I have a dream ...

I have a dream ... Ik droom dat iedereen terug in zijn eigen kracht gaat staan, dat elke persoon zijn of haar eigen innerlijke kracht terug vindt ... 

In je eigen kracht terug gaan staan is fantastisch. En ook al kom je tegenslagen tegen: weet dat die tegenslagen je sterker maken. Spieren kweek je ook maar als je bergop fietst. Daarom heb ik ook mijn boek geschreven dit jaar: om mensen terug sterker te maken. 

Maar ... ik wil meer! En daarom daag ik je uit! En ik niet alleen: samen met Peter, Inge en May hebben we de Winnersday in het leven geroepen. Een dag waarop iedereen iets moet doen waarvoor hij of zij angstig is en het steeds maar uitstelt. 

Enkele weken geleden reed ik op een zonnige dag naar huis en hoorde ik de song "Sun is shining" van Axwell Ingrosso en ontsproot er een idee in mijn gedachten. "Sun is shining & so are you" werd er gezongen. We zijn het allemaal waard om te stralen maar soms gebeurt dat niet omdat er iets moet overwonnen worden om te kunnen stralen. We houden ons maar al te vaak tegen met "ja, maar ik kan dat niet" of "ja, maar ik durf dat niet". Hoe weten we nu dat we het niet kunnen als we het nooit gedaan hebben? 

Angst heb ik in mijn boek omschreven als "Automatisch Negatieve Gedachten Systematisch Toestaan". We moeten stoppen met dat automatisme. We moeten het gewoon doen. Daarom ... op 4 oktober ... doe iets! Doe iets waar je schrik voor had en hebt. Misschien heb je je rijbewijs al heel lang en durf je toch de baan niet op. Of heb je schrik van spinnen en schreeuw je telkens moord en brand als je het kleine wezentje tegenkomt. Misschien wil je ook al heel lang iets zeggen tegen een dierbare maar stel je het gesprek steeds uit omdat je schrik hebt voor zijn of haar reactie ... Er zijn tal van voorbeelden. Ik daag je uit om het op 4 oktober toch te doen, het te melden op de sociale media met de hashtag #winnersday. Want jij bent een winner! Iedereen is een Winner. 

Ik durf wedden dat, als je het dan uiteindelijk gedaan hebt, je gaat merken "oh, was het dit maar, zo moeilijk was dat toch niet". Je gaat ook blij zijn dat je eindelijk die angstmuur hebt doorbroken. 

Een mooi voorbeeld hiervan speelde zich anderhalf jaar geleden af: ik was met mijn vriendin en onze kinderen in de Ardennen. We waren uitgenodigd door de organisatie waarmee ik al had samengewerkt voor een fantastisch brainstorm- en uitdagingsweekend. Ik wist wat we allemaal gingen doen: zij niet. Toen we dus op de plek toekwamen en ze het avonturenparcours zag, hoorde ik onmiddellijk "mij krijg je daar nooit op". Een glimlach verscheen op mijn gezicht. "We zullen wel zien" kwam er in mijn gedachten op. We beleefden een leuke namiddag met de kids in het bos, hadden een leuke avond bij een glaasje wijn en zochten vroeg onze bedden (euh slaapzakken) op.

De volgende dag was er na het ontbijt eerst een korte meeting en dan trokken we naar buiten. Om haar gerust te stellen vertelde ik haar om toch gewoon een helm en veiligheidsharnas aan te trekken. Ze moest daarvoor niets doen, maar ze was toch al in veiligheidstenue als ze zin had om toch iets uit te proberen.We trokken het domein in. Op een gegeven moment staan we aan de himalaybrug en vroegen mijn kinderen of ze erover mochten. Daarop zei haar oudste zoon dat hij ook de brug over wou. Ik zag plots de angst in haar ogen maar ze zag mijn oudste vlot vertrekken over de brug en daarna mijn jongste waarna ik onmiddellijk volgde om mijn jongste dochter te assisteren. 

Toen ik aan de overkant kwam keek ik onmiddellijk achterom en zag ... haar oudste zoon met haar erachter op de touwenbrug. Zij in volle tranen van de schrik maar toch zette ze voort: haar oudste zoon stapte immers voor haar en ze wou hem echt dat plezier gunnen. In het midden van de brug zag ik geen tranen meer maar een vastberadenheid op haar gezicht die, naarmate ze dichterbij kwam, overging naar stralende ogen en een gelukzalige glimlach. 

Bij haar aankomst gaf ik haar onmiddellijk een dikke knuffel: she did it! Terwijl ze de dag ervoor me nog had gezegd: "mij krijg je hier nooit op". Ze stond nog te trillen op haar benen maar je zag aan haar gezicht dat de uitdaging haar zoveel voldoening had gegeven. Ze keerde zich naar me om en vroeg "Wat is het volgende?". "Euh", antwoordde ik,"het volgende?". "Ja", zei ze, "nu ik dit heb aangedurfd wil ik wel meer proeven van dit parcours hè!". En ja, ze heeft nog heel wat angsten overwonnen die dag. Door dat ene weekend heeft ze besloten een klimcursus te gaan volgen omdat de adrenaline haar die dag zoveel deugd had gedaan. 

Terwijl ze zoveel schrik had (voor hoogtes, om te vallen, voor plotse voorvallen ...) heeft het haar niet tegengehouden de confrontatie met haar angsten aan te gaan en ervoor te gaan. 

Daarom ... wil je Winnersday in groep beleven en wil je ook enkele angsten aanpakken: doe met ons mee aan een heus uitdagingsparcours in Sprimont nabij Luik. 

Op het domein van Voncken Nature Sport Plus komen we die dag samen en gaan we samen de uitdaging aan: 

·         De himalayabrug: van de ene berghelling naar de andere via een touwbrug

·         Face down: abseilen met het gezicht naar beneden

·         Canopy: hangend aan een kabel over de ravijn zweven, een vlieggevoel op 30m hoogte

·         Abseilen: zoals de paracommando’s voeten afzetten tegen een rots en afdalen aan een touw

·         Kammenloop: een pittige tocht over de rotskam van de groeve

·         Tipitower: als hoogteparcours een paratoren van 18m hoog om te klimmen en verschillende touwbruggen te doen

  Per overwonnen uitdaging wordt er jou een certificaat geschonken zodat jij je  aan het einde van de dag een “winner” / winnaar voelt. Je wordt begeleid door een gediplomeerde instructeur en bijgestaan door een coach zodat jij niet alleen staat om de kracht terug te vinden om die angst te overwinnen. 

Ik wil dat jij terug gaat stralen. Dat je, door het overwinnen van die angsten, terug sterker staat in het leven. Want als je zulke uitdagingen kunt aangaan, ga je andere uitdagingen ook niet meer uit de weg. 

Inschrijven voor het Ardennenavontuur moet op hier gebeuren. Maar wil jij gewoon op jezelf al die ene uitdaging aangaan, meld het dan zeker op de sociale media met #winnersday en wij supporteren vanop de zijlijn. Die dag zullen we extra aan je denken. 

Waarvoor heb jij schrik? Schrijf het zeker hieronder op. Dit is al de eerste stap om die angst aan te pakken.

Zie ik jou op Winnersday