Hou op met piekeren (met deze 6 manieren).

In de jaren ’90 zong Bobby McFerrin: “Don’t worry, be happy”. Misschien ken je het liedje wel en heeft het al een aantal keren door je hoofd gespookt? Of hebben anderen het wel eens voor je gezongen als je – voor de zoveelste keer – aan het piekeren was?

Toch is het niet gemakkelijk om te stoppen met piekeren of op te houden met ons zorgen te maken. Het begint klein: een piepkleine gedachte die plots opduikt en dan komt er nog eentje en nog eentje. Voor je het weet, overvalt je een stroom aan irrationele gedachten die zowel lichamelijk als geestelijk energie uit jezelf zuigen. Piekeren is immers vermoeiend, heel vermoeiend.

Het is wetenschappelijk onderzocht dat piekeren een zware belasting vormt voor onze geestelijke én lichamelijke gezondheid. Wij kunnen ons letterlijk ziek piekeren.

Bezorgdheid op zich is niet slecht: het zet aan tot actie. Maar een teveel ervan leidt tot angst wat een

blijvende slechte invloed kan hebben op onze gezondheid en ons geluk.  Angst kan immers de slaap stilleggen, je immuunsysteem belasten, het risico op posttraumatische stress verhogen en je ziek maken.

Hoe kan je nu stoppen met piekeren? Ik leg je hier 6 manieren uit die bij mij effect hebben gehad.

1.      Maak “piekertijd”.

In plaats van voortdurend te piekeren, duid je elke dag (of enkele dagen per week) een periode van maximaal 30 minuten aan waarin je aan je problemen kan denken. In 2011 is er een vierstapsstimuluscontroleprogramma (wat een woord!) gecreëerd dat ernstige piekeraars kan helpen om de controle over hun gedachten te houden.

·        Wat is de reden van je piekeren? Wat is het probleem?

·        Bedenk een tijd en plaats om erover na te denken.

·        Betrap je jezelf op piekergedachten buiten dat moment of die plaats?
Denk dan aan iets anders. Stop die piekergedachten. Zorg voor afleiding.

·        Gebruik je “piekertijd” op een productieve manier door oplossingen te bedenken.
Blijf constructief.

2.      Probeer andermans gedachten niet te raden.

We denken vaak dat we weten wat anderen van ons denken. Maar wat we denken dat anderen van ons denken, denken we gewoon over onszelf. Anderen hebben het immers te druk met het denken over wat anderen van hen denken en ook met de zorgen over hun naasten. Jij bent dus helemaal niet het onderwerp van hun gedachten ook al denk je dat soms.

3.      Verminder of stop die sociale media.

Scrollen door Facebook of Instagram is niet echt goed voor onze mentale gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de mensen zich bezorgd of ongemakkelijk voelt omdat ze denken dat ze vanalles zullen missen of kunnen missen als ze de “newsfeed” niet volgen. Hou er dus controle over.

4.      Schrijf je zorgen van je af.

Door al je emoties op papier te zetten, haal je de lading ervan af en nadien pieker je veel minder.

5.      Mediteer.

Velen onder ons denken dat mediteren iets is voor spirituelen maar eigenlijk is mediteren iets wat iedereen zou moeten doen.

Door te mediteren kan je angst en piekergedachten verminderen. Dit is gebleken uit hersenscans. Onderzoek wees ook uit dat meditatie niet enkel angst- en piekergedachten vermindert maar dat het ook een positief effect heeft op de anterior cingulate cortex (controleert ons denken en onze emoties) en de ventromediale prefontale cortex (maakt onze zorgen). Goeie meditatie-apps zijn Headspace en Insight Timer.

6.      Sport / beweeg.

Sport is ideaal om stress te verslaan. Door te sporten begin je je te focussen en hebben je hersens niet de tijd om te piekeren. Bovendien komen er bepaalde stoffen vrij waardoor je je zeer goed begint te voelen.

 Wat zal jij eerst ondernemen om het piekeren te minderen of zelfs te stoppen? Of heb je nog andere tips? Typ ze dan zeker hieronder en leer ons iets bij.