Hoe kan een gebrek aan zelfvertrouwen je relatie schaden?

"Je kunt pas een ander graag zien als je jezelf graag ziet", zeg ik regelmatig tegen mijn coachees en mijn omgeving. Vaak krijg ik dan te horen dat dit niet zo is: "ik zie mijn kinderen/mijn partner heel graag ook al zie ik mezelf niet graag". Is dat zo? Kun jij iemand anders graag zien als je jezelf niet graag ziet? 

Als we onszelf niet graag zien, vinden we onszelf ook niet waard om graag te zien. En zo kunnen we anderen kwetsen. Wanneer ze ons dan vertellen dat we er heel goed uitzien, antwoorden we steevast: "dat is niet zo, dat weet je". 

Het hebben van een laag zelfbeeld belemmert de beleving van een geweldige wederkerige relatie. Want als jij niet gelooft dat je goed genoeg hoe kun je dan geloven dat een liefdevolle partner jou kiest? 

Je laag zelfbeeld zorgt ervoor dat je relaties die potentieel hebben test of zelfs saboteert. Of dat je in relaties terechtkomt waarin je wordt behandeld op een manier die bij jouw overtuigingen past. Dus als jij dacht dat jij niets waard bent omdat je dit vroeger steeds hoorde, ga je ook partners kiezen die jou zo behandelen. 

Weinig zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld uit zich niet steeds hetzelfde in relaties. In dit artikel vind je 10 manieren waarop een laag zelfbeeld zich kan manifesteren in een liefdesrelatie.

(Even een kanttekening: ik heb het hier niet over emotioneel, fysiek of sexueel geweld. Dit is te complex om in dit artikel te beschrijven.)

1- Steeds op zoek naar die ene ridder?
Je voelt je belabberd, ongelukkig ... en plots is daar je ridder op het witte paard die jou komt redden en alles voor jou beter maakt Deze fantasie komt door je vader. Ofwel was je vader er nooit voor je (hij nam zijn vaderrol niet op) en zoek je in je partner wat je vader je niet gaf. Je meent ook te weten waarom je vader er  nooit voor je was: het kwam immers door jou, niet door hem. Je was immers niet de moeite waard om door je vader gezien te worden. Dit is wat steeds (onbewust) door je hoofd spookt. Zelfs nu, als volwassene vrouw, ding je nog steeds naar de aandacht van je vader en doet het je pijn als hij niet luistert. 

Het kan ook omgekeerd zijn: misschien droeg je vader jou op handen en was je z'n kleine meisje. Dit verwacht je dus ook van je partner. En als hij/zij dit niet doet, is hij/zij - volgens jou - niet goed genoeg voor je. Je legt de lat dus hoog voor je partner en alles moet verlopen zoals jij het wil.

Weet je, die partners gaan nooit aan jouw eisen kunnen voldoen. Ook al zijn ze trouw, betrouwbaar en liefdevol (misschien niet zoals in die romantische film), je zult hun inspanningen nooit zien en waarderen. Plus je vindt altijd manieren om die relatie te saboteren door bv. ruzies te zoeken, je partner te negeren, je partner aan te trekken en af te stoten als ie te dichtbij komt. 

2- Testen, testen en nog eens testen
"Hoe kan hij of zij van mij houden? Het kan gewoon niet dat mijn partner mij graag ziet!". Onder de oppervlakte leiden deze onzekere gevoelens jouw emoties en jouw handelingen. Je kunt immers niet geloven dat je graag gezien kunt worden dus ga je je partner - steeds als je de kans krijgt - testen op allerlei manieren. Je zoekt ruzies, je weigert complimenten te aanvaarden, je laat je partner een aantal dagen in het ongewisse ...

Je gaat zoveel testen zodat je partner steeds zijn of haar liefde voor je zal bewijzen en toch ga je het niet geloven of vertrouwen. Je spelletje wordt zo hard gespeeld tot je partner uiteindelijk vertrekt (voorgoed) en jij kunt zeggen: "Wat heb ik je gezegd? Hij zag me toch niet graag genoeg! Ik ben het toch niet waard om een lief te hebben!". Achteraf heb je zoveel spijt dat je je partner op deze manier bent kwijt geraakt. 

3- De bewaker van je hart
Misschien heb je de (vecht)scheiding van je ouders meegemaakt of hebben ze elkaar bedrogen, of ben je zelf bedrogen geweest ... Daardoor ga je het nu waarschijnlijk moeilijk hebben om iemand te vertrouwen, ook ben je hier niet echt bewust van. Je hebt het heel moeilijk om iemand lief te hebben uit angst (ook) (weer) gekwetst te worden. Of je gaat gaat je partner verlaten vóór hij of zij jou kan verlaten. 

Zolang jij geen vertrouwen hebt in die relatie zal je steeds dat angstige gevoel hebben dat je gekwetst zullen worden. En waar je gedachten naartoe gaan, gaat je energie naartoe. Je gaat je zo gedragen dat je je partner uiteindelijk wegjaagt. 

4- Veerkracht
Ondanks de omstandigheden die een laag zelfbeeld kunnen bevorderen zijn sommige vrouwen zo gebouwd dat ze enorm veerkrachtig zijn. Ze zijn zo geboren of werken hard om - ondanks negatieve ervaringen - positief te blijven denken.

Misschien was er iemand in haar leven die haar begeleidde, ondersteunde en haar hielp om aan haar laag zelfbeeld te werken; Door veerkrachtig te zijn ga je minder hysterisch reageren op situaties. 

5- Zot van liefde
Met een laag zelfbeeld lijkt het alsof niets gemakkelijk of natuurlijk naar je toekomt. Je hebt het gevoel dat je moet vechten voor je partner. Net alsof je een marathon moet lopen om je doel te bereiken ... Dat je bloed, zweet en tranen moet vergieten vooraleer je iets krijgt. Daardoor raak je geobsedeerd door die ene persoon zodat die relatie al gedoemd is om te mislukken. 

Wanneer die relatie niet naar wens loopt, kun je dit moeilijk verdragen. Daardoor ga je nog harder werken aan die relatie. Zo erg dat je je partner verstikt en deze ervaring voor hem of haar te intens is zodat hij of zij afhaakt.

6- Financiële zekerheid zoeken
Omdat je geen risico wil nemen om emotioneel gekwetst te worden ga je op zoek naar iemand die je financiële zekerheid biedt, ongeacht leeftijd of looks. Zo cijfer je je werkelijke gevoelens weg. Je hebt immers iemand die jou financieel kan behagen. Bovendien hoef je je hart niet weg te geven. Maar je negeert wel je echte gevoelens. En ben je echt gelukkig?

7- De onveiligheid zoeken
Omdat je het gewoon bent om bedrogen te worden, verlaten te worden of geen aandacht te krijgen, ga je relaties aantrekken die je hetzelfde gevoel geven. Als die relaties toch niet zo zijn, ga je ze creëren. Hoe? Als je uiteindelijk een relatie met een veilige basis hebt, ga je je plots ongeïnteresseerd gedragen, doe je verveeld en probeer je je partner af te stoten. Je gaat zoveel aantrekken en afstoten zodat die relatie uiteindelijk niet meer kan werken. Dan is liefde niet meer genoeg. Je partner geeft het op. En jij kunt weer zeggen: "wat heb ik gezegd?" terwijl je het zelf gezocht hebt. 

8- De eerste de beste
Je bent bereid om je aan een persoon te binden die interesse in je toont. Je doet niet moeilijk over je keuze want je bent al blij dat iemand je graag ziet dus begin je er maar een relatie mee, ook al voel je je niet gelukkig. Of nog erger: je familie beslist dat deze persoon goed voor je is en je volgt hun mening want je wil in hun achting stijgen. Maar heb je aan jezelf gedacht? Verwaarloos je jezelf nu niet een beetje? 

9- Bang voor intimiteit
Als je tijdens je jeugd geen intimiteit en verbondenheid kende, voel je je nu ongemakkelijk als dit in je relatie gebeurt. Je krijgt schrik als de relatie groeit want echte verbondenheid heb je nooit gekend. Het voelt niet echt aan. Dus, i.p.v. die verbinding aan te gaan, ga je je emotioneel terugtrekken en je helemaal afsluiten. 

10- Ongeloof
Het is moeilijk voor jou om te geloven dat je gemaakt bent voor een liefdesrelatie. Dus om jezelf te "beschermen" zoek je "slechte dingen" bij je partner. Zo beschuldig je hem of haar van oneerlijkheid of ontrouw terwijl die persoon echt wel te vertrouwen is. Kortom, je zoekt zaken die er niet zijn en die een relatie uiteindelijk onmogelijk maken. 

Herken je je in deze 10 punten? Dan wordt het tijd om aan jezelf te werken, om jezelf (terug) graag te zien. Dit kan op verschillende manieren. Wees - om te beginnen - niet zo hard voor jezelf. We zijn veel harder voor onszelf dan voor anderen. 

Een coach kan je hierin helpen, of een goed boek. Misschien kun je al starten met een online coachtraject? Gewoon vanuit je vertrouwde omgeving en in je eentje.

Maar alsjeblief, zie jezelf terug graag. Je bent het waard om echte liefde te voelen. Dus laat je verleden los en ga verder. Je kunt het, ik geloof in je ...

Wat is jouw mening hierover? Of herken je enkele manieren? Laat het gerust weten in een comment onder dit artikel ...