8 manieren om je innerlijke kracht te versterken Deel 1

Ken je het gevoel dat iets of iemand jou onderuit probeert te halen? Je krijgt een simpele opmerking of er gebeurt iets onverwacht en je bent er een tijdje niet goed van. Je voelt je slecht, grijpt naar ongezonde voeding of gewoontes om frustraties weg te werken en bijgevolg voel je je nog slechter…

Als er nadien nog iets onbenulligs gebeurt, is je reactie er volledig over omdat je nog helemaal in emotie zat van die ene opmerking of van die gebeurtenis die jou van streek maakte. Toch is een mening maar een mening, een gebeurtenis maar een gebeurtenis. Wij bepalen zelf of we de mening en de gebeurtenis een positieve of een negatieve lading geven.

Daarom is het ook zo belangrijk om aan onze innerlijke kracht te blijven werken. Want natuurlijk kent elk leven zijn “ups-and-downs” en zullen we altijd reacties krijgen van mensen die hun machteloosheid op ons willen projecteren of zullen er zaken gebeuren die ons uit ons lood slaan.

Het opbouwen van je innerlijke kracht is een boeiend proces: je leert jezelf kennen, je kent je waarden, je grenzen, je persoonlijke doelen,… Kortom je haalt het beste in jezelf naar boven.

Hoe versterk je nu die innerlijke kracht? Ik geef je hier al acht manieren mee. De volgende tips vind je in een volgende blog.

1.      Breng tijd door met mensen die net zoals jij positief in het leven (willen) staan en positief denken.

“Great minds think alike” wordt in het Engels gezegd. Wat ik ook heb geleerd, is dat wij het gemiddelde zijn van de vijf mensen uit onze omgeving met wie we het meest optrekken. We nemen immers automatisch hun ingesteldheid over. Bijgevolg: trek op met mensen die je ook wil zijn, die ook positief in het leven staan en sterk in hun schoenen staan. Dat zijn ook diegenen die je waarderen om wie je bent, die je aanmoedigen om jezelf steeds uit te vinden en die je “pushen” om uit je comfortzone te komen. Het zijn ook diegenen die je ondersteunen in alles wat je doet.  

Er zullen altijd mensen zijn die zeggen: “Zou je dat wel doen?” of “Jij kan dit niet, zet het dus maar uit je hoofd.” Laat hen zijn voor wat ze zijn en zeg: “Ik begrijp dat je dit denkt, maar is dat echt zo?” Ga om met diegenen die jou dat duwtje in de juiste richting zullen en willen geven.

 

2.      Laat angst jou niet tegenhouden.

In mijn eerste boek heb ik ANGST omschreven als Altijd Negatieve Gevoelens Systematisch Toestaan. Uiteraard mag je angst voelen, dat zorgt er immers voor dat we voorzichtig zijn en het behoedt ons ook voor roekeloos gedrag. Maar angst mag ons niet tegenhouden. 

De “wat als” mogen we dus weglaten, zeker als die zin eindigt op een negatieve uitkomst. Want wat als het wel goed komt?  

Uiteraard moeten we de voor- en nadelen van onze beslissing afwegen. Dat ga ik niet ontkennen. Maar we moeten ook realistisch zijn. De broers Wright hadden ook angst toen ze van hout een vliegmachine maakten en de eerste keer van de helling gingen. Nu vinden we het normaal dat grote vliegtuigen over onze hoofden vliegen. 😊 

Angst is onze grootste vijand, want het kan ons maken tot wie we zijn. Doordat ik in mijn verleden veel werd “wijsgemaakt” dat ik het niet kon, had ik later veel angst om nieuwe zaken uit te proberen. Pas nadat ik doorhad dat het de mening was van anderen, heb ik vele angsten overwonnen en ben ik door muren heen gegaan. Ja, uiteraard met angst … maar ik deed het wel.

 

3.      Word je eigen beste vriend(in).

Kan jij alleen zijn met jezelf? Of moet er dan per se muziek opstaan? Of wil je dan voortdurend bellen met iemand?

Ga eens alleen wandelen in de natuur: wat doet dat met je?

 Ik kon vroeger niet alleen zijn, ik kon ook niet tegen stilte.

Nu kan ik zo hard genieten om eens alleen te zijn en zet ik bewust geen televisie of radio aan. Soms praat ik ook tegen mezelf, zeker als ik iets goed heb gedaan.

 Wanneer we onszelf graag zien, onszelf onze fouten kunnen vergeven en wanneer we onszelf kunnen relativeren, gaan we meer in onze kracht gaan staan.

 Als iemand anders dan een rotopmerking maakt, weet je ook dat het meer over die persoon zegt, dan over jezelf. Zij hebben de waarheid niet in pacht, jij gelooft wat je wil geloven.

 Dus geloof vanaf nu het goede!

 

4.      Sta open voor nieuwe uitdagingen.

Doe iets wat je nog nooit hebt gedaan en ga ervoor. Experimenteer hierin.

 Nu houden we onszelf vaak tegen maar weet dat alles in ons leven altijd al nieuw is geweest. Als peuter hebben we leren stappen: dat was nieuw. We vielen vaak om maar lieten ons niet tegenhouden om verder te stappen.

 Toen we ouder waren hebben we leren fietsen, leren zoenen 😉, leren versieren, leren autorijden … Noem het op en het was ooit je eerste keer! En kijk nu: nu zijn we hierin volleerd. Sommigen wat meer dan anderen. 😉

 Wat houdt je nu dus tegen om nieuwe (uitdagende) ervaringen te beleven? Hoe meer we dit doen, hoe meer veerkracht en creativiteit we opbouwen.

 

5.      Train je mentale, je emotionele maar ook je fysieke gezondheid.

Ons lichaam is sterker dan we beseffen. Dat ondervind je automatisch als je een coach onder de arm neemt, die je tot het uiterste drijft maar je merkt dat ook als je in uitzonderlijke omstandigheden terecht komt en je je plots moet bewijzen.

 Ons lichaam en geest hangen samen. Sporten maakt dopamine, serotonine en endorfine vrij. Endorfine is het snelst werkende anti-stress hormoon want het is in staat om binnen de minuut een stressreactie stil te leggen. Dopamine verbetert ons humeur en ons gevoel van welbehagen en serotonine verhoogt ons zelfvertrouwen, verbetert ons humeur en voorkomt stress.

 Wanneer we ons dus minder krachtig voelen, kunnen we dus beter onze loopschoenen aantrekken en even een rondje lopen dan dat we zitten te kniezen in de zetel.

 

6.      Oefen je zelfbewustzijn.

Een zeer belangrijke proces is het opbouwen van innerlijke kracht. Wanneer we ons bewust zijn van onszelf, staan we heel krachtig. Maar hoe doe je dat?

 Neem tijd om je talenten, je vaardigheden, je grenzen, je ambities maar ook je werkpunten en je valkuilen te ontdekken.

 Wat zijn je grenzen? Waar ben je goed in? Waar kan je nog aan werken? Wat houdt jou tegen in bepaalde processen?

 Als je dat allemaal weet, kan je beter investeren in jezelf door cursussen te volgen om je vaardigheden te verbeteren of ga je ook de job doen waarin je talenten naar boven kunnen komen.

 

7.      Luister naar je lichaam.

Ons lichaam liegt niet. Punt. Soms weet ons lichaam het zelfs eerder dan dat onze geest het kan weten.

 Ik schreef al in puntje 5 dat ons lichaam en onze geest nauw samenhangen. Als ons lichaam pijn doet, heeft dit uitwerking op onze hersenen en als er zich allerlei zaken in ons hoofd afspelen, heeft dit uitwerking op ons lichaam.

 Geloof me: mijn darmen weten al op voorhand wanneer ik een stressaanval krijg, nog voor ik het kan denken. 😉

 Dus … luister naar je lichaam. Negeer de tekens niet. Voel je je niet lekker, check dan even bij jezelf waarom je je niet goed voelt. Dat kan van fysieke maar ook van psychologische aard zijn!

 

8.      Zet je geest even stil.

Veel mensen kijken me raar aan als ik dit zeg. Maar ik spreek uit ervaring: zo’n 10 minuten meditatie per dag kan onze innerlijke kracht enorm versterken.

 Door te mediteren ruimen we al die mentale rommel in onze geest op, zorgen we ervoor dat we die niet blijven overdenken.

 Mensen die mediteren, staan veel sterker in het leven dan mensen die mediteren maar nonsens vinden. Steven Laureys, neuroloog, weet er alles van. Jaren geleden vond hij meditatie maar niets, nu is hij de grootste voorstander. Niet alleen door het zelf te ondervinden maar ook omdat hij wetenschappelijk onderzoek heeft verricht en de resultaten zwart op wit op papier zag staan. Hier vertelt hij er over tijdens Van Gils & gasten op één.

Zo, acht manieren om al mee aan de slag te gaan. Welke tip ga jij als eerste uitproberen of welke hanteer jij nu al?

Schrijf het hieronder neer en wees op die manier een inspiratie voor anderen!!

Hou van je zelf! Want jij bent geweldig!!

😊