De boog kan niet altijd gespannen staan ...

Soms blijven we voort doen en voort doen ... Vaak leven we als een kip zonder kop ... Maar nemen we soms echt ontspanning? En dan meen ik ook "echt ontspanning". "Ja maar Nele, ik doe aan yoga hoor, en mindfulness ... en ik mediteer", hoor ik vaak. Maar ze moeten dan al zich haasten om van hun werk te komen en op tijd op de yoga etc. te raken. Om daarna snel naar huis te gaan en snel eten klaar te maken. Snel ... snel ... snel ...

Een momentje even stil staan en echt ontspannen? Oh maar ... Dat is moeilijk! Kun jij echt alleen zijn? Kun jij echt "niets" doen zonder je schuldig te voelen? Kun jij je bewust vervelen? Waarschijnlijk niet, en dan hoor je bij de meerderheid van de bevolking. Weinig mensen kunnen dit immers. De meesten voelen zich schuldig omdat ze "niets" gedaan hebben. 

Ik raad je aan dit gewoon te proberen: niets doen. Wedden dat je daarna alles veel beter aanpakt? Soms moet je immers "niets doen" om het daarna veel beter te doen. Kijk, ik zit nu volop in een verhuis: mijn flat staat vol onuitgepakte dozen, ongemaakte kasten, gordijnen die opgehangen moeten worden ... Stressvolle situatie, is het niet? En toch ... zondag heb ik niets gedaan! In de namiddag ben ik met mijn meiden naar de dierentuin geweest en heb ik mijn hoofd helemaal leeg gemaakt. Lekker ontspannen, lekker niets doen ... Meegezongen met de radio op weg naar onze bestemming, gewandeld, dieren bekeken, gekeken hoe een hoogzwangere olifant eruit zag en veel gelachen. Geen seconde gedacht aan die onuitgepakte dozen in ons nieuwe stekje. Ik had zoveel meer energie toen ik terugkwam: met een glimlach op mijn gezicht heb ik verder uitgepakt. 

Heb ik me schuldig gevoeld? Nee! Heb ik me zorgen gemaakt? Nee! Kijk, het werk blijft niet liggen ... en een mens heeft regelmatig ontspanning nodig. De boog kan immers niet altijd gespannen staan ...

Een tip voor de komende dagen: probeer nu eens gewoon niets te doen, of iets te doen waar je veel plezier in hebt. Voel je niet schuldig ... Geniet! Hoe meer je loslaat, hoe meer je gaat krijgen! 

Wanneer heb jij voor het laatst echt niets gedaan? En hoe voelde je je? Laat gerust iets weten in de comments hieronder.