Vijf zaken die je moet doen wanneer je iets of iemand loslaat.

Loslaten, ik kan er niet genoeg over schrijven. Wekelijks krijg ik wel een mailtje van iemand die me vraagt: "Nele, hoe laat ik mijn ex los?" of "Hoe laat ik die persoon los die toch niets voor me voelt" of "Nele, hoe laat ik die verdomde sigaretten los?" ...

Je nog nooit afgevraagd of het dit allemaal wel waard is? Hoe vaak heb je jezelf al niet gezegd dat het tijd is om los te laten? Of het nu een ding is, een persoon, een slechte gewoonte, een gevoel ... 

O.K., het is niet gemakkelijk om los te laten. Iedereen sukkelt er wel eens mee. Dus moeten ze ook maar begrijpen dat dit niet gemakkelijk is. 

Voor ik je zeg hoe je moet loslaten, moet je jezelf even afvragen wat je juist moet loslaten èn waarom. Spreken we over (een) perso(o)n(en), een geliefde die (onlangs) gestorven is, een ex, de scheiding van je ouders, negatieve commentaren van je familie, een collega op je werk die jou dwarsboomt...? In dit geval kunnen we zeggen dat deze zaken onvermijdelijk zijn. Dat kan ons allemaal ooit overkomen. Het duurt misschien even voor het lukt maar we moeten ooit loslaten. Dit is voor ons eigen welzijn. Loslaten is immers de enige manier om verder te kunnen gaan met ons leven. 

Laat me je eerst vertellen wat loslaten NIET is: 
- Loslaten is niet laten vallen maar iemand de kans geven op eigen benen te staan
- Loslaten is niet vergeten of ontkennen wat gebeurd is
- Loslaten is niet de gevolgen bagatelliseren
- Loslaten is niet jezelf vernederen
- Loslaten is niet ontkennen dat je gekwetst en beschadigd bent
- Loslaten is niet een teken van zwakte
- Loslaten is niet jezelf ongelijk geven
- Loslaten is niet het eens zijn met wat iemand deed of zei
- Loslaten is niet het goedpraten van verkeerd gedrag
- Loslaten is niet alles maar goed vinden
- Loslaten is niet zeggen dat het niets meer uit maakt

Waarom is het nodig om slechte gewoontes los te laten? Simpel: ze zijn niet gezond voor je. Van roken ga je dood, neuspeuteren maakt je niet aantrekkelijk en afgebeten nagels zijn niet presentabel. 

Wat met gevoelens? Moeten we gevoelens loslaten? Gevoelens moeten beleefd en (h)erkend worden. Je moet weten dat ze bestaan en hoe ze voelen om te weten hoe je ermee moet omgaan. Je houdt van iemand die niet dezelfde gevoelens voor jou heeft? Waarom steek je er dan nog energie in? Je wordt er alleen maar gefrustreerd en ongelukkig van.

Neem een blaadje papier en vul volgende zin op (en aan): 
"Ik ben klaar om ............... los te laten want ........................................ .

Voilà, je bent klaar om los te laten. Maar hoe? Hoe laat je in hemelsnaam los? Daar wringt het schoentje. Nu is het aan immers aan jou: jij moet het doet. Jij en niemand anders. 

Ik kan je zeggen om die persoon gewoon te vergeten en verder te gaan met je leven, die sigaretten weg te gooien of dat gevoel voor die ene persoon te negeren. Maar gaat dit helpen? Neen, want het is niet gemakkelijk, voor niemand. 

1- Doe het beetje bij beetje.
Je wil stoppen met roken? Doe het dan niet ineens maar rook vb. alleen maar op de oneven data in de maand, of enkel in het weekend of neem je voor dat je maar een 3-tal sigaretten op een dag rookt.

Wil je de sociale media loslaten? Minder twitteren of Facebooken? Beperk je gebruik van sociale media eerst tot 30 minuten per dag. 

Wil je die ex loslaten? Ontvriend hem/haar dan op Facebook, blokkeer hem zodat je niet steeds naar zijn/haar foto's kunt gaan kijken en zo jezelf pijnigen. Of ban alle foto's van hem (of haar) uit je huis en wis de berichten uit je smartphone. 

2- Beloon jezelf
Onthou dat je na elke (kleine) stap voorwaarts jezelf mag belonen. Geef jezelf complimenten als je vooruitgang boekt. Had je je voorgenomen om maar 3 sigaretten per dag te roken en het is je gelukt? Wees hier blij om en vertel het je omgeving. Geef jezelf een schouderklopje. Heb je de hele dag niet aan je ex gedacht? Of heb je zijn of haar foto's verwijderd? Trakteer jezelf op een lekkere smoothie!

3- Hou van jezelf
Ik kan het niet genoeg zeggen (of schrijven): je moet echt van jezelf leren houden. Je bent 24u op 24u en 7 dagen op 7 met jezelf op stap, je bent de belangrijkste persoon in je leven. Als je van jezelf houdt, kun je makkelijker loslaten. En als je kunt loslaten wil dit zeggen dat je genoeg van jezelf houdt om de kracht te vinden die nodig is om dat moeilijke gedeelte aan te pakken. Als jij van die ene persoon zoveel houdt, maar die persoon ziet je niet staan of wil "alleen maar vrienden zijn", waarom steek je er dan nog energie in? Jij bent het waard iemand te hebben die jouw waarde heel hoog inschat en zoveel van jou houdt als jij van hem/haar.

4- Wees optimistisch maar realistisch
Misschien ben je beter af zonder hem/haar? Misschien ben je een betere persoon nu dan dan je ooit bent geweest? Als deze redenen kunnen je goed laten voelen maar geef jezelf geen valse hoop of geruststellingen. Hij/zij zal je vanavond immers niet bellen om te zeggen dat hij/zij van gedacht is veranderd en je toch wilt. 

Is er iemand in je omgeving plots heengegaan, kun je inderdaad beslissen om van het leven te genieten. Maar als je het eens moeilijk hebt, wat zeer realistisch is, sta dan ook het verdriet toe. Wanneer je pijn kunt voelen, kun je ook geluk voelen. 

5- Huilen
Niets of niemand komt terug als je blijft huilen. Je mag huilen en verdriet hebben. Het moet zelfs. Er is niets mis met het hebben van verdriet. Je kunt zelf je leven even "on hold" zetten om je verdriet te verwerken. Dit is nodig. Maar je moet weten wanneer het tijd is om verder te gaan. Huil wanneer een bepaald liedje doet herinneren aan wie of wat je verloren bent, huil wanneer het een bepaalde dag of gelegenheid waar die persoon normaal ook ging zijn. Huil wanneer het nodig is, maar verspil je leven er niet aan. Dit is het laatste wat die persoon gewild zou hebben. Hij of zij zou liever gehad hebben dat je alles uit dit leven haalt en geniet van het leven omdat hij of zij dit niet meer kan doen. 

Het leven is immers mooi. Wanneer je iets of iemand verliest hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. Je kunt de mooie zaken herinneren en hier dankbaar voor zijn, grappige momenten herdenken en er nog eens mee lachen. Misschien moest dit allemaal gebeuren om jou eraan te herinneren dat je dringend je eigen leven terug in handen moet nemen. Dat je terug beseft wat het leven werkelijk inhoudt en dat je nu moet genieten en niet "later". 

En ja, het leven is niet altijd zonneschijn. Je moet leren omgaan met verlies en pijn om te weten hoe waardevol de kleinste zaken zijn.