Soms zijn de moeilijkste en de juiste zaken hetzelfde

Hoe kijk jij naar je leven? Hoe leef jij? Leef jij het leven dat je wil? Of het leven dat je denkt dat je moet leven? Ben jij bereid los te laten wat niet bij je echte leven hoort?

Je moet echt beter leren kijken naar wat jij je leven noemt. Gewoon ... om te zien wat van jou is. Eenmaal je jezelf kent weet je immers wat je moet houden en wat je moet loslaten om verder te kunnen. Datgene wat je moet loslaten kan zeer moeilijk zijn ... maar wel juist. 

Ook ik heb onlangs een belangrijk iets moeten loslaten: zo belangrijk dat het moeilijk was. Diep in hart besef ik wel dat het de juiste beslissing is. Talloze slapeloze nachten zijn eraan vooraf gegaan, vele angstmomenten heb ik meegemaakt. Vele tranen zijn er gevloeid ... en komen nog steeds. Waarom? Met mijn beslissing is er ook veel pijn en leed verbonden, zowel voor mijzelf als mijn dierbaren. Ik hoop dat ze ooit beseffen dat het de juiste beslissing was, nu kan ik alleen hen zoveel mogelijk bijstaan. 

Soms dragen we zorg voor een leven dat niet van ons is door onbewust een soort vervangend zelf aan te nemen. Dat vervangend zelf geeft echter helemaal niet om jou, hij heeft je er enkel van overtuigd dat wat hij wil is wat jij nodig hebt. Stilaan heeft dat vervangend zelf je helemaal ingepalmd door zijn onnatuurlijke hang naar zelfstimulering en zelfbehoud. 

Heb je dus vaak het gevoel dat jij maar toeschouwer bent van je leven, dat je een leven leeft dat niet jou toebehoort? Als dat zo is, dan durf ik wedden dat je dat gevoel vaak negeert. Je negeert het tot het vervaagt ... maar het is niet weg. Het komt regelmatig terug. Na een tijd kun je dat gevoel niet meer negeren, ook al is dat gevoel zeer ongemakkelijk. Het zijn immers intuïtieve gevoelens die uit het ware deel van jezelf komen. Dat deel wil dat je eindelijk bent wie je echt bent. En dat is een proces dat je mag aangaan. 

Uiteraard komt er angst bij kijken, veel angst. Maar laat die angst je niet tegenhouden het leven te leiden dat je wil leiden. Nu lijd je immers je leven en jij bent meer waard. Zet de eerste stap, al is het een klein stapje. Elke stap leid je dichter naar het leven dat jij wil. En dit kan alleen door te stappen. Door te blijven staan, kom je niet verder. Integendeel, misschien gaat je doel verder van je staan. Wil jij op het einde van je leven met een tevreden gevoel terugblikken? Of ga je spijt hebben van zaken die je toch niet hebt gedaan. Zet de eerste stap naar jouw leven ... en doe het nu.