Afscheid nemen van een vriend

Twee weken geleden schreef ik in deze blog over optie en standaard in relaties en vriendschappen. Via mijn Facebook, mail en zelfs telefoon heb ik er veel reacties op gekregen. Velen herkenden de situatie. "Maar Nele, wat doe je dan in zo'n geval?"

Wat denk je zelf? Wat doe je? Volg gewoon je hart en je gevoel. Als je vindt dat die persoon je zo niet mag behandelen: breek ermee ... nadat je hem of haar hebt gezegd waarom je het gaat doen. Laat je gewoon niet doen, maar wees wat egoïstisch en denk in je eigen belang. Daarom is het ook nodig dat je van jezelf houdt! Hoe je dat doet, daar vertel ik je hier alles over! 

Je moet je niet naar beneden laten halen door anderen. Je bent meer waard! Ja, jij bent het waard dat ze je respectvol behandelen. Net zoals je het waard bent dat je alleen maar het beste wil. 

"Maar dat is zo moeilijk, Nele!". Ja, dat weet ik: je moet het mij niet vertellen. Onlangs heb ik ook - met veel pijn en spijt in het hart - mijn hart voor enkelen moeten afsluiten. Ja, het doet nog pijn, ook al zie ik mezelf al heel graag en heb ik ook aan mezelf gewerkt. Ja, ook als coach ben je soms nog heel wat kwetsbaar ... so what? Ik ben menselijk. 

Er zijn een aantal mensen geweest voor wie ik maar een optie was terwijl ik dacht dat ik standaard was. Ik beschouwde hen als standaard. Stond altijd voor hen klaar. Liet zelfs veel vallen om hen te gaan helpen. (In een bepaald geval bleek het zelfs achteraf een grap te zijn - zeer misplaatst!). Maar als ik hen nodig had ... "te druk", "geen tijd", "kan nu niet wegens meeting", "ben aan het eten", ... Dit kan gebeuren. Ik heb het ook te druk, soms geen tijd en zit soms in meetings of ik ben aan het eten. Maar als het de laatste tijd alleen die antwoorden van dezelfde persoon zijn, dan stel je je vragen. Tijd maak je. Jij bepaalt wat je doet in je tijd, onthou dit!

Mijn beslissing stond dus vast: no more options for me! Zeker niet in vriendschappen. In kennissenkring is dat iets anders. En in je netwerk ook. Maar daarom moet je ook duidelijk een onderscheid maken in wie je vrienden zijn en wie je kennissen zijn. Sommigen zeggen te vaak en te snel dat ze vrienden zijn, of beste vrienden. Wees daar voorzichtig in. Ikzelf heb maar een handvol beste vrienden. Zij gaan voor mij door het vuur en ik voor hen. Voor hen ben ik dan ook een standaard en zij voor mij. Dat hebben we genoeg bewezen. Ok, ok, er glipt soms iemand in het net maar dat is dan heel snel duidelijk dat die persoon mij maar als een optie zag. En dan is de schoonmaak snel gemaakt. 

Waarom laat je je zo kleineren door anderen? Waarom laat je je zo sarcastisch behandelen? Niemand laat dit toe, tenzij je jezelf een vod vindt. Zet die persoon die je slecht behandeld op zijn plaats: niet op een agressieve manier, maar op een rechtvaardige manier. "Behandel de andere persoon zoals jij behandeld wil worden." Daarom, zeg het ook waarom het niet door de beugel kan.

Vertel ook steeds vanuit je buikgevoel: "ik voel dit" en "ik heb het gevoel dat". Als die persoon het goed met je meent, dan zal hij of zij jouw gevoel willen wegnemen. Als die persoon het daarentegen niet goed met je opheeft, dan gaat hij of zij je uitlachen en dan weet jij wat je te doen staat. Zo'n mensen verdienen je vriendschap niet. En zeker niet je energie. Steek je energie in iets wat voor jou dan wel de moeite waard is. Want jij bent het ook waard! 

Volgende week heb ik het over goede communicatie ... en dit helpt in situaties zoals dit. Geniet van je werkweek!