De kracht van “ik ben”

Vorige week volgde een coachee een tweede sessie van een coachingstraject bij mij. Op het einde van de eerste sessie gaf ik haar de oefening “Ik ben” mee. Ik had haar uitgelegd wat ze moest doen en hoe ze het moest doen, maar verder had ik niets gezegd.

Dat deed ik bewust: ik wil namelijk weten hoe mijn coachee zich voelt als ze de oefening maakt én hoe moeilijk ze die oefening vindt.

Ook zij voelde een zekere weerstand en besloot na enkele dagen om die oefening niet meer te maken. “Ik voel het niet… Ik kon het niet geloven. Er waren zaken die mij tegenhielden”, vertelde ze me. Iets wat ik al geregeld gehoord heb tijdens de sessies met andere coachees.

Pas op dat moment legde ik haar uit waarom die oefening zo belangrijk is en waarom ze momenteel ook weerstand voelt om die oefening te maken.

Woorden hebben immers een immense kracht. Ze vormen de bouwstenen van onze gedachten, onze overtuigingen en uiteindelijk van onze realiteit.

Van alle woorden die wij dagelijks gebruiken, zijn er twee woorden die een bijzondere kracht bezitten, namelijk “ik ben”. Hoewel deze woorden op het eerste gezicht eenvoudig lijken, kunnen ze een diepgaande invloed hebben die ons onderbewustzijn én ons leven kan transformeren.

Hoe vaak heb ik – als zeer jonge vrouw – niet tegen mezelf gezegd dat ik  lomp was toen ik mijn teen tegen de tafel stootte of ik ergens tegenaan liep.

Als kind zei ik ook altijd: “Ik ben slecht in wiskunde.”  Dat was wat mijn moeder ook altijd zei: “Jij bent beter in talen en je bent slecht in wiskunde.” Uiteraard was ik er dus steevast van overtuigd dat ik geen talent had voor wiskunde. Jaren heb ik geworsteld met dat vak tot … de laatste maanden van mijn humaniora.

Op dat moment werkte ik in mijn vrije tijd als keukenhulp in een taverne bij ons in het dorp. De schoonzus van de eigenaar hielp mee wegens de extreme drukte en we begonnen over school te praten. Bleek dat ze leerkracht wiskunde was. Toen ik zei dat ik zeer slecht in wiskunde was, kon ze dat niet geloven. Iedereen heeft immers de mogelijkheden om iets dat ze nog niet onder de knie hebben, aan te leren. Ik vroeg haar of zij mij bijles wou geven zodat ik die laatste maanden van mijn secundair onderwijs met minder stress kon studeren voor dat ene lastige vak.

Om een lang verhaal kort te maken: op mijn laatste examen wiskunde behaalde ik 148,5/150. Mijn leerkracht wiskunde was in tranen van fierheid en geluk. Naar het schijnt heeft ze mijn examen 4 keer herbekeken want ze kon het niet geloven. Ik heb haar dan ook bekend dat ik bijles had genomen omdat ik het anders niet begreep. Maar ik kon haar ook zeggen dat ik het examen gemakkelijk vond. Wat trouwens ook de eerste keer was. 😊

Toen zei ik ook tegen mezelf: “Ik ben goed in wiskunde.” De smile op mijn gezicht voelde zo goed aan. 😉

Wanneer we de woorden “ik ben” uitspreken, bevestigen we niet alleen een huidige staat van zijn, maar programmeren we ook ons onderbewustzijn. Ons onderbewustzijn, dat maar liefst 96% van onze gedachten en gedragingen bestuurt, is ontvankelijk voor herhaling en bevestiging. Wanneer we dus keer op keer zeggen: “ik ben …”, begint ons onderbewustzijn deze woorden als waarheid te accepteren.

Als we dus regelmatig zeggen “ik ben moe” of  “ik ben ziek” of  “ik ben slecht in wiskunde” , begint ons onderbewustzijn deze staten van zijn te internaliseren, waardoor we ons inderdaad moe of gestrest voelen of ervan overtuigd raken dat we slecht in wiskunde zijn.

Omgekeerd, als we positieve bevestigingen gebruiken zoals “ik ben sterk” of  “ik ben een geweldige mama”, gaan we deze positieve kwaliteiten meer en meer in ons leven ervaren.

Wayne Dyer, auteur en psychotherapeut, had kanker en is er uiteindelijk aan overleden. Hij zei nooit, maar dan ook nooit: “Ik ben ziek.” In plaats daarvan zei hij: “Ik heb kanker.”

Want hij wou zijn staat van zijn niet met iets negatiefs beïnvloeden. Hij had kanker, maar die kanker had zijn identiteit niet overgenomen.

“Ik ben moe” zal ik ook nooit gebruiken: ik “voel” me moe, maar ik ben het niet. Ik ben Nele, mama, vrouw, dochter, coach …, en ik voel me soms moe. Net zoals ik me soms verdrietig voel, of boos… Maar ik ben niet verdrietig, ik ben niet boos. Gevoelens kunnen we dus ook het beste uiten door te zeggen: “Ik voel me …” in plaats van “Ik ben …”. Een gouden tip die ik je even wil meegeven. 😉

De woorden “ik ben” zijn krachtig omdat ze direct verwijzen naar onze identiteit. Ze definiëren wie we zijn in het moment en hebben een niet te onderschatten invloed op hoe we onszelf zien. Dit kan zowel positief als negatief werken.

Negatieve zelfpraat kan leiden tot een laag zelfbeeld en zelfdestructieve gedragingen. Aan de andere kant kan positieve zelfpraat ons zelfvertrouwen, onze veerkracht en ons algemeen welzijn vergroten.

Het is belangrijk om dus bewust te zijn van de woorden die we gebruiken na “ik ben”. Door positieve affirmaties te integreren in onze dagelijkse routines, kunnen we ons zelfbeeld versterken en ons leven op een positieve manier veranderen.

Enkele voorbeelden?

-            Ik ben gezond.

-            Ik ben succesvol.

-            Ik ben sportief.

-            Ik ben een geweldige mama.

-            Ik ben een vat vol humor.

-            Ik ben geliefd.

-            …

Mag ik je nog een geheimpje vertellen? 😉

De kracht van “ik ben” reikt verder dan alleen ons onderbewustzijn: het raakt ook aan de principes van de Wet van Aantrekking. Volgens deze wet trekken we in ons leven die zaken aan waar we onze gedachten en emoties op richten. Door bewust te kiezen voor positieve “ik ben”-zinnen, zenden we positieve energie het universum in en trekken we positieve ervaringen en mogelijkheden aan.

Geloof je het niet? Probeer het eens een weekje uit en you will see! 😉

Als je bijvoorbeeld vanaf nu “ik ben succesvol” zou zeggen, begint niet alleen je onderbewustzijn te werken om deze overtuiging waar te maken, maar je trekt ook situaties en mensen aan die je helpen om dat succes te bereiken. Het is alsof je een magneet wordt voor al die dingen die je uitspreekt.

 

Nog wat praktische tips voor het gebruik van de woorden “ik ben”:

-            Positieve zinnen

Schrijf elke dag minstens 3 positieve ‘ik ben’-zinnen die je doelen en verlangens weerspiegelen. Zeg deze zinnen dagelijks hardop of in stilte tegen jezelf.

 

-            Bewustwording

Wees je bewust van hoe je “ik ben” in je dagelijkse (innerlijke) gesprekken gebruikt.

 

-            Herhaling

Herhaling is essentieel. Hoe vaker je je positieve “ik ben”-zinnen herhaalt, hoe sterker ze in je onderbewustzijn worden verankerd.

 

-            Visualisatie

Combineer je positieve ‘ik ben’-zinnen met visualisatie. Stel je voor dat je die persoon al bent die je beschrijft. Voel die emoties die bij die staat van zijn horen.

 

-            Omgaan met negatieve zelfpraat

Het kan gebeuren dat er plots een negatieve “ik ben” uit je mond floept. Dat is normaal. Je denkt al jaren zo, je spreekt al jaren zo over jezelf.

Wanneer je dus jezelf betrapt op een negatieve “ik ben”-uitspraak, stop dan onmiddellijk en vervang ze door een positieve “ik ben”.

Hoe? Zet er meteen een “maar” achter en zeg dan een positieve “ik ben”. Het woord “maar” ontkracht immers alles wat er voor komt.

We onthouden alleen wat na de “maar” komt.

Een voorbeeldje?

Stel dat je plots zegt: “Ik ben zo slecht bezig.” Zeg dan: “Maar ik heb hier weer zoveel uit geleerd en ik word hier sterker en sterker in.”

Geloof me … dit is zo’n krachtige oefening.

 

Begin vandaag nog met het integreren van positieve “ik ben”-zinnen in je leven en ervaar zelf de transformatieve kracht van deze eenvoudige maar superkrachtige woorden.

 

Jij bent geweldig! En het wordt tijd dat je het zelf gelooft en voelt.

 

Wat zeg jij vaak tegen jezelf en hoe heeft dat jouw leven beïnvloed? Schrijf het hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.