Vier redenen waarom je eens alleen op vakantie moet gaan.

Vakantie. Sommigen onder ons hebben het al achter de rug, voor anderen staat het nog te gebeuren. Elk jaar opnieuw wordt er naar uitgekeken.

De meesten gaan op reis met hun gezin, sommigen met vrienden maar soms trekken mensen er ook alleen op uit. Zes jaar geleden besloot ik ook om in mijn eentje een citytrip te boeken. Omdat ik al in Dublin had gewoond en mijn verlangen groot was deze stad terug te zien, ben ik er voor vier nachten heen getrokken. In mijn omgeving werd dubbel gereageerd: “Alleen? En je gezin in de steek laten? Een schande!” of “Super, ik wou dat ik dat ook kon. Geniet ervan! Het zal je deugd doen.”

Het heeft me deugd gedaan. De batterijen waren weer opgeladen en ik kwam energiek terug thuis bij mijn gezin.

Ik geef je 4 redenen waarom je zeker eenmaal in je leven alleen zou moeten reizen:

1.    Je leert nieuwe mensen kennen
Wanneer je in gezelschap reist, praten jullie voortdurend met elkaar. Als je alleen reist, ga je gemakkelijker in communicatie met anderen. Zo leerde ik op het vliegtuig een econoom kennen. Ik had het geluk dat de twee stoelen naast mij vrij waren en dat ik een zitje aan het raam had. Plots hoorde ik een Iers accent achter me. Een man vroeg me of hij op de stoel aan het gangpad mocht zitten en zijn documenten op de middelste stoel mocht leggen. Aangezien ik op mijn favoriete plekje aan het raam zat, maakte het me weinig uit en zei ik hem dat hij gerust daar mocht zitten om te werken. Zijn oorspronkelijke rij zat immers vol en hij kon zijn werkmateriaal nergens kwijt.

Veel is er niet gewerkt want we begonnen meteen een aangenaam gesprek over de toenmalige economische crisis en hoe Ierland daarvan afzag. Op het einde van de vlucht wisselden we nummers uit maar er heeft uiteindelijk nooit een tweede ontmoeting plaats gevonden: mijn dagen in Dublin waren zo gevuld dat ik onmogelijk een bezoekje aan Howth, zijn thuisbasis, kon inplannen. Jammer, want Howth bleek een  gezellig kustdorpje te zijn, niet ver van Dublin. Jaren later ben ik er met mijn vriend naartoe getrokken en heb er echt van genoten.

2.    Je doet lekker wat je wil.
Het voordeel van alleen reizen is dat je je eigen agenda kan volgen en inplannen. Je hoeft geen rekening te houden met anderen, je bent niemand uitleg verschuldigd, je volgt je eigen ritme en je doet echt wat je wil en wanneer je wil.

Ik vond het zalig om in Dublin gewoon de toerist uit te hangen en lekker lang de bezienswaardigheden te bezoeken die ik tijdens de periode dat ik er woonde nooit had kunnen bezoeken wegens te druk bezig de rest van het eiland te verkennen. Zo was ik in Dublinia, een leuk museum over Dublin in de tijd van de Vikingen en de Middeleeuwen. Aangezien de Middeleeuwen helemaal mijn ding zijn, heb ik er uren rondgelopen. Een normaal bezoek aan Dublinia duurt 1u45min, ik deed er 3u over. 😊 Iets wat ik ongetwijfeld nooit had kunnen doen als er anderen bij waren geweest.

Ik voelde een enorme vrijheid: gaan waar ik wilde, eten wat ik graag lust, wel of niet in conversatie gaan met anderen, baas zijn over mijn eigen dagindeling …

3.    Je werkt aan je zelfvertrouwen.
Dit is een zeer belangrijke reden, zeker wanneer je voor de eerste keer alleen reist. Ik herinner me de eerste keer dat ik helemaal alleen op reis vertrok. Ik was zestien jaar en trok met EF (een uitwisselingsorganisatie) naar Boston (USA) voor drie weken.

Helemaal alleen vloog ik naar een ander continent. In de luchthaven werd ik opgehaald door een chauffeur van de organisatie. Hij bracht me naar Pine Manor College in Chestnut Hill, Boston, mijn thuisbasis voor de komende drie weken. Ik was zenuwachtig, ik had schrik, ik dacht “dit zal me nooit lukken, wat heb ik nu gedaan?”. Bovendien raasde die eerste nacht een geweldig onweer over het domein. De angst die ik toen voelde toen ik alleen in mijn kamertje zat, vergeet ik nooit meer.
Na enkele dagen vond ik mijn draai en ik moet toegeven dat ik best wel fier op mezelf was.

Uiteraard is het normaal dat je angst voelt. Ik word zelf ook nog regelmatig overvallen door angst. Dit is menselijk. Angst is er om ons te beschermen zodat we geen roekeloze dingen doen. Het zorgt ervoor dat we voorzichtig zijn. Laat angst je echter niet tegenhouden om leuke dingen te ondernemen.

Wees voorbereid: lees reviews, vraag feedback aan andere reizigers die er al geweest zijn, lees blogs over je bestemming, volg de plaatselijke regels en respecteer de lokale cultuur. Hierdoor wordt je reis een stuk makkelijker.

4.    Je leert jezelf opnieuw kennen.
Als je alleen reist, kan je je “oude ik” achter je laten en aan je “nieuwe ik “ werken. Ontdek nieuwe aspecten van jezelf. Misschien krijg je een aantal uitdagingen op je pad en zal je verbaasd zijn hoe goed je erop reageert. Haal het beste in jezelf naar boven. Tijdens zo’n vakantie lukt dit, in het dagelijkse leven is het soms moeilijk om jezelf te bekrachtigen.

Zou jij alleen op vakantie willen gaan? Waarom (niet)? Laat het zeker hieronder weten en inspireer op die manier anderen.