Wat is jouw doel? (Het belang van doelen stellen in je leven)

Afgelopen week had ik Kim nog eens bij me in de praktijk (ik heb de naam veranderd omwille van privacyredenen). Ze was al enkele keren bij mij langs geweest en ik voelde dat we maar geen vooruitgang boekten. Hoewel ze elke sessie veel motivatie toont en de tips en tools toepast die ze telkens aangereikt krijgt, had zij toch het gevoel dat ze ter plekke bleef trappelen.

“Wat is je doel?”,  vroeg ik haar. “Waarvoor leef je?”

Het bleef stil.

Toen antwoordde ze: “Ik zorg ervoor dat mijn gezin elke dag alles heeft om gezond te  blijven en gelukkig door het leven te gaan”.

Ik keek haar aan.

“Oké, maar wat is jouw doel!? Het jouwe? Want nu heb je het over je gezin.”

Een doel hebben is belangrijk, het geeft betekenis aan ons bestaan en het biedt richting te midden van alle chaos.

Het leven is immers als een reis: soms is de weg duidelijk en rechtlijnig, op andere momenten lijkt het alsof je in een doolhof terecht bent gekomen waarvan je het einde maar niet vindt.

Als je dan een doel hebt, kan dit je kompas zijn dat je leidt naar succes.

Waarom is een doel nu zo belangrijk?

1.        Het zorgt voor focus.

We leven in een wereld vol afleidingen. Een doel zorgt ervoor dat we focussen op wat echt belangrijk is voor ons. Het stelt ons in staat om onze energie te concentreren op activiteiten en mensen die ons dichter bij onze doelen brengen.

 

2.        Het geeft betekenis.

Een doel geeft ons leven betekenis. Het is de reden waarom we elke dag uit bed komen en het punt waar we naartoe willen gaan.

 

3.        Het geeft ons motivatie.

Gaan voor je doel is de grootste motivator die je maar kan hebben. Doelen geven ons de redenen om te blijven streven, om ervoor te blijven gaan,… ook als het wat moeilijker wordt.

 

4.        Het geeft ons voldoening en vreugde.

Wanneer we onze doelen bereiken, ervaren we een diep gevoel van voldoening en vreugde. Het vervullen van doelen geeft ons het gevoel dat ons leven zinvol is en dat we iets waardevols hebben gedaan. Ik vind het zalig hoe dat gelukzalig gevoel door mijn lichaam stroomt als ik weer eens een doel heb gehaald of als ik al een stap dichter naar mijn hoger doel heb gezet. 😊

 

5.        Het ontbreken van een doel zorgt voor zorgen, stress en zelfs ziekte.

Als jij voortdurend denkt dat de wereld gerust zonder jou kan (Geloof me, dat hoor ik vaak in mijn praktijk) of dat jij niet zo belangrijk bent, kunnen dit soort negatieve gedachten je ziek maken. Iedereen is belangrijk. Je bent niet voor niets op deze wereld terecht gekomen. Je behoort tot het grotere geheel en jij bent ontzettend veel waard. Laat je dus niet ziek maken door negatieve gedachten of door je bestaansrecht te betwisten.

Oké, nu weten we waarom doelen hebben zo belangrijk is. Maar misschien is het voor jou, net zoals voor Kim, moeilijk om je doelen te bepalen.

No worries, ik geef je hier enkele stappen die je kan volgen om een doel te bepalen dat bij jou past. 😊

 

Hoe bepaal je je doel?

1.        Wat zijn je waarden?

Zet je even rustig neer.

Sluit je ogen.

Denk even na over wat voor jou echt belangrijk is in het leven.

Wat zijn jouw diepste waarden? Wat zijn jouw overtuigingen?

Uit jouw diepste waarden en overtuigingen kan je doel komen.

Open je ogen, schrijf alles neer wat in je opkomt.

 

2.        Wat zijn je passies?

Als je stap één hebt uitgevoerd, doe je hetzelfde en denk je nu na over de dingen waar je gepassioneerd over bent. Wat geeft jou energie en veel plezier?

Je doel zou iets moeten zijn waar je enorm enthousiast over bent en dat je intrinsiek motiveert.

 

3.        Visualiseer je toekomst.

Over visualisatie en de kracht hiervan schreef ik al in mijn eerste boek STERK!.

Sluit je ogen en visualiseer hoe je je ideale leven voorstelt. Hoe wil jij in het leven staan? Wat voor persoon wil jij zijn? Welke prestaties wil jij nog neerzetten? Wat wil je nog in dit leven bereiken? Hoe wil jij dat mensen je zien? Hoe wil jij jezelf zien?

Dit kan helpen om concrete doelen te formuleren.

 

4.        Maak je doelen specifiek en meetbaar.

“Ik wil gelukkig zijn,” hoor ik vaak in mijn praktijk. Maar dit doel is niet specifiek genoeg. Want wat is gelukkig zijn? Dat is voor iedereen iets anders. Bovendien: als je dan gelukkig bent, loop je plots doelloos rond in het leven.

Ook “ik wil gezond zijn” is zo’n zin die ik dikwijls hoor. Gezondheid is een middel om je doel te bereiken. Anders zou elke gezonde mens doelloos rondlopen in dit leven.

 Maak je doelen zo specifiek en meetbaar mogelijk: zo kan je je vooruitgang bijhouden en gemotiveerd blijven.

 

5.        Zet die eerste stap.

Werk met subdoelen. Telkens je een subdoel hebt bereikt, motiveert je dat nog meer om naar dat grotere doel te streven. 😊

 Begin ook met kleine stapjes. Als je begint met kleine stappen, blijf je langer gemotiveerd om het vol te houden.

 Het belangrijkste? Dat is in beweging komen en starten. Elke vooruitgang telt .. ook al is dat maar een hele kleine vooruitgang.

 Meer over doelen lees je hier.

 

Voor je persoonlijke ontwikkeling is het enorm belangrijk om doelen te hebben in je leven. En je leest het goed: in jouw leven. Niet dat van je gezin of je omgeving. Doelen hebben stelt ons in staat om richting te geven aan ons leven en om te streven naar iets groters dan onszelf.

Ga dus op zoek naar datgene wat jou inspireert en motiveert, en laat dat jou leiden naar je doel!

 

Wat is jouw doel? Schrijf het hieronder en wees zo een inspiratie voor de andere lezers.