Hoe zorg je dat je niet in emotie reageert? (Deel 1)

Reageren in emotie ... het overkomt ons allemaal wel eens. En achteraf hebben we spijt, veel spijt. We worden geprikkeld en ... BAM ... onze reactie is fenomenaal! (In deze blog heb ik al eens gemeld hoe ik over de rooie ben gegaan.) Maar hoe kun je dit voorkomen? 

Wij hangen allemaal aan elkaar. We zijn ook allemaal verbonden met elkaar. En als er eens iets slecht bij je binnenkomt, dan heeft dat gevolg voor een ander: actie – reactie.
Stel: er loopt iets niet goed op het werk zoals het moet. Je bent er even met je gedachten nog bij ’s avonds en je kind voelt al aan dat jij geen aandacht hebt voor hem of haar. Hij of zij vraagt dus negatieve aandacht en jij reageert je frustratie van het werk op je kind af. Je kind gaat het afreageren op zijn of haar broertje of zusje of op je partner en … voilà … een domino-systeem.


Probeer dus niet in de emotie te stappen. “jaja Nele, dat is makkelijker gezegd dan gedaan”. Kijk … wat doen we als we kwaad zijn of we horen iets negatiefs? We spannen ons op. Probeer nu even eens aan iets te denken dat je kwaad maakt en kijk eens hoe je lichaam doet. Als je dan nog eens vuisten maakt, ga je je kwaadheid nog meer voelen. Merk je dat je lichaam zich helemaal opspant? En daardoor krijgen we nog meer power om uit te vliegen/over de rooie te gaan.


Wat ik altijd doe, en ik niet alleen, het is maar een tip: laat je handen los naast je lichaam vallen, adem 4 tellen in – vasthouden – 4 tellen uit en stamp even met de voeten. Ja, trek je niets van aan van je gesprekspartner. Die kan je bekijken alsof je een gek(kin) bent. Soms kan het ijs gebroken zijn en begin je allebei te lachen om het absurde ervan in te zien. Uiteraard kan je ook de ruimte verlaten en het elders doen. Maar het trucje helpt. Je moet maar eens proberen. Sta eens recht, sluit je ogen, denk aan iets negatiefs  en maak je vuisten ... voel die kwaadheid. Laat nu eens die handen los! Merk je het verschil??


Dat stampen is ook goed om je negatieve energie weg te laten vloeien, het is niet echt nodig maar als jij voelt dat je het nodig hebt, doe maar gerust! Deze truc van ontspanning gebruik ik echt in stressmomenten of in momenten waarin ik voel dat ik echt niet over de rooie mag gaan.
Ook om mijn frustraties (ja, ik heb die ook nog, ik ben ook maar een mens!) niet op anderen af te reageren. Trouwens, als dat toch gebeurt, bied je verontschuldigingen aan! Dat maakt je menselijk! Je toont je kwetsbaarheid en dat maakt je sterk. 

Hierboven schreef ik van af te reageren op je kinderen. Als dat jou overkomt, bied dan ook je verontschuldigingen aan. Je kind mag weten dat je een fout hebt gemaakt en dat je je daar slecht bij voelt. Zo leer je dat je kind mag fouten maken èn ... als hij of zij een fout maakt zich mag verontschuldigen en het niet negeren. 

Volgende week geef ik je nog een tip mee om niet in emotie te reageren! Tot dan!