7 tips om beter om te gaan met verdriet en verlies.

Iemand verliezen doet pijn, zeer veel pijn. De manier waarop je je emoties uit, hangt af van verschillende factoren: het soort verlies dat je geleden hebt, je opvoeding, je godsdienst en je overtuigingen, je leeftijd, je mentale en fysieke gezondheid.

Mensen reageren op verschillende manieren op verlies: ze kunnen bang zijn, hulpeloos of zelfs boos omdat iemand hen achtergelaten heeft. Verdriet komt vaak op de laatste plaats.
Al deze gevoelens maken deel uit van een rouwproces. Weet dat het normaal is dat je al deze emoties kan beleven. Het is ook belangrijk te weten dat je hier uit kan geraken.

Sommigen doen er veel langer over dan anderen om te rouwen. Sommigen zoeken ook externe hulp bij een therapeut of een huisarts.

Uiteindelijk zal je het verlies kunnen verwerken en zal de hevigheid van je gevoelens afnemen. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen maar je kan er wel mee leren omgaan.

Weet dat er geen kant-en-klare oplossing bestaat om om te gaan met verdriet en verlies. Reken na een ernstig verlies op een jaar tot anderhalf jaar waarin je alle hevige gevoelens zal ondergaan. Na die periode – als je eraan gewerkt hebt – zal het verdriet niet meer voortdurend je gedachten beheersen.

Hier zijn zeven praktische tips die je kan volgen om door een periode van verlies en verdriet te komen:

1.      Praat.

Veel praten helpt om pijnlijke emoties te verzachten. Door veel te praten zal het genezingsproces sneller starten. Praat met vrienden, familie of eventueel een therapeut of psycholoog. Zolang je maar praat. “Ja maar, ik wil een ander daar niet mee belasten.”, zal je misschien denken. Sommigen worden hiervoor betaald, anderen zullen zelf wel beslissen of ze willen luisteren of niet. Beslis niet in hun plaats.

2.      Geef jezelf de toestemming om je verdrietig te voelen.

Je emoties uiten is een gezond onderdeel van het genezingsproces. Reacties als “Moet jij hier nu nog om huilen” komen van mensen die nog niet veel hebben meegemaakt en niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan.

3.      Eet gezond.

In sommige streken worden bij een overlijden vaak door buren ovenschotels of soep geleverd bij de rouwenden. Koken is dan het laatste waar ze aan denken. Wees dankbaar voor die giften.
Is dit niet geval het geval, probeer dan toch zelf gezond en vers te ten. Eten doet enorm veel voor je mentale gezondheid.

4.      Slaap.

Emoties maken ons moe. Tracht dus zoveel mogelijk te slapen. Heb je hier problemen mee, ga dan zeker naar je huisarts.

5.      Hou de routine je leven.

Eenvoudige zaken zoals huishoudelijk werk kunnen helpen om je gedachten te verzetten.

6.      Vermijd “verdovende” middelen zoals alcohol of drugs.

Je zal je nog slechter voelen als alles uitgewerkt is en het stelt het genezingsproces alleen maar uit.

7.      Ga in therapie als je voelt dat dat kan helpen.

Doe dat enkel als jij je er klaar voor voelt en als jij het echt wil. Doe het niet voor een ander want dan zit de intrinsieke motivatie niet goed en hou je het toch niet vol.

Wanneer je kinderen hebt, wil je misschien je gevoelens niet laten zien. In sommige gevallen is dit een goede zaak, bijvoorbeeld in het geval van een scheiding. Wanneer je boos bent op de andere ouder, toon je die boosheid beter niet. Uiting van boosheid is voor een kind zeer pijnlijk en verwarrend omdat  je kind nog steeds loyaal is aan de andere ouder. Vertel je kind dat de scheiding niet zijn of haar fout is en hou de routine in hun leven aan.
Als beide ouders echter rouwen om een geliefde, is het goed voor de kinderen om te zien dat het normaal is om je verdrietig te voelen en te huilen. Betrek je kinderen in het rouwproces en luister naar hun verdriet.

Lukt het genezingsproces niet in je eentje? Zoek dan hulp. Je bent allesbehalve zwak als je hulp vraagt. Integendeel, het getuigt van kracht en moed.

Wat doe jij om je verdriet/een verlies te verwerken? Noteer het hieronder en inspireer op die manier anderen.