Als je geen giftige en hufterige persoon wil worden, stop dan met deze gewoonte

Ooit al iemand veroordeeld? Ik denk het wel. We hebben allemaal wel eens die fout gemaakt. Soms hebben we niet eens door dat we het doen, het gebeurt onbewust. Toch is er geen excuus voor dit gedrag.

Misschien was die persoon anders dan jij: dikker, magerder, rare neus, ... Of misschien paste die persoon niet in jouw plaatje. Of had die persoon niet dezelfde mening als jij. Of trok jij je conclusies zonder het hele verhaal te kennen ...

Je weet nooit het hele verhaal. Je weet nooit wat die persoon heeft meegemaakt of wat ze op dat moment doormaken. Dus je hebt gewoon het recht niet om te oordelen. Wie zijn wij trouwens om te oordelen? Wat weten we van die persoon? Als je nu zegt: "veel", dan weet je nog te weinig om een oordeel te vellen want je weet nog maar een fractie. Je voelt niet wat hij of zij voelt en je ziet niet wat hij of zij ziet ... Met andere woorden: je weet nog niets en je zult het nooit helemaal weten.

Vaak denken we niet na over de gevolgen van onze negatieve en kwetsende woorden, houding of daden. Pas achteraf beseffen we wat we gedaan of gezegd hebben ... en dan is het te laat. Gevolg: we voelen ons schuldig of we hebben immens veel spijt. Eigenlijk zouden we hieraan moeten denken voor we iets zeggen of doen. 

Uiteraard willen we niet de reden zijn waarom iemand zich slecht voelt, we doen echter nog vaak zaken die anderen kunnen kwetsen. Maar mag ik je iets zeggen? je kunt veranderen. Iedereen kan veranderen. De persoon die dit nu ontkent, wil gewoonweg niet veranderen. Daar speelt diens ego parten.  (Vel ik nu een oordeel?)

Kijk, we leren uit alles wat ons overkomt in het leven, dus ook uit dit. Als we er nu eens een regel van maken dat we alles aan onszelf veranderen dat we niet leuk vinden? We vinden het niet leuk dat we anderen onderbreken, dus we stoppen ermee. We vinden het niet leuk dat we anderen pijn doen, dus we doen dit niet meer. Als je je bewust bent van wat je allemaal doet wat niet goed is, kun je er iets aan doen. Anders keert het patroon altijd terug. 

Er zullen altijd mensen zijn die een oordeel klaar hebben, maar dat wil niet zeggen dat je moet meedoen. Wees dus altijd vriendelijk voor een ander: zowel in woorden als in daden als in je houding. 

Dus ... de volgende keer dat je voelt dat je iemand gaat veroordelen, denk 2x na: over hoe jij je zou voelen als jij in diens positie zit. Wedden dat je je oordeel inslikt?