“Oké, dit wil ik niet!”
“Hier wil ik niets mee te maken hebben!”
“Hoe saai is dit programma!”
“Ik ben hier weg, het is niet interessant genoeg.”
Herkenbaar?
Deze zinnen ooit al uitgesproken of er gewoon al aan gedacht?
Uiteraard! We kennen het allemaal: weerstand.
Weerstand is een fascinerend en vaak ongemakkelijk gevoel. We herkennen het als een soort innerlijke muur die we bouwen tegen bepaalde situaties, mensen of zelfs ideeën. We ervaren het in allerlei vormen — van kleine irritaties tot een intense afkeer — maar het zegt ons iets. Weerstand komt vaak naar boven wanneer we geconfronteerd worden met iets buiten onze comfortzone of wat ons dwingt om naar binnen te kijken en te reflecteren.
Wat weerstand ons wil vertellen.
Weerstand geeft ons een teken: er gebeurt iets belangrijks. Wanneer we weerstand voelen, is dat vaak omdat we iets willen vermijden dat ons confronteert met onze zwakheden of angsten. Het is een beschermingsmechanisme van ons brein. We willen niet veranderen want verandering brengt onzekerheid met zich mee. Maar die weerstand wijst juist op een groeimogelijkheid. Voel je dus weerstand? Weet dat je op dat gebied nog heel wat kunt groeien.
In mijn recente Facebookpost schreef ik over het programma Kalm Waes en meer specifiek over het artikel dat over het programma werd geschreven: https://www.hln.be/.../kijkcijfers-van-kalm-waes-bijna.../
Er waren ook heel wat negatieve reacties op Tom Waes’ zoektocht naar rust. Op sociale media verschenen er reacties dat het programma saai is, dat het niet te vergelijken is met zijn eerdere avontuurlijke series. Maar dat is precies het punt: rust opzoeken en stilte toelaten kan voor veel mensen spannender zijn dan een extreme fysieke uitdaging. Waarom? Omdat de confrontatie met innerlijke rust ons dwingt om naar binnen te kijken en dat is voor velen ongemakkelijk.
Net als bij meditatie voelen we vaak weerstand omdat het ons uitdaagt om stil te staan bij onszelf. Rust en meditatie zijn niet de spectaculaire, snelle oplossingen die we gewend zijn in een wereld die constant aan staat. Maar juist daarom zijn ze zo waardevol. Weerstand voelen tegen rust of meditatie zegt vaak dat we het juist nodig hebben.
Waarom het goed is om weerstand te voelen
Hoewel weerstand ongemakkelijk voelt, is het een gezond signaal. Het laat ons weten dat er iets te ontdekken valt. Wanneer je merkt dat je weerstand voelt tegen een nieuw idee, een verandering of zelfs rust, vraag jezelf dan af: "Wat houdt me tegen? Wat probeert mijn geest te beschermen?" Vaak komen we erachter dat het ons eigen ongemak is, onze angst voor het onbekende.
In het geval van Kalm Waes en meditatie wordt er weerstand gevoeld omdat het ons uitdaagt om stil te worden, om onszelf niet langer af te leiden met externe prikkels. Veel mensen ervaren weerstand tegen dit soort processen, omdat het hen dwingt hun innerlijke wereld onder ogen te zien. En vaak willen wij die niet zien. Want hoe reageren we als anderen ons de waarheid vertellen? Die willen we ook soms niet horen, niet? 😉
Hoe kunnen we omgaan met weerstand: enkele tips!
1. Erken het gevoel van weerstand.
Eerst en vooral: geef toe dat je weerstand voelt. We duwen dit gevoel vaak weg, we negeren wat we voelen. Maar laat het toe, erken het … en je zal het beter kunnen begrijpen.
2. Kijk vanwaar het komt.
Vraag jezelf af waar die weerstand die je voelt, toch vandaan komt. Is het angst? Voel je je ongemakkelijk? Wat is de reden dat het je zo boos, verdrietig of emotioneel maakt?
3. Zet kleine stapjes.
Geloof me, weerstand is niet in 1-2-3 overwonnen. Waar wil je naartoe gaan? Zet dan de eerste kleine stapjes richting datgene waar je weerstand tegen voelt.
Tom voelde ook weerstand om in de koude zee te gaan. Maar stap voor stap is hij er toch in gegaan. Wat de meditatie betreft: waarom zou je niet starten met zo’n 3 à 5 minuten per dag i.p.v. onmiddellijk twintig minuten te mediteren?
4. Zoek steun.
Je hoeft dit niet alleen te doen. Praat met anderen over je weerstand. Soms kan het helpen om te horen hoe anderen dit hebben aangepakt.
5. Focus op het positieve aspect en op de voordelen.
Wat levert het je op? Tom heeft in een interview nadien gezegd dat hij een ander mens is geworden, dat hij nu meer belang hecht aan relaties en rust. Hij past de oefeningen nu zelf dagelijks toe omdat hij voelde dat het goed voor hem was.
Mijn eigen ervaring? Ik was ook zo tegen meditatie gekant, ik kon zelfs niet tegen rust. Er moest altijd wel een radio op staan of wat muziek spelen. Ik liep de muren op als het stil was. Nu zoek ik de stilte zelfs op en ik mediteer bijna dagelijks.
Ik voelde letterlijk het verschil na enkele meditatiesessies.
Zes jaar geleden kreeg ik van mijn dokter en orthomoleculair arts de boodschap dat ik - als ik zo bleef leven - mijn 50ste levensjaar niet zou halen. Ik maakte mijn lichaam kapot door chronische stress en bijnieruitputting.
Meditatie werd onderdeel van mijn leven. Eerst met heel veel weerstand tot ik merkte wat het met mij deed. Meditatie heeft letterlijk mijn leven gered. Door me op de voordelen te focussen, werd het voor mij gemakkelijker om het in te plannen in mijn dagelijkse routine.
6. Weet dat weerstand voelen normaal is.
Iedereen voelt weerstand bij het aangaan van iets nieuws of iets ongemakkelijks.
Het is een natuurlijk proces, geen teken dat je het moet opgeven.
Weerstand voelen betekent dat je aan het groeien bent … mentaal, niet lichamelijk. 😉 Anders zou ik al langer dan 3 meter zijn. 😉
Weerstand is geen teken van zwakte, maar eerder het begin van een groeiproces.
Of het nu gaat om een tv-programma zoals Kalm Waes, mediteren of een andere uitdaging dat op ons pad komt: weerstand helpt ons te ontdekken wat we werkelijk nodig hebben.
Het toont ons dat we soms dieper moeten graven en op een andere manier naar onszelf moeten kijken.
Dus als je weerstand voelt, vraag jezelf dan af: “Wat vertelt dit over mij? Wat moet ik weten over mezelf?”
Leer terug voelen, stap uit je hoofd.
Waar voel jij weerstand tegen en hoe los jij dit op?
Laat het hieronder zeker weten.