10 redenen waarom jij beter kunt openstaan voor verandering

“Verandering van spijs doet eten”, hoor je regelmatig. Of “die verandering gaat je deugd doen”. En ja, wij weten dat maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is om met veranderingen om te gaan.

We houden er allemaal van om in onze comfortzone te zitten. En geef toe: comfort … alleen het woord al geeft ons rust, kalmte en veiligheid. Want bij comfort krijg ik het beeld van een super comfortabele zetel, een boek in de hand, liggend onder een dekentje en in de haard een gezellig vuurtje. Op de salontafel staat een heerlijke kop dampende thee. (Tja, ik ben visueel ingesteld).

En dan gebeurt er iets! Verandering! En we worden door elkaar geschud. Veranderingen komen overal voor, dagelijks èn bij iedereen. Het hoort bij het leven. Het kan soms een hele uitdaging zijn om je door al die veranderingen te spartelen maar weet dat er alleen maar positieve gevolgen zijn.

Verandering doet jou inderdaad deugd. En doordat het zo moeilijk is leer je zoveel en groei je enorm als persoon. Elke dag is er verandering, soms heel traag … soms heel snel … Soms zie je het niet onmiddellijk maar het gebeurt, wees daar maar zeker van.

Vroeger kon ik helemaal niet om met veranderingen. Slapeloze nachten gingen vooraf, veel gepieker en zorgen om niets. Zo werd er 10 jaar geleden bij mijn werkgever beslist om over te schakelen van flessen water naar die grote 18L-kruiken in waterkoelers van een gekend Belgisch merk. Wij werkten in ons kantoor enkel met vrouwen en er ontstond een lichte paniek hoe wij telkens die lege “bidons” moesten wisselen in die waterkoeler. Ik moet toegeven dat ik er ’s nachts over heb gedroomd: het gevecht met de “bidons” om die zo goed mogelijk in de waterkoeler te plaatsen.

Toen het zover was, bleek het allemaal wel mee te vallen. Ik geef toe: het was een zware bedoening maar het lukte allemaal heel goed en meestal omdat we als team samenwerkte. En bovendien kregen we er allemaal spieren bij. ;-) En de tochten er naartoe om ons glas bij te vullen zorgden voor beweging tijdens de kantooruren.

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om te leren om met veranderingen om te gaan. Verruim je blik: begin in te zien dat veranderingen inderdaad goed voor je is. Want als je dat beseft ga je ook de voordelen zien die eraan verbonden zijn. Ik geef je er hier zo maar even 10 voordelen!

1     Je wordt gedwongen om uit die comfortzone te stappen.
Yep, die comfortzone is toch zo gemakkelijk. Je weet wat er gebeurt, wat je voelt en alles is zo voorspelbaar. Buiten die comfortzone krijg je uitdagingen: je meningen, gedachten, veronderstellingen … worden getest. Je moet je opnieuw programmeren om ermee om te kunnen gaan.

2      Je groeit!
Door veranderingen wordt je gedwongen om je aanpak te veranderen. Misschien is die aanpak wel totaal nieuw: je hebt het nooit eerder gedaan dus je voelt je onwennig. Maar als het dan lukt (en daarvoor niet van de eerste keer) gaat dit je zoveel voldoening geven en geloof me: dit enorm veel met je zelfvertrouwen. Het is een boost in je zelfontwikkeling en –groei.

3      Je wordt flexibel.
Bezie verandering als iets dat jou alert houdt. Je blijft immers bij de pinken en je hebt geen tijd om “in te dommelen”. Omarm verandering, wees er blij mee, zo leer je op verschillende manieren naar oplossingen zoeken en blijf je positief in het leven staan.

4      Je merkt hoe sterk je bent
Wanneer je nooit met veranderingen wordt geconfronteerd weet je niet hoe sterk je bent en hoe je je kunt aanpassen op verschillende manieren die ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling  heel positief blijken te zijn.

5      Je waarden en normen worden uitgedaagd.
Je reacties op veranderingen zijn eigenlijk een evaluatie van je geloofssysteem, wat niet slecht is – integendeel. Als jij openstaat voor een andere aanpak, op problemen niet als problemen maar uitdagingen te zien, groei je. Je leert bij. En bovendien kan het ook je vertrouwen in het systeem nog versterken.

6      Je wordt gevoeliger.
Niet dat je melig wordt. Daar moet je je geen zorgen maken. Maar als je teveel in je comfortzone zit, kun je moeilijk inschatten waar sommige mensen mee worstelen, waar ze doorheen moeten, wat ze voelen. Als je zelf veranderingen meemaakt, kun je beseffen wat ze zelf doormaken en ga je totaal anders reageren op eventuele keuzes die zij maken.

7      Gedaan met routine.
Er zijn goeie en er zijn slechte routines. Een goeie routine is dat je elke dag 2x je tanden poetst, dat je je make-up afhaalt voor het slapengaan, dat je je insmeert met zonnecrème voor je de zon ingaat … Maar er zijn ook routines die helemaal niet nodig zijn en die je zelfs stress veroorzaken. Door die routine op te breken, blijf je actief, blijft je geest alert en raak je niet gefixeerd op negatieve gedachtenpatronen. Een goed voorbeeld hiervan is roken. Roken is helemaal niet goed voor de gezondheid en is een routine die niet goed voor je is. Als je rookt en je pakje is bijna leeg, krijg je stress want je wil nieuwe sigaretten om je momenten door te komen. Als je stopt met roken, heb je daar helemaal geen last van.

8      Je krijgt meer mogelijkheden.
Door iets kleins te veranderen aan je manier van leven, kan dit voor een domino-effect zorgen zodat je nog meer mogelijkheden en keuzes krijgt die je daarvoor niet voor mogelijk hield. Je leven wordt zinvoller. En onthou: alles komt goed. Daarvoor niet op de manier die jij in gedachten had, maar wel wat goed is voor jou. Dus die verandering, hoe klein ook, mag vandaag beginnen.

9      Je krijgt meer plezier in je leven
Als jij openstaat voor veranderingen, sta je ook open om meer “JA” te zeggen voor nieuwe zaken. Je wil namelijk nieuwe uitdagingen en meer mogelijkheden. Je leert meer nieuwe mensen kennen. Dus je krijgt meer plezier in het leven.

10   Je leert jezelf kennen.
Wanneer je in een “overgang” zit, ga je totaal anders denken dan dat je vroeger dacht. Je komt te weten wat je aankunt en wat niet. Kortom, je leert jezelf nog beter kennen. En zo kun je betere keuzes maken in je leven. En je beseft dat wat je in je verleden hebt gedaan daarvoor niet werkt in de toekomst. We leven nu. Wat in het verleden is gebeurd, is gebeurd. En die toekomst? Die kunnen we zelf bepalen. En wees er zeker van dat er nog veel uitdagingen op je pad komen en nog heel veel veranderingen. Maar jij kunt het aan. Daar mag je zeker van zijn.

Hoe sta jij tegenover veranderingen? Schrikt het je af? Vind je het super? Laat zeker hieronder in een reactie iets weten en wees zo een inspiratie voor anderen.