25 zaken die je onmiddellijk kunt doen om je zelfbeeld op te peppen

25 zaken die je onmiddellijk kunt doen om je zelfbeeld op te peppen!

Wij halen vaak niet alles uit dit leven. Wij laten vele zaken ons passeren en gaan onze dromen niet achterna … Kortom, we rijden met de rem op.

Waarom? Omdat we denken dat we het niet waard zijn. Omdat ons gebrek aan zelfvertrouwen ervoor zorgt dat we onze angsten niet overwinnen. “Wat als …?”, “Het zou kunnen dat …”,  “Ik mag het risico niet nemen want …”.

Herkenbaar? Ik denk het wel. Dus wat gaan we eraan doen? We gaan gewoon werken aan ons zelfbeeld en ons zelfvertrouwen, we gaan onszelf leren vertrouwen. In mijn boek leer ik je hoe je het kunt aanpakken en geloof me … je gaat op het einde het verschil merken.

Zelf heb ik jaren aan mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen gewerkt. Want je kunt het misschien niet geloven als je me nu ziet maar mijn zelfvertrouwen en –beeld was 10 jaar geleden beneden alle peil. Met veel vallen en opstaan is het mij gelukt om sterker in mijn schoenen te staan. Daarom heb ik jaren geleden besloten om – na de nodige opleidingen – mensen ook sterker te maken. Ik ben begonnen als vrouwencoach maar na de komst van mijn boek kwamen ook veel mannen mijn praktijk opzoeken. Heel veel mensen kampen met een laag zelfbeeld, geloof me. Jij bent niet de enige.

Uiteraard heb ik nog mijn mindere momenten en de nodige angsten. Hallo?! Dat is menselijk. Maar het verschil met vroeger is, dat ik nu weet dat ik veel aankan en ik door die angstmuur heen kan. Want dat was wat er vroeger (en nu soms nog) steeds voor mij stond: een robuuste muur van angst. Zo eentje waar ik mooi achter bleef, ook al wist ik dat er aan de andere kant mooie dingen waren. Ik durfde er niet langs, over of door. Nu pak ik mijn aanloopje en BAM!: ik doe het … met angst, maar ik doe het. Want ik heb gemerkt dat dit alleen maar tot successen kan leiden.

Wil jij je dromen achterna gaan, wil je vrijheid voelen, wil jij doen wat jij graag doet? Wanneer je een laag zelfbeeld hebt, is het bijna onmogelijk om dit te doen. Wanneer je zelfbeeld daarentegen zeer positief is dan vind je jezelf waard om die dromen achterna te gaan en voor je vrijheid te kiezen.

Aan je zelfvertrouwen en zelfbeeld kun je werken. Het is niet aangeboren of genetisch bepaald en nog beter: je kunt het alleen doen. (Al kan een coach je hierbij wel heel goed begeleiden en ondersteunen).  

Ik geef je hier 25 acties die mij enorm hebben geholpen om mijn zelfvertrouwen op te krikken. Weet jij er nog meer? Je mag ze dan gerust aanvullen onder dit artikel.

1.    Maak jezelf op.
Ok, deze is misschien simpel maar echt: je voelt toch een enorm verschil na een verkwikkende douche, een zaligruikende bodylotion, mooie make-up, geföhnde haren etc. Als ik eens een “off-day”  heb kan dit al helpen bij mij.

2.    Kleed jezelf op.
Hangt wat samen met bovenstaande. Ik heb het in mijn boek ook beschreven: een outfit kan veel doen aan je zelfvertrouwen. Zo had ik een klant die zich voor een belangrijke meeting een stijlvol kleedje had aangetrokken en mooie pumps en ze voelde zich zo sterk worden. Het is ook een trucje dat ik toepas: ik voel me zoveel “groter” met pumps dan op mijn teenslippers als ik ergens voor de eerste keer kom. (Ok, ik ben dan ook groter dan mijn 1,56m met pumps maar ik denk wel dat je snapt wat ik bedoel).

3.    Denk positief.
Als ik 1 ding heb geleerd de afgelopen jaren is dat alles zoveel beter verloopt als je positief denkt. Ik heb echt geleerd om mijn negatieve gedachten (en geloof me: ik was een echte Calimero) te vervangen door positieve gedachten (zie het stuk hieronder). Hierdoor heb ik mijn zaak doen bloeien en mijn droom verwezenlijkt. Probeer het eens, echt, het helpt. Gisteren had ik een klant bij mij voor de laatste keer op loopbaanbegeleiding. Een jaar zocht ze al naar een andere job, ze besloot dan om bij mij loopbaanbegeleiding te volgen en na 7uren sessie had ze een nieuwe job gevonden. Toen we afscheid namen, zei ze me: “die tip van jou wat betreft positief denken heeft enorm veel geholpen, dat doet veel met een persoon.”.

4.    Ban negatieve gedachten.
Gaat samen met punt 3 hierboven. Maar omdat het zo belangrijk is, heb ik besloten het op te splitsen. Wees jezelf bewust van al wat je tegen jezelf zegt, wat je over jezelf denkt en wat je doet. Als je de hele tijd jezelf naar beneden haalt waar anderen bij zijn, als je complimenten niet wil aanvaarden, als je je lichaam kapot maakt door overdadig drankgebruik of door te roken … waar is dan die zelfliefde?
Ik rij regelmatig met de fiets en momenteel woon ik nog aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Er zijn dus heel wat heuvels die ik op- en afrij. Als ik dan de hele tijd zou zeggen tegen mezelf: “potdekke, Nele, dit lukt je helemaal niet!”: dan zal ik inderdaad in de helft van zo’n bergop stilvallen en te voet naar boven gaan. Vroeger zou ik dit ook gedaan hebben. Nu is mijn tactiek veranderd. Nu zeg ik tegen mezelf (en ja zelfs luidop): “Komaan Nele, you can do this, volhouden meiske, …”. Ik trek me helemaal niets aan van de mensen die me zouden kunnen horen. Peptalk kan iedereen gebruiken.
Als ik een negatieve gedachte voel opkomen, sla ik die onmiddellijk (zelfs letterlijk) van me af en kies ik voor een positieve gedachte. Oefening baart kunst, dus begin er al vandaag aan.

5.    Leer jezelf kennen.
Tijdens de strijd leert de slimste generaal zijn vijand heel goed kennen. Als je je vijand niet kent, kun je hem gewoonweg niet verslaan. En als je je negatief zelfbeeld probeert te overwinnen en het vervangen door zelfvertrouwen, ben jij zelf je vijand. Leer daarom jezelf goed kennen. Leer luisteren naar je gedachten. Schrijf ze desnoods op en probeer te analyseren waarom je zulke negatieve gedachten hebt. Denk dan ook even na over de goede zaken van jezelf: waar ben je goed in, wat doe je graag. Bekijk ook even je beperkingen: zijn het echte beperkingen of diegene die jij je ooit hebt opgelegd. Ik dacht altijd vroeger dat ik niets kon: ik deed dus ook niets. Sinds ik die mening heb herzien “kan ik alles”. Misschien is dat wat overdreven, maar ik zeg niet meer dat ik niets kan, ik doe het gewoon en ik kijk wel waar ik uitkom. En zo heb ik al heel veel geleerd.
Graaf dus even in jezelf en je zult zien dat je er met meer zelfvertrouwen uit komt. Want je zult verrast zijn van wat je allemaal al hebt gedaan en wat je allemaal kunt.

6.    Doe positief
Ok, in puntje 3 schreef ik “denk positief” maar je moet uiteraard je ook positief gedragen. Neem actie, want dat is de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling. Als je niets doet, kun je niets fout doen en dus niet groeien. Positief denken is 1 ding, door echter ook positief te handelen kun je veranderen: stap voor stap. Je bent wat je doet, dus als je datgene wat je doet verandert, verander je jezelf. Doe dus iets en zeg nooit tegen jezelf dat je het niet kunt: wees positief en doe het gewoon. Achteraf kun je dan zeggen: “oh, was het dat maar waar”. Ga dus positief met anderen om, steek energie in je handelingen en zie wat er gebeurt. Wedden dat je verrast bent van het resultaat?

7.    Wees vriendelijk en genereus.
Vind je dit te melig? Dan mag je dit artikel sluiten. Ben je toch nog geïnteresseerd? Lees dan verder. “Liefde geven is liefde krijgen”, zeg ik altijd. Als jij vriendelijk bent tegenover anderen, gaan anderen je ook vriendelijk behandelen. Hou hierbij ook rekening met jezelf zodat je jezelf niet vergeet en dus ook lief bent voor jezelf en voor je kostbare tijd. Zo kun je echt je zelfbeeld opkrikken. Want je begint je dan goed te voelen en te denken dat je een goed persoon bent en dat, geloof me, doet wonderen met je zelfvertrouwen.

8.    Krik je zelfbeeld op
Ons zelfbeeld is heel belangrijk voor ons, belangrijker dan je beseft. We hebben een mentale foto van onszelf en dat bepaalt hoeveel vertrouwen we in onszelf hebben. Maar deze foto kan wel veranderd worden, het is geen vast iets. Enkel jij kunt deze foto veranderen. Gebruik dus je mentale “photoshop”-vaardigheden en werk aan je zelfbeeld. Vind je je mentale foto niet mooi? Bewerk hem. Probeer te weten te komen waarom je je zo ziet en doe er iets aan. Zo had ik een klant die ooit 30 kg zwaarder was en haar mentale foto was nog steeds zo terwijl ze nu zeer slank was. We hebben hier aan gewerkt en ze heeft uiteindelijk haar mentale foto helemaal kunnen veranderen.

9.    Bereid je voor
Het is moeilijk om in jezelf te geloven als je denkt dat je niets goed doet. Versla dit gevoel door jezelf zoveel mogelijk voor te bereiden. Denk aan een examen: als je niet hebt gestudeerd, heb je niet veel kennis en vaardigheden om je examen goed te kunnen doen. Maar als je veel hebt gestudeerd ben je voorbereid en zal je je meer zelfzeker voelen. Denk dus aan je leven als aan je examen: bereid je voor, dan kun je jezelf niets kwalijk nemen.

10. Ken je principes + leef er naar.
Op welke principes is je leven gebouwd? Als je dat niet weet, ben je verloren want dan heb je geen richting en geen doel om naar te leven. Ik leef volgens het principe: “behandel een ander zoals je zelf wil behandeld worden”. Of ik probeer er toch naar te leven want ik moet toegeven dat ik ook wel eens kan falen: dat is menselijk, onthoud dit. Denk even na wat jou principes zijn, jouw waarden en normen … Je hebt ze, maar het kan zijn dat je het even niet meer weet. Dus zoek ze terug op en kijk of je ernaar handelt of dat je er wel in gelooft maar er niets mee doet.

11. Spreek traag
Euh, wat een rare regel. Maar let eens goed op: mensen die authoriteit uitstralen en die iets betekenen, praten traag en duidelijk. Iemand die zichzelf niet hoog inschat, zal heel snel praten want hij of zij wil anderen niet te lang bezig houden met iets waar ze toch niet naar willen luisteren. Euh? Ga jij nu zelf bepalen wat wel of niet belangrijk is voor iemand? Dat zullen zij wel bepalen. De grootste fout die wij maken is denken in een ander zijn plaats.
Dus, probeer vanaf vandaag eens trager te spreken. Probeer het enkele keren uit. Niet overdrijven natuurlijk: niet zo heel traag, maar trager dan je nu doet. En je merkt het verschil.

12. Sta recht
Denk dat er een touwtje uit je hoofd steekt en dat je daaraan trekt en zet je dus recht, met je schouders naar achter. Je gaat je zoveel beter en sterker voelen. Je groot maken, straalt meer vertrouwen uit en is bovendien aantrekkelijk.

13. Je competenties vergroten
Je kunt je competenter voelen door competent te worden en dat betekent 1 ding: studeren en oefenen. Stap voor stap, en desnoods kleine stapjes. En één ding tegelijkertijd. Ik heb ooit op een opleiding geleerd: je gaat pas echt ergens heel goed in zijn als je het 10.000 uren hebt uitgeoefend. En dan nog, je moet blijven verder werken aan je ontwikkeling. Toen ik in mijn vrije tijd wou gidsen in Gent, heb ik ook heel veel gestudeerd om het te kunnen doen. Nu, 6 jaren later als gids, blijf ik nog steeds bijleren over deze mooie stad.

14. Stel een klein doel voorop en bereik het
De grootste fout die we allemaal maken is om ineens voor een groot doel te gaan en dan zijn we teleurgesteld omdat we falen. Probeer daarom eerst met iets kleins en haalbaar: een klein doel dat je dichterbij je ultieme doel/droom brengt. Doe dus eerst kleine haalbare doelen, bereik ze en ga zo verder met grotere (maar nog steeds haalbare) doelen. Wat is jou eerste kleine en haalbaar doel dat je wil bereiken? Doe er vandaag nog iets mee. Je zelfvertrouwen groeit als het je lukt en anders leer je er maar uit. 

15. Verander een kleine gewoonte
Je moet nu niet ineens stoppen met roken (als je rookt) want dat is een grote gewoonte. Neem een kleine gewoonte aan: zoals een glas water met citroen drinken als je opstaat, of je huid reinigen vóór je gaat slapen, of een kwartiertje eerder opstaan om wat te sporten. Doe iets kleins wat je nu onmiddellijk al kunt doen en doe dit gedurende een maand. Na die maand ga je je zoveel sterker voelen. En je hebt een nieuwe gewoonte aangekweekt.

16. Focus je op oplossingen ipv problemen
We focussen ons vaak op problemen en dat brengt ons nog verder weg van ons sterke zelf. Focus je nu eens op oplossingen: het is het beste wat je kunt doen voor je zelfvertrouwen.
 “Ik ben moe”
Ok, hoe kun je dat oplossen?
“Ja maar ik moet nog zoveel doen!”
Hoe kun je dit oplossen?
“Ja maar, ik heb te weinig tijd in een dag”
Oooookééééé, en hoe kun je dit oplossen????

17. Lach … en blij lachen
Nog zo eentje … maar het werkt wel. Ik voel me onmiddellijk beter wanneer ik begin te lachen en het werkt ook bij mijn kinderen en de rest van mijn omgeving. Ik maak ze snel aan het lachen als ze zich minder voelen en het werkt zo aanstekelijk. Je krijgt een echte kettingreactie. Ik stond onlangs aan de kassa van een supermarkt af te rekenen en ik had mijn smartphone in de hand om mijn digitale klantenkaart te tonen aan de kassierster toen ik een leuk berichtje binnenkreeg: een smile van mijn ene oor naar mijn andere oor. Na de betaling bedankt ik haar nog eens vriendelijk en wenste ik haar een goeie dag (en de andere mensen die stonden te wachten ook) en ik vertrok gezwind uit de winkel. Al de andere kassiersters glimlachten ook naar mij toen ik mijn weg naar de uitgang nam en de mensen die binnenkwamen werden ook aangezet door die grote smile van me.

18. Doe iets vrijwilligs
Hangt samen met puntje 7: wees vriendelijk en genereus, maar is nog specifieker. Doe eens iets goed voor iemand anders, maak het leven van iemand beter. Dat moet niet groot zijn, een klein gebaar telt ook al. Zo heb ik onlangs een ouder vrouwtje in Gent die aan het sukkelen was met een boodschappenbak in Gent geholpen door het mee te dragen tot bij haar thuis. (Bleek dat ze veel verder van het centrum woonde dan ik dacht maar soit). Ze was zo blij met mijn hulp dat ze onmiddellijk een biljetje van €10 wou geven wat ik geweigerd heb. Ik was al blij met het gevoel dat ik had gekregen omdat zij zo blij was. Met een huppelpasje ben ik terug naar het centrum gewandeld.

19. Wees dankbaar
Kan ik niet genoeg benadrukken. Heb er al ook al veel artikels over geschreven en zelfs in mijn boek is er een stuk aan gewijd. Wees dankbaar voor wat je hebt en je krijgt er meer van. Trouwens, dankbaarheid doet veel aan je zelfbeeld.

20. Sport
Sporten doet ook veel aan je zelfbeeld. Wanneer je eens goed gesport hebt, voel je je achteraf zoveel beter. Je moet je nu niet direct een abonnement op een fitnesscentrum nemen, een wandeling enkele keren per week doet ook al veel. Begin er een gewoonte van te maken en je zult na enkele weken al een verschil voelen.

21. Versterk jezelf door meer kennis
Hoe meer je weet, hoe meer zelfzekerheid je creëert. Je kunt dat op verschillende manieren: opleidingen, boeken, workshops, … Trouwens, je bent nu bezig door dit artikel te lezen op het internet. Je verruimt zo je kennis en dus je wereld.

22. Doe iets wat je van plan was om te doen
Wat staat er nog allemaal op je to do-list? Ik heb zo’n app (Any Do) met mijn to do-list op en ik probeer dagelijks hiervan iets te doen zodat ik kan schappen (en niets is leuker dan schrappen, niet?). Doe het onmiddellijk als je opstaat, stel niet uit, doe het nu. En je voelt je heel wat beter.

23. Wees actief
Iets doen is beter dan niets doen. Ok, als je iets doet kun je iets fout doen maar fouten maken hoort bij het leven. Door fouten te maken leren we iets en kunnen we dus groeien. “Als je niets doet, kun je niets fout doen”, zeg ik altijd tegen mijn (plus)kinderen. Dus ze doen het. En ik ook. En jij mag dat nu ook doen. Dus hijs je uit je zetel en doet iets, verwezenlijkt iets.

24. Werk aan kleine projecten
Onmiddellijk een groot project aanpakken kan een beetje overdonderend en intimiderend zijn. Je laat ook snel je hoofd hangen. Pak het daarom kleinschaliger aan en werk zo naar een groter iets toe. Dit gaat je zelfvertrouwen zoveel meer deugd doen. Doe het dus zo en ga altijd groter in je projecten en je zelfvertrouwen krijgt een boost om “U” tegen te zeggen.

25. Ruim op
Nog zo’n rare misschien voor jou, maar voor mij werkt het wel. Als mijn bureau of kast wat rommelig begint te worden en mijn hoofd wordt wat wazig of het wordt me allemaal wat teveel, begin ik op te ruimen en voel ik me daarna zoveel beter. Zo voel ik dan dat ik terug controle krijg over mijn leven. En is mijn zelfbeeld een stuk hoger.

Zo, tot het einde geraakt van dit artikel! Super, je hebt weer wat bijgeleerd en je kunt nu onmiddellijk starten om dat zelfbeeld van je een superboost te geven.

Als jij nog wat zaken hebt die jou helpen om meer zelfvertrouwen te hebben, schrijf ze gerust hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.