Hoe zorg je ervoor dat je niet in emotie reageert (deel 2)?

Vooraleer je deze blog sluit, lees zeker tot helemaal beneden: ik heb immers een belangrijke mededeling. :-)

Hoe vaak heb je niet gereageerd in emotie en had je achteraf spijt van je reactie? In mijn vorige blog gaf ik je al een truc mee maar misschien wil je nog meer weten? 

Kun je de laatste keer nog herinneren dat je in een zware emotie hebt gereageerd? Iemand heeft je gekwetst en onmiddellijk reageer je ontzettend giftig. Gevolg: de relatie tussen jullie twee heeft een enorme deuk gekregen en de woorden zinderen vandaag nog na. 

Het gebeurt regelmatig en met iedereen: in emotie reageren ... en achteraf spijt hebben. Het hoeft zelfs geen negatieve emotie te zijn. Het kan ook een positieve emotie zijn. Stel, er is iets ontzettend leuk gebeurd: je bent in een horecazaak en je krijgt een telefoontje met fantastisch nieuws ... je glundert! Plots leg je af en roept "dames en heren, ik heb fantastisch nieuws gekregen: ik trakteer!". Achteraf blijken die mensen allemaal dure dranken te hebben besteld en kun jij jezelf met de hand op het hoofd slaan omdat je zo impulsief reageerde ... Je was immers overgelukkig. 

Of: je neemt deel aan een geweldig dagseminarie waarin je jezelf voelt groeien en sterker worden. Op het einde wordt een fantastisch aanbod geleverd dat wel vrij veel geld kost en je bent zo gelukkig door wat er op dat seminarie gezegd is dat je onmiddellijk intekent en niet nadenkt over de financiële gevolgen. Achteraf zit je waarschijnlijk met een financiële kater.

Reageren in emotie is nooit goed: of je maakt vriendschappen kapot of je maakt jezelf kapot. Daarom ... maak jezelf eerst rustig: zet alles ook eens op een rij. Als je kwaad gemaakt wordt, meld gerust naar die persoon dat je er niet op in wilt gaan maar dat je even moet kalmeren. Laat die persoon uitrazen maar ga er zelf niet in mee. Het is moeilijk, dat geef ik toe. De tip van vorige blog gaat je zeker op weg helpen (geen vuisten maar handen los naast je lichaam). 

Tel tot 10! Dat lijkt stom of grappig maar het helpt wel. Ga desnoods even naar buiten en schreeuw het uit. Maar reageer zeker niet in je emotie. Bij een positieve emotie net hetzelfde: laat er een dag overheen gaan. Of desnoods enkele uren. Als het aanbod dan niet meer geldig is (in het geval van het seminarie) dan komt er iets beters op je pad. Laat je gewoon niet leiden door je emotie. 

Blijf oefenen om niet in emotie mee te gaan en je merkt dat je het na een tijdje onder de knie hebt. 

Wegens drukte kan ik mijn blog niet meer wekelijks laten verschijnen maar heb ik besloten om het tweewekelijks naar jou toe te sturen. Zo kan ik de kwaliteit behouden en jou nog meer nuttige tips meegeven om van je leven een prachtleven te maken. Kwaliteit vind ik nog steeds belangrijker dan kwantiteit. Laat gerust iets na in de comments hieronder en tot over 14 dagen!