10 tips om je kalmer te voelen

"Aaaaaaaaargh" en ondertussen zit je je haar uit te trekken (pijnlijk, zeer pijnlijk). Bekende situatie? En als er dan iemand tegen je zegt "ssssst, kalmpjes aan ... alleen kalmte kan je redden" dan heb je meer zin om die persoon de nek om te wringen terwijl je eigenlijk wel weet dat die persoon gelijk heeft. 

Het beste is dat we inderdaad terug kalm worden als we in een stressvolle situatie terechtkomen. Door kalm te zijn kun je terug helder denken en handelen zoals het moet. Maar hoe kun je nu kalm worden? Vandaag geef ik je al 10 tips mee om kalmer te worden. Tien tips! Als je die tips toepast in een niet zo kalme situatie, ga je je wel rustiger voelen. 

  1. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Hoor hoe je in- en uitademt. Inademen doe je in 4 tellen langs de neus, uitademen in 6 tellen langs de mond. Luister echt. Probeer het echt stil te maken en zorg er voor dat je enkel jouw in- en uitademen hoort. De rust zal snel wederkeren. 
  2. Trek met de juiste mensen op. Het klinkt misschien grof, maar als je met de gestresseerde mensen optrekt, ga je je ook gestresseerd voelen. Je neemt gewoon hun stress over bovenop je eigen stress! Daarom ... meng je onder de mensen die kalm zijn, die zich kalm en rustig gedragen. Ook al is dat een korte periode. Bel iemand op die kalm is en blijft tijdens jouw babbel aan de telefoon. Iemand die jou kan kalmeren aan de telefoon gewoon door zijn of haar rustige stem en timbre. Hoeveel keer hoor ik niet van mijn gesprekspartners dat ze na hun telefoontje naar mij of na een bezoekje bij mij zich terug rustig voelen.
  3.  Eet fruit! Ahum? Fruit? Ja, eet fruit. Koop je een mooie fruitschaal en zorg ervoor dat die vol lekker fruit zit. Zo ga je sneller van dat lekkere fruit eten en dus minder snel grijpen naar stressverhogende snacks. Door meer fruit te eten ga je je meer relax voelen!
  4. Bekijk problemen niet als problemen maar als uitdagingen. Laat ook je slaap niet voor die uitdagingen. En bovendien ... probeer alle uitdagingen als kleine uitdagingen te bezien! Niet gemakkelijk maar met oefenen kom je er wel. 
  5. Sta 10 minuten eerder op! Ja, ik weet het: het is zalig zo lekker "snoozen" 's morgens . Even die 'snooze'-knop indrukken en nog enkele minuten blijven liggen. Zaaaaaalig ... maar de pest! Want die enkele minuten langer zorgen ervoor dat je je niet energieker voelt ... integendeel ... Sta beter 10 minuten vroeger op en kom onmiddellijk uit je bed. Zo vermijd je dat je je moet haasten en dus dat je minder gestresseerd naar je werk moet vertrekken. Als dan blijkt dat je toch nog 10 minuten tijd hebt, kun je je gewoon 10 minuten ontspannen!
  6. De meeste zorgen gebeuren over zaken die in de toekomst zullen of kunnen gebeuren. Over problemen die zelfs waarschijnlijk niet gaan voordoen. We zitten eigenlijk al te stressen over "wat als ...". Leef in het nu, concentreer je op het nu ... We zullen wel zien hoe het uitdraait in de toekomst. Denk nog niet aan dan, waarschijnlijk echt niet nodig!
  7. Loop 's morgens de hele tijd op je blote voeten. Als je een tuin hebt, loop dan 's morgens op het natte gras in de tuin. Elke reflexoloog zal je vertellen dat dit voor de beste relaxatie zorgt. Ik hou ervan om op mijn blote voeten te lopen en de verschillende soorten materialen of structuren onder mijn voeten te voelen. 
  8. Luister naar rustgevende muziek. Relaxatiemuziek kan zeker helpen. En forceer desnoods jezelf in het begin om rustig te zitten en ernaar te luisteren. 
  9. Denk jezelf kalm. Heb alleen maar rustige gedachten. Visualiseer alleen maar rustige scènes. Luister alleen maar naar rustige zaken. Wedden dat je je kalmer voelt? 
  10. Schreeuw het eens goed uit om alle frustratie los te laten en laat dan de kalmte terug in je lichaam door je af te zonderen op een rustige plaats. Dertig seconden, meer heb je niet nodig om je gedachten even op een rijtje te zetten en te overdenken hoe je terug kunt kalm worden. Misschien dat de vorige 9 tips je op weg kunnen helpen? 

Probeer deze tips al eens uit. Je hebt immers niets te verliezen, alleen je stress! ;-) Als deze tips niet helpen, kan ik je nog steeds in een latere blog andere tips geven. Maar vertel mij eens: wat doe jij om je terug kalmer te voelen? Laat dit zeker weten in de "comments" onderaan deze blog. Je helpt er mij mee maar ook andere lezers!