Weinige mensen horen graag de waarheid, zeker als we iets horen wat we eigenlijk niet willen horen. De waarheid kwetst. Toch mogen we de persoon die ons op onze plaats zet, zeer dankbaar zijn. Uit die feedback kunnen we immers leren. Maar we kunnen van hem/haar niet verwachten dat ze de verantwoordelijkheid overnemen. Want de enige persoon die verantwoordelijk is voor jouw leven en de enige persoon die jou kan helpen, dat ben jij.
Ben jij klaar om die verantwoordelijkheid op te nemen? Wil je je leven beteren? Wil je je leven leiden i.p.v. lijden? Dan vraag ik je om deze 7 waarheden vanaf vandaag toe te passen.
1- Niemand zal jou beter maken.
Als je aan het wachten bent op de ridder op het witte paard die jou komt redden, zal je nog lang mogen wachten. Zoals ik al hierboven schreef: de enige persoon die jou kan helpen, ben jijzelf. Wees gelukkig en dankbaar voor alle mensen in je leven maar laat jouw geluk niet van hen afhangen of je komt terecht in een rollercoaster waar maar geen einde aankomt.
Ik ken veel mensen die mij zeggen: "Ik zal pas gelukkig zijn als ik een vaste relatie heb". Nee, wees eerst gelukkig met jezelf en dan komt de rest automatisch. Je hebt dan immers je eigen kracht in handen en dat is heel veel waard.
2- Het leven zal nooit perfect zijn.
Wanneer je steeds op het "juiste moment" wacht om iets te doen, zal je ook nog lang wachten (net als op die ridder op het witte paard). Of je nu wacht op het goede moment waarop je een eigen zaak wil starten, een relatie wil beëindigen, stoppen met roken, vermageren ...
Het "juiste moment" bestaat gewoonweg niet. De reactie om te wachten op "het juiste moment" is gebaseerd op je angst voor verandering. Weinig mensen vinden verandering onmiddellijk leuk.
Wachten op dat "juiste moment" betekent eigenlijk dat je nooit actie zal ondernemen en je je eigen angsten niet onder ogen durft te komen. Doe wat je angst inboezemt, je zal nadien zo blij zijn dat je het gedaan hebt.
3- Je zal (veel) falen.
Bij het nastreven van een nieuw, ambitieus doel, heb je heel veel kans dat je volledig op "je bek gaat" wanneer je dat doel wil bereiken. Dit is gewoonweg de realiteit.
Het wordt dus tijd dat je je perceptie over "mislukkingen en falen" herziet. Het is immers niet iets waar je schrik voor moet hebben. Door te falen leer je. Thomas Edison heeft een kleine 10.000 pogingen nodig gehad vooraleer hij zijn gloeilamp volledig gemaakt had. Telkens als het weer mislukte, zei zijn vriend: "Thomas, zou je het niet opgeven? Het mislukt altijd!". Thomas diende hem van repliek met de woorden "Nee hoor, ik weet al ... keer hoe het niet moet, dus nu moet ik het anders doen."
Als succesvolle mensen - bij het nastreven van hun doel - zouden gestopt zijn na hun eerste mislukking, bestonden er gewoonweg geen succesvolle mensen. Er zijn weinig zaken die immers meteen lukken.
Wanneer iets mislukt, laat het dan even liggen (ongeveer 2 dagen) en doe iets anders. Want als je erover blijft piekeren zal het niet lukken en wordt het zelfs erger. Ga wandelen, spreek af met vrienden, lees een ontspannend boek, ga naar de bioscoop ... Nadien zal je er met een andere blik naar kijken en zal je zeggen: "Waarom is het de vorige keer niet gelukt en wat kan ik doen om het nu wel te laten lukken?".
Ik geef toe: dit proces kan zich meermaals herhalen maar blijf je focussen op je doel en wat je steeds kan verbeteren om dat doel te bereiken. De volhouder wint immers altijd!
4- Wat gebeurd is, is gebeurd.
Heb je ooit al iets verkeerd gedaan of gezegd waardoor je wou dat je de tijd kon terugdraaien om het ongedaan te maken? "Join the club!". En ik denk dat die club wel heel groot is. Dit is immers menselijk.
Ik twijfel er niet aan dat je enorm veel spijt hebt maar jezelf hiervoor straffen dient tot niets. Je kunt er niets meer aan veranderen. Verleg dus je aandacht op het heden, op vandaag. Daar heb je immers vat op en kan je zaken doen die je toekomst zullen beter maken.
5- "Morgen" is geen garantie.
We stellen graag uit: "Ik zal het morgen doen, zonder fout" of "Binnenkort spreken we af". Dit laatste zei ik ooit tegen een bevriende collega. Ik had haar aan de telefoon en zei haar: "We spreken zeer binnenkort af". Weken gingen er over heen en plots kreeg ik telefoon van een andere collega: "Nele, heb je gisteren het nieuws gezien?". Wat toen volgde was als een verschrikkelijke klap in mijn gezicht. Die ene collega was niet meer: omgekomen in een tragisch auto-ongeval. Sindsdien stel ik niet veel meer uit.
De volgende keer dat je dus zegt: "Ik doe het morgen wel" of "Morgen begin ik" of "Binnenkort spreken we af", weet dan dat "morgen" of "binnenkort" niet gegarandeerd is. Verkeersongevallen, hartaanvallen, terreuraanslagen ... kunnen gebeuren. Leef dus vandaag en handel nu. Want nu gebeurt het.
6- Het is niet omdat je bezig bent dat je iets verwezenlijkt.
Tegen iemand die opschept dat hij of zij goed is in multitasken, zeg ik steeds dat hij zichzelf iets wijsmaakt. Met verschillende zaken bezig zijn, bezorgt je alleen maar stress en bovendien zorgt het ervoor dat je fouten maakt. Je kan het nooit helemaal echt goed doen. Je kan je pas echt focussen op 1 ding als je het goed wil doen.
Geloof me, het gaat echt sneller om eerst 1 ding helemaal af te werken en je daarna te focussen op het volgende dan te switchen tussen 2 of meerdere zaken. Tegen een klant die me zei dat hij 3 boeken aan het lezen was, zei ik dat het beter is eerst het ene boek, dan het andere en pas daarna het volgende te lezen. Want anders moet je steeds terug gaan naar wat je al gelezen hebt om weer te weten waarover het ging.
Wil je echt tijd besparen? Bundel dan vergelijkbare taken samen i.p.v. te multitasken. Moet je bijvoorbeeld e-mails opmaken en versturen: doe ze allemaal samen. Of moet je telkens facturen maken? Wacht tot je er een aantal moet maken en bundel ze samen. Je zit dan in "the flow" en dan gaat het sneller.
Verschillende taken vergen immers een verschillende manier van denken. Focus je dus op 1 ding tegelijkertijd. Druk bezig zijn geeft je niet de garantie dat je goed bezig bent, meestal wil dit zeggen dat je veel zaken verkeerd aanpakt. ;-)
7- Je hebt meer tijd dan je denkt.
Hou op met zeggen: "Ik heb geen tijd". Dit zinnetje mag je nooit meer uitspreken.
We hebben 24 uren per dag en dus 168 uren per week. Wacht, laat dit getal even bezinken: 168 uren per week. Dit is immens veel, is het niet? Waar gaat dan al die tijd naartoe?
Een gemiddeld persoon heeft dagelijks gemiddeld 4u vrije tijd. Hiervan gaat bij velen 2,8 uren uit naar televisiekijken. 2,8 uren! Ik weet nu niet wat jij denkt maar ik vind niet dat televisie kijken mij laat groeien. Ik vind televisie kijken dus geen nuttige vrijetijdsbesteding.
In plaats van televisie te kijken kan je beter iets doen wat toegevoegde waarde geeft aan je leven: een goed boek lezen dat je kennis verrijkt of je persoonlijk doet groeien, sporten zodat je een gezonder lichaam krijgt, ...
Dus als je nog eens zegt "Ik heb geen tijd", verander dit dan gewoon in "Dit is geen prioriteit voor mij". Geen tijd om te sporten? Sport is duidelijk geen prioriteit voor je. Geen tijd om gezond te koken? Je gezondheid is geen prioriteit voor je. Geen tijd om iets leuks te doen met je grote liefde? Je relatie is ... geen prioriteit. Dit is hard, maar wel de waarheid.
Hoe jij je tijd verdeelt, is jouw keuze. Spendeer hem dus slim. Laat je horen. Ik weet dat de waarheid kwetst maar iemand moest je dit zeggen.
Wil je dus die verantwoordelijkheid aanvaarden en werken aan het leven dat jij wil? Pas dan deze 7 waarheden toe en je zal merken dat je leven verbetert. Trust me, been there, done that 😉.
En? Wat vind je ervan? Laat het gerust weten in de "comments" onder dit artikel. Ik ben benieuwd.