Wat we tegen onszelf zeggen is zo, maar dan ook zo belangrijk. Dat is immers wat we geloven. Al wat we tegen onszelf zeggen, geloven we het meest. Daarom is het belangrijk om alleen positieve zaken tegen en over onszelf te zeggen. Aangezien herhaling nodig is om te leren, het in te prenten en het uiteindelijk te voelen, moeten we dus meerdere keren per dag positieve zaken tegen onszelf zeggen.
Een post-it op je spiegel met daarop de boodschap “Ik ben gelukkig” is meer een suggestie, het stilletjes denken is dit ook. Het zal niet zo snel werken dan wanneer je het luidop tegen jezelf herhaalt. Maak er dus een gewoonte van om luidop positieve zaken tegen jezelf te zeggen. Wat niet betekent dat die kleefbriefjes niet mogen, integendeel. Hier in huis kleven er regelmatig briefjes, om onze kinderen te helpen onthouden dat ze dit luidop mogen zeggen. 😊 Ik geef er ook steevast mee aan mijn klanten met leuke boodschappen op zodat ze die ergens in huis kunnen hangen als een geheugensteuntje.
Het is wetenschappelijk bewezen dat positieve zelfpraat zorgt dat je goed kan omgaan met gebeurtenissen in je leven. Het zijn de positivo’s die nu ook het sterkst staan tijdens deze Coronacrisis. En ja, ook een positivo heeft al eens een mindere dag. Dat mag. Het is menselijk. Maar blijf je niet wentelen in zelfbeklag. Laat je een dag (of halve dag) eens goed gaan, spui al die negativiteit er uit. Huil, schreeuw, zeur… tot alle frustratie eruit is. Ga dan slapen met de zin: “Morgen is er een nieuwe dag en die zal positief verlopen”.
De volgende dag sta je op en je allereerste gedachte én uitspraak zal zijn: “Ik ben blij en gelukkig met deze nieuwe dag vol nieuwe kansen en positieve intenties”. Dit doet heel veel met je brein, zeker met je onderbewuste brein.
Wat is zelfpraat nu?
Je zal wel al gemerkt hebben dat je hoofdje overdag niet echt rustig is: allerlei commentaren, zinnetjes en gedachten poppen in je op. Al die zinnetjes en commentaren die alleen jij kan horen: dat is zelfpraat. Soms zeg je het luidop tegen jezelf, soms zeg je het gewoon in jezelf.
Je hebt positieve zelfpraat: datgene wat je tegen jezelf zegt om je aan te moedigen, om zaken te herinneren of wat je niet mag vergeten. Ik praat regelmatig in mezelf: “Goed bezig, Nele!”, “Dat heb je goed gedaan!”, “Ik mag dit en dat niet vergeten.”, “Oh, even dit op het boodschappenlijstje zetten.”,…
Maar je hebt ook negatieve zelfpraat: commentaar op anderen, negatieve meningen over anderen of nog erger… tegenover jezelf. Het gebeurt vaak dat we onszelf naar beneden halen of onszelf te min vinden. Zo’n negatieve zelfpraat doet meer pijn dan wat anderen over jou zeggen en heeft meer impact op onszelf. Want wat anderen negatief over jou of tegen jou zeggen, zegt meer over hen dan over jou. Jouw negatieve zelfpraat zorgt ervoor dat je nooit rust krijgt. In plaats van alles door een roze bril te zien, maakt negatieve zelfpraat een goede situatie heel erg of zelfs verschrikkelijk.
Voorbeelden van negatieve zelfpraat? “Wat een trut ben ik toch!”, “OMG, ik ben toch zo onhandig.”, “Tja, ik ben hier nu eenmaal niet goed in.” Herkenbaar?
Het is dus echt nodig om die zelfpraat positief te houden: al wat je tegen jezelf zegt, geloof je immers.
Betrap je jezelf op negatieve zelfpraat? Zoek dan onmiddellijk iets positiefs om tegen jezelf te zeggen. Dit is in het begin moeilijk maar na een tijdje ben je ermee weg. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat.
Lukt het aanvankelijk niet om positieve zaken tegenover jezelf te zeggen? Deze tool kan je zeker helpen. Je kan het ook hier vinden. Ik heb hem gemaakt voor mijn klanten maar ik geef hem aan iedereen die het nodig heeft. Het zijn positieve affirmaties. Luister er elke dag naar en je zal voelen dat je positiever tegenover jezelf gaat staan. Sommigen zetten het op voor ze gaan slapen omdat ze er rustiger van worden en bovendien zorgt dat moment ervoor dat het rechtstreeks in het onderbewuste brein terecht komt. Maar je kan het ook beluisteren tijdens een wandeling, tijdens je huishoudelijke taken, enz.
Welke zinnetjes zeg jij tegen jezelf? Zijn ze overwegend positief of ook negatief? Laat het gerust hieronder in de comments weten.