9 tips om meer zelfvertrouwen op je werk te krijgen

Velen onder ons voelen zich vaak onzeker op het werk. Dit zorgt ervoor dat we onze professionele dromen niet durven waarmaken en dat we niet alles uit onszelf halen. Ons potentieel blijft op die manier onbenut. Daarom wordt het tijd om aan ons zelfvertrouwen te werken.

Ik zal je al iets verklappen. Het is mogelijk! Jij kan er zelf voor zorgen dat je je zekerder voelt op je werk.

Zelfvertrouwen is echter een fijne lijn. Te veel zelfvertrouwen wordt door de meesten geassocieerd met arrogantie. Dit hoor ik vaak in mijn praktijk: “Nele, ik heb schrik dat ze me arrogant zullen vinden”.

Als jij zoiets denkt, is het meestal niet zo. Want wat jij denkt dat anderen over jou denken, denk jij over jezelf. (Daarover in een later artikel meer).

Wanneer jij te bescheiden bent en niet genoeg voor je mening uitkomt, kan je door die bescheidenheid veel kansen laten liggen. Hier alvast enkele tips om ervoor te zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt op je werk:

1-     Vraag.
Je kan niet alles weten, ofwel omdat je nieuw bent ofwel omdat je gewoonweg niet alle informatie kan hebben. Niet alles weten kan leiden tot een onzeker gevoel en minder zelfvertrouwen. Maar zoals ik al schreef: je kan gewoonweg niet alles weten, ook al ben je de CEO van een groot bedrijf of ben je oud en versleten 😉. Vraag dus de info die je nodig hebt. Zeker als je ergens over twijfelt. Wees blij en dankbaar voor alle informatie die je krijgt om je job goed uit te voeren.

2-     Weet en aanvaard dat iedereen fouten maakt.
Als je altijd alles perfect wil doen, zal je je altijd onzeker blijven voelen. Dan ben je niet tevreden met “goed genoeg”. Perfectie bestaat gewoon niet. Iedereen maakt fouten en geloof me, je zal er ook nog veel maken. So what? Zo leer je en kan je groeien!

3-     Feedback is geen kritiek dus vraag er naar.
Wacht niet tot iemand je zegt dat je werk op niets trekt of dat het geweldig is. Vraag dus regelmatig naar feedback. Als iemand je toch ongevraagd iets zegt, beschouw het dan als feedback dus als iets om uit te leren. Denk niet meteen dat het kritiek is. Ga er gewoon van uit dat die persoon het goed meent en goeie bedoelingen heeft, ook al komt het soms anders over.

4-     Geloof in je kunnen en in wat jij voelt.
Jouw buikgevoel zegt veel dus vertrouw erop. Als dat ene stemmetje komt fluisteren dat je het niet zal kunnen, zeg dan luidop tegen jezelf: “Ik kan het!”.

5-     Doe alsof.
“Fake it until you make it”, schrijf ik in mijn boek. Er zit veel waarheid in dit zinnetje. Soms moet je gewoon doen alsof. Vooraleer je een meeting binnenstapt, adem je eens goed in en uit, recht je je rug, steek je je schouders naar achter, je kin omhoog en stap je vastberaden binnen, ook al voel je je hartje in je keel. Glimlach en maak oogcontact met de aanwezigen. Zo toon je dat je zelfvertrouwen hebt.

6-     Wees nieuwsgierig.
Nieuwsgierigheid wijst niet alleen op de wil om bij te leren en het feit dat je ambitieus bent, het zorgt er ook voor dat je in interactie gaat met mensen (je vraagt immers info) en dat je nieuwe projecten wil aangaan omdat je steeds meer wilt weten.

7-     Doe het, ook al voel je angst.
Het kan voorvallen dat je je wat angstig voelt om bijvoorbeeld het woord te nemen of je mening te geven in een meeting. Besef dat heel veel mensen dit voelen. Grote sprekers hebben ook steeds zenuwen vóór ze “on stage” gaan.

8-     Praat tegen jezelf.
Dit gesprek kan in jezelf gebeuren maar ook luidop. In plaats van jezelf steeds af te breken met negatieve woorden als “Ik zal dat niet kunnen”, “Ik ben dit niet waard” …, geef je jezelf beter complimentjes. Zeg tegen jezelf dat je dat goed zal doen en geef jezelf een schouderklopje. Zorg ervoor dat je voor jezelf de grootste supporter wordt.

9-     Vier je successen.
Wanneer je iets succesvols hebt gedaan (al was het maar je mening geven op die ene meeting), mag je dit achteraf vieren. Het erkennen van je successen en jezelf hiervoor belonen, laat je voelen hoe goed je bezig bent. Dit is een geweldige boost  voor je zelfvertrouwen!

Welke tips/zaken doe jij op je werk om je zelfvertrouwen te boosten? Meld het hieronder en wees op die manier een inspiratie voor anderen.