De schaduwzijde van ghosting

Toen ik er de eerste keer over hoorde, wist ik niet eens wat er bedoeld werd. Een cliënte vertelde me een verhaal en gebruikte vaak zinnen als: “Hij skipt mij.” of “Hij skipte mij.”

Ik heb haar toen even onderbroken om te vragen wat ze precies bedoelde met dat “skippen”. “Negeren natuurlijk,” antwoordde ze. “Ik zie dat hij mijn berichten leest maar toch antwoordt hij niet. Hij neemt niet op als ik hem opbel en laat zelf niets weten.” “Ooooh, je bedoelt ghosten,” vroeg ik haar. Ze knikte heftig ter bevestiging.

Ook mijn kinderen gebruiken het woord “skippen” vaak. Ik hou het liever bij de term “ghosten”.

De laatste jaren – met de opkomst van de digitale communicatie en het online daten – is “ghosting” een zeer bekend verschijnsel geworden.

Voor degenen die “ghosting” nog niet zouden kennen: het houdt in dat iemand plotseling en zonder waarschuwing stopt met communiceren met een ander persoon, meestal in een romantische context.

Hoewel het soms makkelijker lijkt om gewoon niet meer te reageren, heeft ghosting echter grote negatieve gevolgen voor zowel de persoon die “ghost” als voor diegene die wordt “geghost”.

In dit blogartikel vertel ik je graag waarom ghosting zo schadelijk is en geef ik je ook tips op welke manier je kan reageren als je zelf het slachtoffer bent van ghosting.

 

De nadelige gevolgen van ghosting.

1.      Gebrek aan respect.

Ghosting (of skipping) wijst op een gebrek aan respect en empathie voor de gevoelens van de andere persoon. Het kan nadien de indruk geven dat de tijd en de investering die in de relatie zijn gestoken, niet gewaardeerd worden.

 

2.      Emotionele schade.

Niemand wordt graag geghost en als je wordt geghost, kan je je verward, afgewezen en enorm onzeker voelen. Gevolg? Er ontstaan gevoelens van zelftwijfel en een laag zelfbeeld. Dus als we zelf ghosten, moeten we stilstaan bij de gevolgen ervan: willen we iemand zich zo laten voelen?

 

3.      Het is een kwestie van vertrouwen.

Slachtoffers van ghosting zullen het uiteindelijk moeilijk krijgen om anderen te vertrouwen en zich open te stellen voor nieuwe relaties.

 

4.      Slechte communicatiegewoonten.

Ghosting werkt slechte communicatiegewoonten in de hand en gaat voorbij aan het belang van eerlijke en open gesprekken in relaties. We willen toch allemaal openheid en eerlijkheid in onze relaties?

 

Hoe reageer je op ghosting?

 

1.      Zoek steun.

Zoek vooral steun: praat met vrienden, familie of een professionele hulpverlener om je emoties te uiten en je te laten begeleiden bij het omgaan met ghosting. Je hoeft dit niet alleen te doen, jij kan dat ook niet alleen doen. Er is altijd wel iemand bij wie je terecht kan.

 

2.      Zoek de schuld niet bij jezelf.

Besef dat ghosting meer over die persoon zegt die ghost, dan over jou. Geef hem of haar dus niet de kracht om je eigenwaarde te beïnvloeden.

 

3.      Geef jezelf de tijd om het te verwerken.

Het is oké om verdrietig en teleurgesteld te zijn als je “geghost” wordt. Neem dus zeker de tijd om die emoties te verwerken en jezelf weer goed te laten voelen.

 

4.      Stuur nog eens een bericht, maar overdrijf niet.

Als je je afvraagt waarom iemand je negeert, kan je overwegen om een enkel berichtje te sturen waarin je om uitleg vraagt. Hou het bericht kort. Respecteer hun keuze als ze niet reageren. Ga zeker niet in de aanval en laat het los…

 

5.      Focus op zelfzorg.

In plaats van jezelf te wentelen in zelfmedelijden, doe je nu enkel nog zaken die je gelukkig maken en je zelfvertrouwen vergroten. Zorg goed voor jezelf en investeer in relaties die wederzijds respect en communicatie tonen.

 

6.      Leer uit de situatie.

Gebruik de ghosting als leermoment. Wat heb je geleerd over je eigen behoeften en verwachtingen in relaties? Wat zoek je juist in een relatie? Met welke persoon wil jij je tijd doorbrengen? Reflecteer zodat je in de toekomst gezondere keuzes kan maken.

Vandaag is communicatie gemakkelijker dan ooit: iedereen heeft verschillende sociale media en apps om te communiceren. Toon dan ook eerlijkheid en respect als een relatie niet blijkt te werken. Door open te communiceren (en dus ghosting te vermijden) kunnen onnodige pijn en negatieve gevolgen vermeden worden. Behandel de andere persoon zoals je zelf behandeld wil worden. Uiteraard is het soms moeilijk om de boodschap over te brengen. Als het je niet face-to-face lukt, schrijf dan een kort en respectvol berichtje.

Onthoud anderzijds dat je niet de enige bent, als je het slachtoffer bent van ghosting. Jij hebt de kracht om te herstellen en te groeien vanuit deze ervaring. Want … jij bent geweldig!! 😊