Waarom ons onbewuste brein negatief geformuleerde bevelen niet begrijpt?

Psychologisch gezien zijn boodschappen zoals “Doe het niet”, “Probeer niet”, “Denk niet”, “Handel niet” de slechtste bevelen die er bestaan. Laat dit even tot je doordringen terwijl ik je enkele voorbeelden geef ter illustratie:

-        Probeer niet te denken aan de geur van een versgebakken chocoladecake die net uit de oven komt.

-        Denk niet aan een heerlijk schuimend pintje dat net getapt is.

-        Denk niet aan een olifant in een roze tutu.

-        Denk niet aan je partner.

-        Ga niet naar buiten.

-        Druk niet op die rode knop!

Waarschijnlijk zit je nu met het water in de mond omwille van die chocoladecake of dat pintje. 😉 Je mag nu gerust even opstaan om iets te halen om te eten als je niet aan de drang kan weerstaan. 😊 Wedden dat je aan die olifant in roze tutu en aan je partner dacht? En dat je nu zin hebt om naar buiten te gaan? Ik zou ook wel willen weten wat er gebeurt als ik op die rode knop zou drukken.

Ik denk dat het zo wel duidelijk is: als er ons gezegd wordt om ergens niet aan te denken, denken we er automatisch wel aan. Ons onderbewuste brein werkt nu eenmaal op deze manier.

Wanneer we tegen anderen zeggen: “Kom niet te laat”, kan je al raden dat ze te laat zullen komen. Zeg je tegen je kind dat hij of zij zich niet mag vuil mag maken in de tuin, dan kan je er 100% zeker van zijn dat hun t-shirt vol vlekken zit als ze binnenkomen. Of “Je mag geen koekje nemen” resulteert steevast in het stiekem nemen van een koekje uit de kast. Dat is ons onbewust gedrag dat veroorzaakt wordt door ons onderbewuste brein.

Dus als de overheid regelmatig zegt “Hamster niet” of “Het is niet nodig om te hamsteren”, wat doet iedereen? Juist! Hamsteren. Dit verklaart dus waarom de supermarkten nu gouden zaken doen qua verkoop van droge voeding en toiletpapier. Zijn er lege rekken in jouw plaatselijke supermarkt? Weet dat de winkelbedienden gewoon de kans niet hebben om die aan te vullen. Dat is de enige reden waarom er niet genoeg in de winkel staat. Onze magazijnen hebben immers meer dan voldoende voorraad.

Ons onderbewuste brein verstaat geen negatieve uitspraken, ons onbewuste brein kan geen ontkenningen verwerken. Zodra je hoort of ziet wat je niet mag doen, wordt de Nucleus Accumbens in onze hersenen gestimuleerd. De Nucleus Accumbens speelt een belangrijke rol bij positieve belevingen, verlangens, motivatie, verwachtingen, enz. Het is een “beloningscentrum”, dat beloningsprikkels opwekt.

De sleutel tot succes is bijgevolg te zeggen wat je wel wil en wat je luisteraar wel moet doen of denken. Het komt erop aan om een bevel op een bevestigende en positieve manier door te geven zoals bijvoorbeeld: “Blijf binnen” of “Laat voldoende over voor anderen” of “Koop wat je nu nodig hebt of deze week nodig hebt”. We moeten ons focussen op positieve zaken, niet op negatieve zaken die misschien wel mogelijk zijn (maar hoogstwaarschijnlijk niet zullen gebeuren).

In mijn omgeving hoor ik ook al uitspraken zoals “Ik mag niet failliet gaan” of “Ik mag niet ziek worden”. Wanneer ik dit hoor, corrigeer ik meteen hun uitspraak. Formuleer het als volgt: “Ik blijf goed draaien met mijn winkel” en “Ik ben en blijf gezond”. Ons onderbewuste brein zorgt er dan voor dat we op zo’n manier handelen dat we een positief resultaat zullen hebben. We gaan meer denken aan mogelijkheden en minder aan beperkingen. Alles is mogelijk. Niets is onmogelijk. Blijf dus positief.