Hoe drama vermijden (en zeker als het met familie te maken heeft).

Drama, drama en nog eens drama. Voor we het weten bevinden we ons er middenin, zien we de feiten niet meer maar zitten we in volle drama. Regelmatig krijg ik klanten over de vloer die hierrond raad vragen. Door al dat drama voelen zij zich immers schuldig of zelfs heel slecht.

Het meeste drama komt dan nog voor in onze dichte omgeving: de familie. We laten hen vaak toe om onze kracht af te nemen en dan zijn we verbaasd dat we er soms futloos bij lopen als we van een familiebijeenkomst komen.

Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven en dus ook voor het drama dat we creëren. Het beste is om bij de feiten te blijven maar toch trappen we vaak in de val van “drama”.

Zo laten we onze naaste vaak toe om ons een slecht gevoel bezorgen terwijl we eigenlijk niets verkeerd hebben gedaan of gewoon aan onszelf hebben gedacht (omdat dat laatste ons geboorterecht is).

Hoe kunnen we dat drama nu uit ons leven houden? Hier alvast 10 tips!

1.      Eerst en vooral: ken je grenzen!

Weet wat je kan en wat je er nog bij kan nemen. We hebben immers de neiging veel “ja” te zeggen. Maar als we dat te veel doen, kunnen we ons niet meer concentreren op alles wat we moeten doen en maken we fouten. Als we dan niet aan de verwachtingen van anderen voldoen, keert dit tegen ons en begint het drama.

2.      Hou je bezig met je eigen zaken.

Iets wat ik – als kind – veel hoorde omdat ik me toen graag moeide. Gelukkig kwam de wijsheid met de jaren en hou ik me nu wijselijk overal buiten. 😉
Het is ok om sociaal te zijn en je met anderen in te laten maar hou je neus uit andermans zaken. Mensen worden immers overdreven dramatisch als hun geheimen aan het licht komen. Daarom deze tip: “Wat niet weet, niet deert”. 😊

3.      Hou de focus op jezelf.

Wanneer we bezig zijn met het waarmaken van onze dromen en het bereiken van onze doelen, houden we onze focus en merken we zelfs het drama rondom ons niet op. Het verdwijnt dan naar de achtergrond en het wordt onbelangrijk omdat ons doel belangrijker is.

4.      Stop ermee anderen ongevraagd je mening of je advies te geven

We weten geen weg met onze eigen problemen maar voor de problemen van anderen hebben we steeds een oplossing klaar, toch? De realiteit is dat we vaak geen idee hebben waarover het gaat. En zelfs als dat wel het geval is, is de ander misschien niet geïnteresseerd of luistert men niet eens, tenzij hij/zij erom vraagt. Dring je mening dus aan niemand op. Hou ze voor jezelf en je zal merken dat er veel minder drama is.

5.      Leer “neen” zeggen

Net zoals de eerste tip: het is belangrijk om je grenzen te kennen en die te bewaken. Daarom moet je ook “neen” kunnen zeggen. Als iemand jou vragen stelt, doe dan alsof je van niets weet. Blijf erbuiten, raak niet betrokken. Als mensen in emotie of drama reageren, reageer dan niet. Zeg hen ook dat je er niet op in wil gaan of negeer hen gewoon. Ze zullen het snel beu zijn.

6.      Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, zij voor dat van hen.

Vaak kunnen anderen je een schuldgevoel bezorgen omdat hun leven niet loopt zoals zij het zouden willen. Ze vragen je dan zaken te doen die je eigenlijk niet wil doen. Jij moet hun problemen niet oplossen, dat moeten ze zelf doen. Hou jij je maar bezig met jouw leven. Zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen leven, niet jij.

7.      Jij bent niet geboren om een ander gelukkig te maken.

Een beetje zoals tip 6. Jij bent geboren om jezelf gelukkig te maken en je leven zinvol te ervaren. Een ander mag niet verwachten dat jij dat voor hen doet. Vaak zeggen ouders of partners: “Als jij gelukkig bent, ben ik ook gelukkig”. Weet dat dit ene zinnetje veel last op de schouders legt van die ene persoon. Want jij voelt dan de druk om elke dag even gelukkig te zijn terwijl iedereen wel eens een mindere dag heeft.

8.      Lach

Als jij lacht, word je automatisch het middelpunt van de kamer. Er komt dan een energie rond je vrij die voelbaar is. Jij bent de bestuurder van je leven. Als mensen met drama naar je toe komen, kan je het gesprek ergens anders heen sturen. Ze zullen je volgen omdat je meer zelfvertrouwen lijkt te hebben. Doen ze dit niet, kan je gerust de hele situatie negeren en ergens anders heen gaan. Je bent vrij om te gaan waar je wil. Geen drama meer.

9.      Medelijden of “mee-lijden”?

Heel veel drama ontstaat door de reactie van mensen. Eigenlijk is niets goed of slecht. Er is “iets” en wij bepalen welke lading we aan dit “iets” geven. Vaak gebeurt dit door feiten die in ons verleden zijn gebeurd. Als mensen naar je toekomen om te praten over hun problemen en hun hart te luchten, kan je luisteren en je medeleven tonen maar je hoeft niet mee te lijden met die persoon.
Wil je dit niet, kan je dit een volgende keer voorkomen door duidelijk je grenzen te stellen (zie tip 1 en 5).

10.   Blijf ademen.

Er zal altijd drama zijn maar laat dit alsjeblief niet aan je hart komen. Blijf ademen, pas de vorige punten toe en je zal zien dat het drama zal afnemen in je leven.

 

Welke van deze 10 tips vind je nuttig en zal je onmiddellijk toepassen in je leven? Laat het ons zeker weten en inspireer zo anderen. Keep up the good work! Jij bent geweldig.