Hoe ga je om met toxische mensen? Deel 1

We kennen allemaal wel een persoon (of het kunnen er zelfs meerdere zijn) die ons slecht doet  voelen nadat we er tijd mee doorgebracht hebben. Soms heb je het pas later door dat ze je energie hebben weggezogen of je humeur hebben doen omslaan. Het is alsof ze stilletjes gif in jou hebben gespoten en dat traag zijn werk begint te doen. Pas nadien besef je hoeveel energie je aan die persoon (of personen) bent kwijtgespeeld.

Vaak zullen ze ook nog ontkennen dat ze je iets aangedaan hebben. Het ligt immers niet aan hen, het is altijd de schuld van de ander. Bovendien slagen ze er vaak in jou nog te laten denken dat het jouw fout is.

Nu, vergeet dat je zulke mensen kan veranderen. Dat kan niet. Punt. Steek daar dus geen energie in.

Het enige wat jij kan veranderen, is hoe jij hiermee omgaat, hoe de impact van hun gedrag door jou kan worden geminimaliseerd. Dat is oefenen. Het zal misschien niet meteen lukken, maar hoe meer je oefent en alle tips toepast, hoe sneller je het resultaat zal merken.

Omdat dit een zeer uitgebreid onderwerp is, schrijf ik er twee artikels over. Deze week krijg je maar liefst zes tips hoe je met zulke mensen kan omgaan. In mijn volgende blog krijg je nog meer tips.

Je kan alvast beginnen met het uitproberen van deze zes tips. Stap voor stap … De Mont-Ventoux rijd je ook niet meteen naar boven. 😉

 

1.      Eerst en vooral: blijf kalm!

Velen onder ons krijgen al hartkloppingen als ze weten dat ze die ene (giftige) persoon zullen tegenkomen. Verspil je energie niet aan die persoon. Blijf kalm. Dit doe je door traag en diep te blijven ademen: 4 tellen in, 4 tellen houden, 4 tellen uit, 4 tellen houden.

Probeer je ook te ontspannen. Voel je dat je vuisten maakt of bepaalde spieren opspant? Laat de spanning los. Zorg ook dat je beide voeten stevig op de grond staan. Wat mij helpt, is om een mantra in mijn hoofd te herhalen: “Ik ben sterk, ik ben het waard.” Hoe meer ik dit zeg terwijl ik rustig in- en uitadem, hoe rustiger ik word.

 

2.      Stop met hen te plezieren.

Bij toxische mensen weet je nooit hoe ze zullen reageren: het ene moment zijn ze vriendelijk en doen ze alles voor je, het andere moment lopen ze te zuchten en te grienen. Als je hen dan vraagt wat er scheelt, krijg je steevast “niets” te horen.

Denk dan niet dat het aan jou ligt en wring je niet in allerlei bochten om hen te paaien. Je kan vragen wat er scheelt maar als ze dan toch “niets” antwoorden, zou je gewoon kunnen antwoorden: “Oké, ik ben even naar buiten/naar boven/weg. Als er iets is, je kan me altijd bereiken.”

Daarna doe je iets leuks voor jezelf. Wacht niet tot hun stemming verbeterd is. Het ligt niet aan jou, het ligt aan hen.

Stel dat je onbewust iemand pijn hebt gedaan, dan kan je hen ernaar vragen, erover praten en je excuses aanbieden. Maar als zij niet willen vertellen wat er scheelt, hoef jij er niet naar raden. Laat ze dan gewoon doen en doe ondertussen iets leuks voor jezelf.

 Ik heb het al meermaals gezegd en ik zal het blijven herhalen: jij bent niet verantwoordelijk voor de reactie en de gevoelens van iemand anders, wel voor de manier waarop jij de boodschap overbrengt.

 

3.      Probeer je nooit te bewijzen tegenover hen.

Relaties en vriendschappen moeten onvoorwaardelijk zijn. Vanaf het moment waarop je hoort: “Als jij om mij zou geven, zou je … doen voor mij”, weet je dat het nooit goed genoeg zal zijn voor die toxische persoon.

Wanneer je zes keer dankjewel hebt gezegd, zal dit nog duizend keer te weinig zijn. Dus voel je zeker niet verplicht om die verbintenis aan te gaan en om je elke keer te bewijzen. Het zal toch nooit goed genoeg zijn voor hen. Zeg er ook het volgende bij: “Ik geef het op: wat ik ook doe of zeg, het is niet goed genoeg. Dus ik ga nu weg als jij zo doet. Wanneer je stemming verandert, kom ik graag bij je terug.”

 

4.      Wacht niet op hun verontschuldigingen.

Want die komen er toch nooit. Toxische mensen gaan liegen, gaan verhalen verdraaien, gaan gebeurtenissen zo veranderen en er zo overtuigd over vertellen dat ze het zelf nog gaan geloven.

Als jij de waarheid kent en je hen ermee confronteert, ga je vechten tegen de bierkaai. Steek er dus geen energie in. Het heeft toch geen zin om hen de waarheid te laten inzien.

Ik vraag altijd aan mijn klanten en kinderen: “Wil je gelijk hebben of gelukkig zijn?” Ik kies steevast voor het laatste (net zoals de meesten in mijn praktijk) en laat de anderen hun eigen onzin maar geloven.

En moet je daarvoor hun verontschuldigingen hebben? Neen, wij kunnen verder zonder hen en zonder hun leugens. “Ik kan begrijpen dat jij dit gelooft, maar is dat zo?” Dit is zo’n zinnetje dat ik dikwijls gebruik. Daarna draai ik mij om en ga ik weg. Ik heb betere dingen te doen.

 

5.      Stel je grenzen.

Jij beslist wat jij wel en niet tolereert. Communiceer dit dan ook heel duidelijk. Als je merkt dat er collega’s beginnen te roddelen over anderen, zeg dan duidelijk dat je niet geïnteresseerd bent in zulke gesprekken. Blijven ze verder doen? Jij bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Dus je kan de kamer verlaten of demonstratief je noise cancelling hoofdtelefoon opzetten en de conversatie negeren.

Zijn er mensen die jou denigrerend aanspreken? Zeg dan heel duidelijk dat jij zulk taalgebruik niet kan appreciëren. Maak dit ook duidelijk met een krachtige non-verbale communicatie. Gebruik desnoods de powerpose: ga rechtop staan met je handen in je zij.

Jij bepaalt je grenzen en je zorgt er persoonlijk voor dat niemand erover gaat.

 

6.      Plooi niet.

Het zal nooit goed genoeg zijn voor toxische personen. Vaak luisteren ze niet eens naar wat jij zegt maar hebben ze het over hoe je het zegt. Stel dat je een verduidelijking wilt over iets en je vraagt dit. Plots gaat het niet meer over de inhoud van die vraag maar maken ze een scène omdat je het – volgens hen – op een bepaalde (uiteraard foute) manier hebt gezegd: je toon, woordkeuze en de manier waarop je stond, was voor hen de doorslag en voor je het weet zit je in drama. Plooi niet, blijf uit het drama. Ga terug naar puntje 1 en blijf ademen.

Steek er verder geen energie in maar ga iets leuks doen voor jezelf of zoek positievere mensen op die jouw energie niet wegzuigen maar juist laten behouden.

 

Zo, over twee weken schrijf ik het vervolg neer. Wat doe jij als jij te maken hebt met toxische personen? En welke van bovenstaande tips pas jij al toe?

Schrijf ze zeker hieronder en wees op die manier een inspiratie voor anderen!