Tien manieren om je innerlijke kracht te versterken - Deel 2

Een maand geleden gaf ik je al enkele tips mee om je innerlijke kracht te versterken. In deze blog geef ik je nog extra tools en tips.

Het is immers belangrijk om je innerlijke kracht te blijven voeden. Op dit moment zit ik op ons terras in Tenerife. Naast mij beukt de oceaan op de rotsen en alleen al van het geluid word ik rustig.

Dit is voor mij het ultieme ontspanningsmoment: als de rolluiken ‘s ochtends naar boven gaan en ik de weidse oceaan voor mij zie, dan open ik het schuifraam en adem ik de pure oceaanlucht in. Een magisch moment! Ik kan hier echt minutenlang naar staan kijken en van dit moment genieten. Soms zie ik duikers op hun bootje, soms enkele jetski’s, soms gewoon alleen die oceaan. Het heeft iets wonderlijks. Iedereen die hier al gelogeerd heeft, zegt hetzelfde: het is onbetaalbaar.

Deze plek versterkt mijn innerlijke kracht. Elke ochtend kruip ik hier op onze bank, sluit ik mijn ogen en begin ik aan mijn meditatie. Alleen al van het geluid van de oceaan word ik zo rustig. Als ik dan na mijn meditatie mijn ogen open, kan ik mijn glimlach niet onderdrukken. Het blijft magisch, mijn oplaadplekje.

Maar nu even terug naar die innerlijke kracht want die hebben we allemaal. Alleen voelen we die niet altijd. Met mijn vorige tips en deze reeks zal je je innerlijke kracht kunnen voeden en voelen.

1.      Zet jezelf op de eerste plaats.

Deze week nog zat ik in het vliegtuig en luisterde ik – alweer – naar de veiligheidsvoorschriften voor het opstijgen. Inderdaad “alweer”, want ik hoor ze enkele keren per jaar en ik kan ze al luidop meezeggen. De stewardess stond vlak naast mij en we hoorden: “Indien er zich een zuurstoftekort in de cabine voordoet, zullen de zuurstofmaskers boven je hoofd naar beneden komen. Gelieve eerst jezelf van zuurstof te voorzien, dan pas je reisgenoten.” Bij dit zinnetje keken mijn dochters en ik even naar elkaar en glimlachten. Wij kennen die regel al! 😊

Maak van je eigen welzijn je hoogste prioriteit: zo zal je niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen kunnen zorgen. Je krijgt pas de kracht als je weet dat je alle middelen hebt om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Dus ja, even egocentrisch zijn is goed voor jezelf én voor je omgeving. Wat je niet hebt, kan je niet geven. Zorg er dus voor dat je het eerst hebt en dan kan je het delen.

 

2.      Ontdek je talenten.

Wat is het enige waarvan je denkt dat je er goed in bent? Iets wat je graag doet; iets wat spannende resultaten oplevert. In tegenstelling tot vaardigheden hebben talenten een aangeboren, biologische component. Je moet ze echter nog altijd verfijnen door deel te nemen aan activiteiten waarbij je je talenten kan gebruiken.

De beste manier om je talenten te ontdekken is door terug te denken aan je kinderjaren. Wat waren de dingen die je leuk vond om te doen? Hoe bracht je als kind je dagen door? In welke activiteiten presteerde je op je best? En nog belangrijker: is er een manier om die talenten goed te gebruiken en de kwaliteit van je huidige leven te verbeteren?

Een talent is iets waarvan jij denkt dat het normaal is terwijl anderen dit een wonder vinden. Jij bent bijvoorbeeld enorm zorgzaam: zie je iemand sukkelen met zijn of haar boodschappenkar dan zal je die persoon spontaan helpen. Een ander zou dit niet doen, terwijl jij het normaal vindt om te helpen.

 

3.      Investeer in je vaardigheden.

Je kan pas echt iets als je het al 10000 uren hebt gedaan.

We leren alsmaar nieuwe zaken bij maar kunnen pas zeggen dat we het goed kunnen als we de nodige ervaring hebben opgebouwd.

Naast die talenten waarmee je (deels) wordt geboren, zal je ook moeten investeren in je vaardigheden. Innerlijke kracht opbouwen gaat net zo goed over investeren in persoonlijke groei als over zelfonderzoek en zelfontdekking.

Weet dus wat je kan en maak jezelf beter!

 

4.      Wees geduldig.

Gras zal niet sneller groeien door er aan te trekken. Je zal dus niet van de ene op de andere dag merken dat je veranderd bent. Dat vraagt tijd … en geduld.

Je zal dagelijks aan jezelf moeten werken en elke leermogelijkheid aannemen die op je pad komt.

Het opbouwen van je innerlijke kracht is waarschijnlijk de slimste investering die je kan doen.

 

5.      Beslis het én doe het!

Hoe vaak heb je niet getwijfeld om iets te doen en nadien bij jezelf gedacht: “Had ik maar…”

Besluiteloosheid vreet energie. Het doet ons piekeren en zorgt ervoor dat we niet handelen.

Het komt er dus op aan om gewoon de beslissing te nemen en ernaar te handelen: het is niet enkel een cadeautje voor jezelf maar ook voor anderen.

 

6.      Blijf kalm in tegenspoed.

Wanneer we in emotie verkeren, nemen we de slechtste beslissingen. Blijf daarom kalm. Adem diep in en uit. Doe desnoods een kleine meditatie zodat je lichaam en geest de rust terugvinden. Door kalm te blijven, vergroot je je doorzettingsvermogen en kan je meer bergen verzetten dan je voor mogelijk hield.

 

7.      Neem eens een koude douche.

Geloof me: het werkt! Ik doe het enkele keren per week. Op het einde van een douchebeurt draai ik de warmwaterkraan volledig dicht en zet ik mij – rustig ademhalend –een tijdje onder het koude water. Het maakt je mentaal niet alleen sterker maar ook fysiek.

 

8.      Weet dat jouw keuzes je leven definiëren.

Wij mensen zijn de enige wezens die de gave hebben gekregen een bewustzijn te hebben. Wij zijn de enige, maar dan ook de enige levende wezens die kunnen kiezen of alles wat ons overkomt, positief of negatief is. Wij kunnen de betekenis van alles wat ons overkomt, kiezen.

Mensen met innerlijke kracht zien moeilijke beslissingen niet als een probleem, maar als een uitdaging. Zij weten dat ze er sterker door kunnen worden. Mensen met een innerlijke kracht gaan meestal de positieve toer op en kiezen minder de negatieve richting.

 

9.      Laat het verleden los.

Ja, we hebben allemaal fouten gemaakt. We hebben allemaal in ons verleden zaken meegemaakt of gedaan waar we nu niet trots op zijn.

Maar we zijn ook allemaal mensen en mensen maken nu eenmaal fouten.

Laat je verleden dus niet je toekomst bepalen. Bekijk de fouten uit je verleden als een leerproces. Jij kan nu beslissen welke richting je uit wil gaan.

 

10.   Programmeer “succes” bij jezelf.

Bereid jezelf voor op succes. Weet dat je succes waard bent. Stel een routine op waarmee je dagelijks aan je innerlijke kracht werkt. Concentreer je op je sterke punten. Weet hoe je die punten zal gebruiken om naar “the next level” te gaan.

 

Voilà, tien extra tips om je innerlijke kracht te versterken.

Onthoud: die kracht zit in je! Ook al voel je ze niet op dit moment, je hebt ze wel.

Welke tip vind jij geweldig? Laat het zeker hieronder weten!!