezelf niet met anderen. Jij bent uniek! Jij weet alleen wat jij wil in dit leven. Trek je dus niets aan van wat anderen van je denken, focus je op jezelf. 

11. Wees creatief! De wereld heeft je nodig. 

12. Lees een boek dat je graag leest. Lees iets waaruit je iets kan leren of waarvan je kan genieten. Nu kunnen we zeggen dat we geen tijd hebben, maar start dagelijks met 20 minuten te lezen. Dit is instant geluk. 

13. Maak een ander gelukkig. Dat hoeven geen grootse dingen te zijn, het zit immers in de kleine dingen. Wanneer ik toeristen foto's van elkaar zie trekken of een poging trachten te nemen om de ideale selfie van hen twee te maken, stap ik naar hen toe en vraag ik hen of ik een foto van hen beide moet nemen. De lach en dankbaarheid die ik dan krijg, maakt mijn hele dag goed! 

14. Sport! Wanneer je sport komen immers gelukshormonen vrij. Bovendien is het nog goed voor je gezondheid. En geef toe: het geeft je enorm veel voldoening wanneer je een sportprestatie achter de rug hebt. 

15. Slaap voldoende. Wanneer we goed en veel hebben geslapen kunnen we veel meer aan dan wanneer we een slaaptekort hebben. 

16. Geef knuffels en ontvang knuffels. En hier heb ik het niet over de pluchen knuffelberen, maar een welgemeende aanraking. Een goede knuffel van een dierbaar iemand maakt ons gelukkig, gezonder en zorgt ervoor dat we minder gestrest zijn en veel minder pijn voelen. 

17. Gebruik minder sociale media. We denken altijd dat anderen gelukkiger zijn dan ons omdat we enkel de positieve zaken op de sociale media  zien. Weet dat dit echter een valse wereld is. Niemand gaat zijn ongelukkige periodes posten op Facebook en Twitter, enkel de positieve zaken. Daarom, neem gewoon afstand van sociale media. Dit kan echt deugd doen. Wees sociaal door face-to-face af te spreken met je vrienden in plaats van online.  

18. Gebruik minder je smartphone en tablet. Constant checken waar iedereen mee bezig is, bezorgt ons stress en depressies. Leg die smartphone en tablet daarom even opzij en leef bewust in je vrije tijd. 

19. Doe iets wat je altijd al wou doen. Waarom wachten tot morgen? Doe het nu onmiddellijk. 

20. Leer iets nieuws. Door iets nieuws te leren, vergroot je je eigen leven en bewustzijn. 

21. Zing! Zing mee met de radio. Trek je niets aan van anderen. Wanneer je in je wagen zit, en je hoort een fantastische song, zing het luidkeels mee: wedden dat je je zoveel gelukkiger voelt? 

22. Dans alsof niemand je ziet. Wat houd je tegen om thuis even een dansje te doen als je die ene aanstekelijke song hoort? En wanneer er iemand bij jou in de buurt is, grijp hem of haar vast en betrek die persoon in je dans! 

23. Vertel je dierbaren dat je hen graag ziet. Wacht niet tot morgen om het te zeggen, doe het vandaag nog. We zeggen dit immers veel te weinig. Zeg het ... gemeend. 

24. Zeg goedendag tegen vreemden. Echt een leuke om te doen. Ik doe het bijna dagelijks: diegene die ik tegenkom een vrolijke goedendag wensen. Sommigen kijken verrast op en de blik in hun ogen maakt mijn hele dag goed. Mensen willen graag gezien worden, erkend worden. 

25. Sta eens vroeg op en kijk naar een zonsopgang. Zo mooi om te zien. En het maakt onmiddellijk een fijn begin van je dag. 

26. Of omgekeerd: geniet van een zonsondergang. Sta er even bij stil. En weet dat bij het ondergaan van de zon ook die (misschien vervelende) dag achter de rug is en morgen een nieuw begin van je leven start. 

27. Zeg "ja". Ja tegen iets waarvan je dacht dat het je niet zo lukken of iets wat je altijd al hebt willen doen maar het kwam er maar niet van. Zeg ja tegen de zaken die je gelukkig maken. 

28. Zeg "neen". Oei? Dit is toch helemaal tegenstrijdig met punt 27? Nee! We zeggen teveel "ja" tegen zaken die we niet willen doen maar waarvan we denken dat het van ons verwacht wordt omdat we anders anderen gaan teleurstellen. Maar dan blijft er maar één persoon teleurgesteld achter en dat zijn we zelf. Zeg daarom "neen" tegen de zaken die teveel beslag op je leggen of die je energie ontnemen. Hoe? Dat kun je hier lezen. 

29. Ga buiten. Trek die deur van je open en stap het zonlicht of de frisse wind tegemoet. "Lekker uitwaaien" zeggen we soms: dit kan echt deugd doen. Het hoeft niet lang te zijn: een twintig- tot dertigtal minuten volstaan. Het (zon)licht geeft immers vitamine D en dat zorgt voor een geluksgevoel. 

30. Wees optimistisch. We kunnen leren om positief te denken. Weet dat er aan alles twee zijden zijn: dat is de wet van polariteit.Tracht daarom zoveel mogelijk de positieve kant te bekijken in plaats van door te drammen op de negatieve kant. Dat laatste helpt ons geen stap vooruit, integendeel. Probeer - als iets jou overkomt - het positieve ervan in te zien. Door dit dagelijks te oefenen, gaat dit na een tijdje vanzelf gebeuren. 

Wat maakt jou gelukkig? Wat doe jij om jezelf gelukkig te maken? Deel het aub aan anderen en bouw mee aan hun geluk. Hieronder in de comments kun jij je tips achterlaten. Alvast een hele dikke merci!