Hoe ga je om met toxische mensen? Deel 2.

Vandaag kreeg ik weer nieuws van een toxisch persoon in mijn leven. Die persoon heeft de gewoonte om af en toe zo nog eens een bommetje te droppen. Een boodschap die me even doet wankelen maar waar ik me – gelukkig – snel terug kan overzetten.

Eerst en vooral omdat ik een fantastisch gezin heb dat me in alles steunt en ten tweede omdat ik geweldige vriend(inn)en heb die achter me staan als ik even het noorden kwijt ben.

Daarnaast pas ik zelf ook alle tips toe die ik in dit artikel al heb geschreven. Omdat ik nog dagelijks mails krijg van lezers en volgers die ook te maken hebben met toxische personen, weet ik dat het thema enorm actueel is. Dat is de reden waarom ik dit tweede deel heb geschreven.  😊

 

1-     Blijf in jezelf geloven.

Wat anderen ook zeggen: het is hun waarheid, het blijft hun mening. Ze mogen een mening hebben maar weet dat dit niet de algehele waarheid is.

Ik denk dat er verschillende mensen in je omgeving zijn die wel achter je staan en in jou geloven. Maar blijf vooral in jezelf geloven. Jij weet wat je waard bent, dat heb je al genoeg bewezen.

 

2-     Je bent niemand iets verschuldigd.

Toxische mensen hebben zo hun manieren om je te laten voelen dat je hen iets verschuldigd bent. Ze kennen ook een manier om je pijn te doen of iets van je weg te nemen en dan vol te houden dat ze het hebben gedaan voor je eigen bestwil. “Ik heb je niet willen uitnodigen voor dat feestje want je zou je er toch niet goed hebben gevoeld.” Of: “Ja, ik heb die lekkere wijn opgedronken, anders voel je je daarna weer slecht omdat je dan kan bijkomen.”

Of erger nog: “Wil je nog bevriend zijn, dan moet jij maar als eerste over de brug komen om je verontschuldigingen aan te bieden.” Terwijl jij voordien al zoveel keer een hand hebt uitgereikt en er telkens figuurlijk een dolk in je rug werd gestoken.

 Kijk, jij bent niemand iets verschuldigd. Als het niet goed aanvoelt voor jou, is het ook niet goed.

 3-     Jij hoeft niet aan voorwaarden te voldoen.

Echte vriendschap kent geen voorwaarden, echte relaties zijn er onvoorwaardelijk. Dus als jij pas liefde, vriendschap of aandacht krijgt als je dit of dat gaat doen… kan je niet spreken van een relatie, in welke zin ook. Je kan dan alleen maar spreken van een toxische relatie en daar wil je net uit, niet?

 

4-     Ga niet mee in hun drama of in hun realiteit.

Je hebt mensen die de neiging hebben om steeds in een slachtofferrol te kruipen. Alles wat fout loopt in hun leven, is de schuld van een ander. Ze gaan nooit kijken wat hun deel is in het hele verhaal en gaan dat verhaal zelfs zo veranderen dat zij in een positief daglicht worden gesteld.

 Je kan hierin twee zaken doen: of knikken en glimlachen en hen hierin bevestigen zodat een woedeaanval voorkomen wordt. Maar dan denken ze dat je akkoord met hen bent en gaan ze dit later tegen je gebruiken.

Of je kan respectvol zorgen voor wat “onenigheid”: “Ik begrijp dat je dit denkt, maar is dit zo?” Of: “Ik heb een andere kijk op de situatie.” En daarna leg je uit wat de feiten zijn zonder zelf in drama te gaan. Wanneer dit gedaan wordt op een geweldloze manier (denk aan de geweldloze communicatie waar ik al regelmatig over schreef), ben jij zeker niet verantwoordelijk voor hun reactie. Onthoud dat jij  nooit verantwoordelijk bent voor hun reactie, wel voor de manier waarop je de communicatie voert en de boodschap overbrengt.

 

5-     Zet jezelf op de eerste plaats.

Heb je het ook al eens gevoeld dat je met iemand afsprak en dat je je daarna zo leeggezogen voelde?

Toxisch gedrag is niet altijd hatelijk of beledigend. Toxisch gedrag is ook het gedrag wanneer anderen je “gebruiken” om zichzelf terug goed te voelen.

 Kijk, in elke relatie moet geven en nemen in balans zijn (tenzij in de relatie ouder-kind: dan geeft de ouder meer naar het kind toe en moet het kind niet evenveel teruggeven, integendeel, die geven het door aan hun kinderen).

 Wanneer jij het gevoel hebt dat jij altijd maar moet geven maar dat er aan de andere kant niets wordt teruggeven, mag jij dat gerust zeggen. Of beter: dan mag jij nu ook eens “neen” zeggen tegen die persoon. Zo zet je jezelf gewoon op de eerste plaats.

 Zorg dus eerst voor jezelf: zorg dat je genoeg emotionele energie hebt om in je eigen behoeften te voorzien. Als je altijd alles geeft aan een ander, heb je niet genoeg energie meer.

 

6-     Probeer hen niet te redden.

Je kan met hen meeleven, maar probeer het niet voor hen op te lossen. Jij kan hen niet veranderen.

Ja, mensen kunnen veranderen maar enkel als ze het zelf willen, als ze bereid zijn zichzelf in te zetten. Dus neen, jij doet het niet voor hen! Het is energievretend, geloof me.

 Misschien wil jij iemand helpen, gewoon, omdat je die persoon graag ziet en veel om die persoon geeft of omdat die persoon je familie is. Maar zij zullen niet veranderen door jouw hulp als ze er zelf niet klaar voor zijn. Ze moeten het allemaal zelf doen. Net zoals jij niet kan verwachten van een ander dat ze het voor jou zullen doen: jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven.

 

7-     Zeg neen .. en ga dan gewoon weg.

Het is moeilijk om mensen af te wijzen of uit je leven te bannen, zeker als het om familie gaat.

En als die persoon je dan ook nog probeert schuldig te laten voelen, zodat je van gedachten kan veranderen, is het hek helemaal van de dam.

 Een kordate maar beleefde “neen” is soms nodig. Oefen daar ook in en blijf bij die “neen”. Hoe meer je “neen” blijft zeggen, hoe makkelijker het zal worden (of het gaat in ieder geval zo aanvoelen 😉).

 “Ik blijf bij mijn neen, en ik ga nu weg omdat jij zulk gedrag vertoont.” Verlaat daarna wel degelijk de ruimte. Kan je fysiek niet weg, draai dan gewoon je rug naar die persoon en start een gesprek met iemand anders of ga iets anders doen.

 Zo, hopelijk heb je terug veel aan deze tips. 😊

Onthoud het, jij bent geweldig … en laat niemand jou iets anders wijsmaken!