Wat jij denkt dat een ander over jou denkt, denk je over jezelf.

"Wat gaan de mensen wel niet van me denken?"
"Nu denk jij zeker dat ik dom ben?"
"Straks denken ze nog dat ik het niet kan"
"Ze gaan dat een stomme vraag vinden"  ...

Misschien heb jij ooit wel een van deze zinnetjes uitgesproken? Inwendig of zelfs luidop?

Wij kunnen voorspellen wat een ander denkt en hoe die persoon gaat reageren op ons. We zijn er zelfs van overtuigd dat we die ene reactie gaan krijgen. Knap hè, die gave! Misschien zijn we verkeerd?

Heb je ooit al eens gecheckt of die persoon inderdaad dacht, wat jij dacht wat hij of zij dacht. (Kun je nog volgen, want die zinsconstructie is echt wel ingewikkeld, niet?). 

Wanneer we een laag zelfbeeld hebben, kunnen de gedachten waar wij denken over wat een ander van ons denkt, ons negatief beïnvloeden: we stoppen er onze dromen mee, we voelen ons klein en we doen de zaken niet die we eigenlijk willen doen. 

Eigenlijk weten we niet wat anderen over  ons denken. We denken dat we het weten, maar ik moet jou iets zeggen: jij bent echt niet zo belangrijk voor een ander als je zelf denkt.

Anderen denken immers niet zoveel na over jou. Ze hebben het veel te druk met alle gedachten over zichzelf, hun miserie en hun issues. Jij denkt dat ze iets over jou denken, maar in werkelijkheid denken die personen zelf aan wat anderen van hen vinden.

Weet dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. De enige persoon die jij mag en moet tevreden stellen ben je zelf. Jij wilt je graag gelukkig voelen? Laat je leven dan niet bepalen door de mening van anderen. Leer om zelf te voelen wat jij wilt en wat jij ervan vindt, niet dat wat anderen ervan vinden.

Jij leeft voor jezelf. Het is jouw leven en dus bepaal jij wat jij met je leven doet. Jij hebt hierin de vrijheid.

Natuurlijk zijn er steeds mensen die kritiek geven en die hun commentaar op je loslaten. Het is gemakkelijk om iemand te bekritiseren op wat hij of zij doet of wat hij of zij heeft gemaakt. Dat is makkelijker dan om het zelf te doen of te maken.

Voor een ander is het gemakkelijk om te zien wat jij allemaal verkeerd doet of zegt, maar de meesten hebben de moed niet om het zelf te doen of  hebben  schrik om het te doen of te maken omdat ze bang zijn voor de mening/kritiek van anderen.

Dus als jij iets wilt, iets echt wilt: trek je dan gewoon niets aan van wat anderen zeggen of doen. Jij hebt tenminste het karakter en de moed om het te doen. Ik zeg steeds letterlijk “schijt”!

Ja, ook ik hoor(de) regelmatig van mijn ouders “Wat moeten ze wel niet denken?” 

Toen ik jong was, trok ik mij inderdaad veel aan van de meningen van anderen. Nu antwoord ik steevast: “Mij een zorg wat anderen over mij denken, het is immers mijn leven, niet dat van hen!”.

Zet dus aub die eerste stap en geloof in jezelf: je bent het zoveel waard. En onthoud: meestal denken de anderen niets, maar denk jij zelf zo negatief over jezelf. Hou dat negatieve stemmetje dus tegen en spreek jezelf bemoedigend toe, desnoods luidop. Dit helpt!

Laat jij je leven ook zo door anderen bepalen?

Laat gerust iets weten en voeg er aan toe wat jij nu gaat doen om dit in de toekomst te voorkomen en dus je eigen leven te leiden.