Denk jij positief (of negatief)?

Tijdens één van mijn coachingsessies vorige week ging het op een bepaald moment over positief en negatief denken. Er was mijn coachee iets overkomen en haar mindset ging onmiddellijk de negatieve kant op. Daardoor voelde ze zich al enkele dagen slecht. Terwijl – als we puur naar de feiten keken – er eigenlijk niets ergs gebeurd was. Hoe zit het bij jou? Gaat jouw gedachtegang eerder de negatieve kant op of ben je eerder iemand die het leven door een roze bril bekijkt?

Kijk, elke dag gebeurt er wel iets, overkomt ons iets. Al die gebeurtenissen zijn neutraal. Het zijn wij zelf die er een lading aan geven: een positieve of een negatieve lading. Alles hangt uiteraard af van de stemming waarin je je op dat moment bevindt maar zelfs die stemming kan je kiezen én veranderen. Jij en alleen jij bent baas over je mindset. Super hé!?

Als we positief reageren en denken, krijgen we meer van die omstandigheden waar we positief op kunnen reageren. Doen we echter het omgekeerde, dus negatief denken, krijgen we ook altijd weer die omstandigheden waar we steeds negatief op blijven reageren.

Dus hoe kies jij? Wat kies jij? Kies jij de positieve of de negatieve kant?

Als coach gebruik ik hierbij regelmatig de 4 G’s. En neen, het heeft niets te maken met mobiel internet. Het heeft enkel te maken met onze mindset. 😉

De eerste G staat voor Gebeurtenis: er gebeurt iets. Dat iets is neutraals. Bijvoorbeeld: na een maandenlange coachingsessie zegt jouw coach: “Ik denk dat we de sessies mogen afronden of verminderen. Voor mij hoef jij niet meer zo dikwijls te komen.”

De tweede G staat voor Gedachten. Jij kan nu twee kanten op met die uitspraak. Ofwel ga je negatief denken en klinkt er in je hoofd: ‘Ik voel me afgewezen, ze wil me niet meer, ik beval haar niet.’ Ofwel ga je de positieve toer op met: ‘Wauw, zij merkt het ook dat ik gegroeid ben! Ik sta inderdaad veel sterker in het leven.’

G nummer 3, dat zijn onze Gevoelens: bij die negatieve gedachten horen uiteraard negatieve gevoelens zoals angst, verdriet, afwijzing, teleurstelling. Wanneer je positief denkt, komen de volgende gevoelens naar boven: fierheid, blijheid, gelukzaligheid, …

De vierde G gaat over ons Gedrag. Ons lichaam liegt nooit, dus vooraleer jij doorhebt welke gevoelens er door je lichaam razen, toont jouw lichaam al het overeenkomstige gedrag. Bij negatieve gevoelens zijn dit hartkloppingen, zweethanden, gebalde vuisten,… En bij positieve gevoelens straalt je lichaam door die overweldigende lach. Bovendien maak je je automatisch groter want “yes, you did it.”

Alles hangt zo hard samen. Voel je je dus eens wat minder, probeer dan uit te vissen vanwaar dat gevoel komt en welke gedachten er op dat moment door je heen razen. Kijk dan ook zeer objectief naar de feiten en probeer er een positieve gedachte aan te hangen.

In mijn eerste boek STERK heb ik daar leuke oefeningen rond gemaakt die jou in dit proces kunnen helpen.

Blijf je je toch slecht voelen, ook al heb je met de 4 G-oefening je gedachten kunnen veranderen, roep dan een hulplijn in. Zet een liedje op dat je graag hoort en waarop je maar niet kan stilzitten, doe zaken waarvan je houdt.

Onlangs voelde ik me ook iets minder. Ik deed mijn Airpods in, zette een liedje op waar ik als 12-jarige ooit had op geplaybackt (Better the devil you know van Kylie Minoque – ik kende de tekst, tot mijn verbazing, nog helemaal uit het hoofd) en ik begon te dansen en te playbacken in de keuken. Maar… blijkbaar fluister ik tijdens het playbacken dus onze oudste dochter vroeg zich af wat er gebeurde in de keuken, kwam kijken en zag me bezig. Ze besloot om terug te lopen naar de living om het tafereel op te nemen, zo grappig vond ze het. Dus toen ik na een tijdje ontdekte dat ik publiek had, hebben we gegierd van het lachen. Ik voelde me meteen stukken beter.

 Ik geef toe dat het soms moeilijk is, zeker om iets negatiefs te keren. Forceer je daarom in het begin. Je zal merken dat dit na een tijdje veel soepeler gaat.

 We steken onze energie beter in iets positiefs dan in iets negatiefs. Dit is ook een self fulfilling prophecy: wanneer je positief over iets denkt, zal dit positief uitdraaien. Wanneer we het echter negatief aanpakken,...

Een voorbeeld hiervan is een kopje koffie. Iedereen heeft dit al wel meegemaakt: we hebben ons kopje koffie gevuld en proberen zonder te morsen naar de tafel te gaan. Als we dan tegen onszelf zeggen: "Ik ga morsen, hé!" of “Ik mag niet morsen" of "Zie dat ik niet mors!”  Je raadt het al! Zeg in plaats daarvan liever: "Ik kom met een vol kopje koffie aan mijn tafel zitten." Je zal ongetwijfeld een heel ander verhaal krijgen.

Dus … hoe pak jij het vanaf vandaag aan? Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder en we zorgen voor een antwoord!

Hou je goed!