Hoe om te gaan met mensen die een andere mening hebben dan jij? 7 tips

Gisteren zijn we in België gaan stemmen. Drie van onze vier kinderen mochten voor de eerste keer hun stem uitbrengen voor Europa. De afgelopen dagen waren de verkiezingen dus vaak het gespreksonderwerp aan de tafel.

Het viel op dat we in ons gezin allemaal hetzelfde gedachtengoed hadden. Een hele geruststelling voor mijn man en mezelf.

In onze kennissen- en familiekring delen we echter niet vaak dezelfde mening over politieke partijen en hun beleid. Dat viel mij enorm op de laatste maanden.

In een tijd van verandering is het belangrijk dat we constructief en positief met elkaar blijven omgaan, ondanks onze verschillen.

Daarom deel ik hier heel graag zeven tips om je te helpen omgaan met mensen die een andere mening hebben dan jij. Zo kan je nog altijd een andere mening hebben en toch nog heel goed met elkaar blijven opschieten.

1.    Luister actief.

Als je met iemand praat die een andere mening heeft, probeer dan echt te luisteren naar wat er gezegd wordt. Actief luisteren betekent dat je aandachtig luistert zonder meteen te oordelen of te bedenken wat je daarop wilt antwoorden. Dit toont respect en kan helpen om misverstanden te verminderen.

We luisteren maar al te vaak om onmiddellijk te kunnen anticiperen. Blijf nu gewoon zwijgen, luisteren en neem dan – als de ander uitgepraat is – het woord.

 

2.    Stel vragen.

Stel open vragen om beter te begrijpen waarom iemand een bepaalde mening heeft. Die vragen horen ook tot het proces van actief luisteren.

“Kan je me vertellen waarom je dat denkt?” of “Wat zijn de belangrijkste redenen voor jouw standpunt?” Dit kunnen vragen zijn die inzicht geven in hun perspectief en kunnen helpen om gemeenschappelijke grond te vinden.

 

3.    Blijf respectvol.

Blijf respectvol ook al ben je het helemaal niet eens met die andere persoon.

Gebruik dus zeker geen beledigende taal en vermijd persoonlijke aanvallen. Als ik zie dat een transjongen persoonlijk werd aangevallen via sociale media door partijen die helemaal niet voor transpersonen zijn, doet mij dat heel veel pijn.

“Behandel iemand zoals je zelf wilt behandeld worden,” is voor ons gezin een lijfspreuk die helemaal ingeburgerd is.

Respectvolle communicatie helpt immers om een constructieve dialoog te behouden en voorkomt escalatie van conflicten.

 

4.    Erken gevoelens.

Waar er meningsverschillen zijn, zijn er emoties. Dat valt niet te ontkennen.

Het erkennen van iemands gevoelens kan de spanning verminderen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat dit een belangrijke topic voor je is en dat je je hier sterk over voelt.”

 

5.    Focus op overeenkomsten.

Er zijn altijd wel enkele gemeenschappelijke punten te vinden, al moet je er soms heel hard naar zoeken. 😉 Door te focussen op overeenkomsten kan je een basis leggen voor meer begrip en samenwerking.

Dit kan iets simpels zijn als een gedeelde waarde of een gemeenschappelijk doel.

 

6.    Wees bereid om te leren.

Het is ook mooi dat er zoveel meningen op de wereld zijn: dat houdt in dat we telkens weer kunnen bijleren van een ander persoon.

Mochten we allemaal dezelfde mening delen, dan zou onze wereld maar saai zijn! 😉

Betekent dat dat je je eigen overtuigingen moet veranderen?

Neen, wel dat je je bereidheid toont om je perceptie te verbreden en te begrijpen waarom anderen anders denken.

 

7.    Hou het constructief.

Probeer elke discussie positief en constructief te houden.

Vermijd beschuldigingen en probeer samen naar oplossingen te zoeken.

Dit betekent dat je bereid moet zijn om compromissen te sluiten en open moet staan voor nieuwe ideeën.

 

Verkiezingen kunnen polarisatie in de hand werken en de verdeeldheid vergroten, maar ze bieden ook een kans om te leren en te groeien.

Door met respect en begripvol met elkaar om te gaan, kunnen we samenwerken aan een positieve toekomst, ondanks onze grote verschillen. Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde democratie gebaseerd is op het respecteren van verschillende meningen en het zoeken naar gemeenschappelijke grond om samen vooruit te gaan.

 Toch stel ik mij vragen over het gedrag van sommige politici. Hoe respectloos zij met elkaar omgaan tijdens zo’n verkiezingsdebatten, dat is toch allesbehalve het goede voorbeeld geven aan de burgers? Laat ons dus niet hun voorbeeld volgen, maar laat ons deze 7 tips handhaven om het wel allemaal constructief aan te pakken.

 Hoe ga jij om met mensen die een andere mening hebben?

Noteer het hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.