Wanneer bezoek je een orthomoleculaire arts of therapeut?

Sinds 2017 bezoek ik regelmatig een orthomoleculaire arts. “Een ortho-wat?”, zal je nu wel denken en ik moet bekennen: ik kende het toen ook niet. Ik sukkelde al een hele tijd met mijn gezondheid en ik voelde aan mijn lichaam dat het niet in orde was. De huisarts kon echter niets vinden en na vele (tevergeefse) labo-onderzoeken verwees ze me door naar een orthomoleculaire arts.

Een orthomoleculaire arts is iemand die zich baseert op het idee dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben maar ons lichaam ook kan kapotmaken. Het is een geneeswijze die uitgaat van het feit dat echte gezonde voeding kan helen. Alleen is niet alle gezonde voeding gezond voor jou. Het gaat erom dat we precies de juiste moleculen binnen krijgen (vandaar de naam orthomoleculair) om gezond te worden èn te blijven. Voeding is hierin zeer belangrijk, maar als dat niet voldoende is, kan het ook met voedingssupplementen.

Maar wat bedoel ik nu met de zin ‘niet alle gezonde voeding is gezond voor jou”. Wanneer we teveel van een bepaalde voedingsstof eten, kunnen we hierdoor ons lichaam “vernietigen”. Zo kreeg ik – na analyse van (alweer) een nieuwe bloedanalyse – te horen dat ik onmiddellijk moest stoppen met het eten van bananen (zeker gedurende een periode van minstens twee jaren). Want mijn lichaam had hiervan al te veel binnengekregen. Ja, ik at elke dag een banaan: in fruitsla, in een smoothie of gewoon zo uit het handje. Maar daardoor vergiftigde ik mijn lichaam. Ook met tomaten en chocolade moest ik oppassen: ook twee producten die ik heel veel en heel graag at.

Jaren heb ik niets van bananen gegeten. En mijn inname van tomaten en chocolade werd ook beperkt, net als andere zaken waar op werd gewezen.

Verder had ik heel veel tekorten waaronder een vitamine D-tekort en werden mij voedingssupplementen voorgeschreven. Na enkele maanden inname moest ik terug en werd er weer een bloedstaal afgenomen. Bleek dat niets had geholpen. Het leek alsof mijn lichaam de voedingssupplementen niet wilde opnemen. Een staal van mijn stoelgang zou soelaas moeten brengen en inderdaad: enkele dagen later viel het verdict. Ik bleek een lekkende darm te hebben. Dit is een aandoening waarbij in de darmwand minuscule gaatjes ontstaan. Het slijmvlies dat over de darmwand ligt is dan ontstoken en daardoor kunnen goede darmbacteriën niet goed aanhechten. Bovendien kunnen de afvalstoffen die in onze darmen worden geproduceerd door de darmwand dringen en in het bloed terechtkomen. En onmiddellijk kregen we ook het antwoord op de vraag waarom mijn lichaam de voedingssupplementen niet opnam: want ook dit is één van de gevolgen van een lekkende darm.

Met voeding alleen kon de lekkende darm niet genezen dus werd er mij medicatie voorgeschreven dat ik trouw moest inpakken èn ik moest mijn stressniveau verminderen. Yoga en meditatie werden vanaf dan dagelijkse kost.

Om een heel lang verhaal kort te maken: na enkele maanden was mijn gezondheid aanzienlijk verbeterd en had ik terug tonnen energie.

Wanneer kan je overwegen om een orthomoleculaire arts te bezoeken:

·        Bij chronisch gebrek aan energie
·        Schildklierproblemen
·        Stress
·        Voortdurende vermoeidheid (ook al heb je voldoende nachtrust)
·        Maagproblemen
·        Darmproblemen
·        Hoge bloeddruk
·        Depressieve gevoelens
·        Voedselintoleranties
·        Allergieën
·        Wanneer een gewone huisdokter maar niets in het bloed kan vinden en jij echt voelt dat jouw lichaam niet in orde is (wanneer je jezelf toestaat om echt te voelen, ken je je lichaam).

De laatste maanden durf ik zo nu en dan terug een banaan eten zonder nadelige gevolgen. Mijn lichaam heeft zich vanzelf hersteld op dat gebied.

Ons lichaam is trouwens heel krachtig en kan heel veel: mits het de juiste voedingsstoffen op de juiste manier binnenkrijgt. Met dat laatste bedoel ik dat we echt gevarieerd moeten eten. Het is niet omdat je elke dag sla, tomaten en wortelen eet, dat het gezond is voor jou. Want doordat je er teveel van eet, krijgt jouw lichaam er na een tijdje genoeg van. De arts vergeleek het met een vuilbak. In het begin kan daar veel in, maar na een tijdje zit de vuilbak vol en duw je de zaken aan om er nog meer in te proppen. Tot het overvol zit, dan gaat het niet meer. Ons lichaam is net hetzelfde: na een tijdje zegt het “stop, dit wil ik niet meer”. Dit gebeurt al met onnatuurlijke, bewerkte voeding maar dit kan ook met gezonde voeding gebeuren als we van bepaalde zaken teveel eten.

Neen, ik ben geen voedingsexperte en ik ben geen dokter. Ik heb wel persoonlijk ondervonden wat gezonde voeding met mij deed. Daarom ben ik ook zo’n grote fan van Pascale Naessens haar recepten.

Aangezien onze darmen onze “hersenen” zijn moeten ze ook de juiste zaken krijgen. Jouw echte hersenen moeten positieve en gezonde gedachten krijgen, jouw darmen (de tweede hersenen) gezonde voeding. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat er een verband is tussen depressie en darmklachten. De darmflora heeft effect op onze echte hersenen en ons gedrag. Want Vlaamse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen met een depressie bepaalde bacteriën missen in hun darmen.  

Willen we onze geest dus terug gezond maken, moeten we onze darmen terug gezond maken. Wie weet kan een bezoek aan een orthomoleculaire arts voor jou ook een levensverandering zijn.

Heb je vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust hieronder, ik antwoord je met veel plezier.