7 vragen die je helpen om je levensdoel te vinden.

Er zijn mensen die al vroeg in hun leven weten wat ze willen. Vanaf het moment waarop ze hun dromen en wensen kunnen verwoorden, vertellen ze de wereld: “Als ik groot ben, word ik actrice” of “Later word ik binnenhuisarchitect”.

Deze mensen slagen ook meestal in hun plannen omdat ze een doel voor ogen hebben en er naartoe werken. Alles wat ze doen, staat in functie van hun droom, hun doel. Er zullen maar weinig zaken zijn die hen van hun pad kunnen afbrengen.

Voor de meesten onder ons is het echter niet zo simpel. Vele mensen blijven zoekende en hebben het gevoel dat ze niet weten wat ze willen.

Het is een feit dat een leven zonder doel leeg en zinloos lijkt. Een levensdoel geeft immers zin aan ons leven, het geeft het betekenis.

Ik wist al heel snel dat ik iets wou doen met mensen: hen energie geven, hen bezielen, hen doen geloven in zichzelf. Als kleine meid beurde ik de mensen rondom mij al op en gaf hen veel complimentjes.

Hoe ontdek je je levensdoel? Hoe komen we er achter waarom we hier zijn en wat we werkelijk willen doen? Je vindt hier enkele vragen die je tot nadenken zullen aanzetten. Zo zal je levensdoel uiteindelijk duidelijk worden.

1.    Wat vond je als kind zalig om te doen?

Waar we ons als kind mee bezig hielden, is vaak een toegangspoort tot wat we later willen worden. Waar heb je urenlang mee gespeeld? Wat deed je graag?

Speelde je met Barbies? Kleedde je hen aan of maakte je kleren voor hen? Liet je ze discussiëren over bepaalde thema’s?

Of waren het de auto’s waarmee je speelde? Reed je ermee rond of haalde je ze uit elkaar om daarna terug in elkaar te steken?

Misschien was je voortdurend aan het tekenen? Of speelde je doktertje met je huisdier?

Herkenbaar? Hoe kan je dit nu meenemen naar  je volwassen leven?

Hoe reageerde jouw omgeving als je hen over je jeugddromen begon te vertellen? Vonden ze dat je maar moest verder dromen en iets praktisch met je leven moest doen? Vonden ze het belachelijk als je zei wat je later wilde worden? Heb je iets anders gestudeerd dan wat je echt wou omdat je ouders het wilden?

Waar we in onze jeugd mee bezig waren, zijn onze gaven: die dingen waar we van nature goed in zijn. Denk er dus even over na en probeer die sleutel te vinden.

2.    Wat doet jou de wereld/de tijd vergeten?

Wat doe je zo graag dat je steeds de tijd vergeet? Of waarin kan je je zo verdiepen dat je niet hoort of ziet wat er rond jou gebeurt?

Als je volledig opgaat in een activiteit, de tijd uit het oog verliest en puur gefocust bent op wat je doet, ervaar je de “flow”.

We hebben dit allemaal al eens meegemaakt. Je vergeet op dat moment de tijd, te eten te drinken, je vergeet waar je bent. Je bent volledig geconcentreerd, je zorgen zijn weg, je bent volledig in het ‘nu’. Het gevoel van de “flow” is een bron van vreugde en voldoening op zich.

Wanneer heb je dit het laatst ervaren?

3.    Als je geen job had, waaraan zou je dan je dag willen besteden?

Een goeie vraag om over na te denken: als je het geld niet nodig had, je niet hoefde te werken, je  gewoon mag thuis blijven en niets doen, wat zou je dan doen om je tijd te vullen? Waar zou je heen gaan en wat zou je doen?

Je zal misschien een deel van je tijd gebruiken om te ontspannen en tot rust te komen en om te slapen. Maar wat zou je doen met de rest van je tijd? Zou je iets actiefs doen? De omgeving verkennen? Musea bezoeken? Sporten? Muziek spelen? Shoppen? Lezen? Als vrijwilliger aan de slag gaan? Wat zou je doen, waar en met wie?

Wanneer geld dus geen probleem is en je volledig je zin zou kunnen doen, wat zou dit dan zijn?

4.    Met wie zou je je tijd willen doorbrengen en waarover zouden jullie dan praten?

Velen onder ons brengen tijd door met mensen die onze interesses en kijk op het leven delen. Het zegt veel over jezelf. Misschien breng je het grootste deel van je tijd door met je yogavriendinnen? Of met de mensen die je kent van je werk maar in je vrije tijd niet kan missen? Praten jullie dan vooral over yoga, over hoe je bepaalde houdingen kunt uitvoeren of praten jullie nog over het werk? Of chillen jullie gewoon wat in de kroeg even verderop?

Zegt de omgang met die personen iets over je passie? Over je droom? Waar praat je over? Vragen mensen je om advies? Waarom vragen ze je om advies? Heb je gespecialiseerde kennis? Hoe ben je aan die kennis gekomen? Is het iets waarvan je denkt: “Dit moet ik doen!”?

Deze antwoorden kunnen al heel verhelderend zijn.

5.    Welke problemen heb je het dichtst bij je hart?

Over welke onderwerpen lees je graag? Welke items volg je tijdens het journaal en naar welke zaken ga je steeds terug? Welke websites trekken je aan? Waarover praat je met je familie of je vrienden? Zijn er mensen aan wie je je ergert? Wat zou je willen veranderen?

Wanneer het je passie is, zal het werk dat je ervoor doet zinvol en lonend zijn.

6.    Wat staat er nog op je “bucketlist”?

Wat wil jij zeker nog doen vóór je sterft? Deze oefening kan zeer verhelderend werken. Door een bucketlist op te stellen denk je echt na over wat je echt wil doen in het leven, wat je niet wil missen. Dat is immers je passie!

Waar wacht je nog op?

7.    Als je een droom hebt, zou deze kunnen uitkomen?

Denk nu even heel goed na. Zelfs als je een droom had waarvan je nooit hebt geprobeerd deze te laten uitkomen, om welke reden dan ook, is het nog steeds een waardevolle kijk op wat je op een of andere manier als haalbaar beschouwt. Anders was het nooit bij je opgekomen.

Denk aan de vele mensen die hun onmogelijke dromen toch tot werkelijkheid hebben gemaakt:

Thomas Edison was van school gestuurd maar heeft wel levens veranderende uitvindingen gedaan zoals de gloeilamp.

JK Rowling zat aan de grond na een vechtscheiding toen ze Harry Potter en de Steen der Wijzen schreef, meestal in een koffiebar want het was thuis te koud. Haar kindje had ze vaak bij haar om haar gezelschap te houden. Ze is door veel uitgevers afgewezen maar eentje gaf haar wel een kans en de rest is een gekende verhaal.

Nick Vujicic is zonder armen en benen geboren. Als tiener heeft hij zelfmoord proberen te plegen. Nu is hij gelukkig getrouwd, vader van twee prachtige kinderen en spreekt hij overal in de wereld. Hij is een inspirator en vult stadions over heel de wereld om zijn verhaal te vertellen.

Ook jij kan je dromen waarmaken en leven volgens je doel. Het is een kwestie van starten. Zet nu de eerste stap.

Wat houdt je tegen? Je hoeft het niet alleen te doen, overal is er hulp. Je hoeft ook niet alles te weten en te kunnen om je droom waar te maken. Er bestaan immers mensen die jou hiermee kunnen helpen.

Denk er over na: die droom en je levensdoel is waarschijnlijk hetzelfde.

Leef je droom want je bent geweldig.

p.s. Wat is jouw droom? Laat het hieronder even weten en inspireer zo de andere lezers.