Tien redenen waarom wandelen goed is voor je mentale gezondheid.

Wandelen is onze nationale sport geworden: tijdens een wandeling met mijn hond kom ik – sinds corona – meer mensen tegen dan in de tijd vóór het coronavirus opdook. Op de school van mijn dochters lanceerden ze een uitdaging voor alle leerlingen: samen  48.767,21km sporten (lopen, wandelen, fietsen, roeien, skaten, steppen,…). Ik kan hier alleen maar blij om zijn: als coach raad ik mijn coachees regelmatig wandelingen in de natuur aan om henzelf mentaal sterker te maken.

Aangezien de dagen weer langer worden, is het makkelijker om een wandeling te maken. Wandelen als het donker is, is nu ook niet bepaald het meest veilige en plezantste om te doen. 😣 Ik kan je zeker aanraden om ’s morgens vroeg te gaan wandelen. Oké, oké, ik geef het toe: het is aanlokkelijker om je ’s morgens nog eens om te draaien in bed en wat te snoozen dan je in de koude van de ochtend te begeven. Ik geniet liever ook wat langer van de warmte van mijn bed (en van mijn partner 😉). Toch kan ik zeggen dat zo’n ochtendwandeling echt wonderen doet.

We spreken hier uiteraard niet over uren wandelen: een wandeling van 15 à 20 minuten kan het verschil al maken. Ik heb een vriendin die elke ochtend een klein blokje om wandelt, maximum zo’n 20 minuten. Zij voelt zich sindsdien veel sterker, energieker en ze ziet er bovendien geweldig uit!

Ik maak regelmatig een wandeling tussen mijn coachings door: gewoon even mijn hoofd leegmaken en me “preppen” voor de volgende klant. Het doet enorm veel deugd en het houdt mijn energiepeil hoog. Doordat ik met mijn boxer Boef wandel, ligt het tempo hoog en houden we er stevig de pas in. Dat zorgt ervoor dat onze stemming verbetert. Hier volgen nog 8 redenen waarom stevig wandelen  goed is voor je mentale gezondheid:


1.      Het verbetert je humeur.

Geloof me, na een wandeling voel je je positiever. Wandelen is sporten en door te sporten maken we dopamine en serotonine aan. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat we ons goed voelen. Op deze manier komen we ook dichter bij de natuur. Dus zeker ook een aanrader voor mensen die in de stad wonen en zo toch nog wat groen zien.

mountaineering-455338_1920.jpg


 2.      Het verhoogt ons zelfrespect.

Inderdaad, ook hier doen dopamine en serotonine hun werk. Trek dus je stapschoenen maar aan!


 3.      Het voorkomt “wintermoeheid”.

Door je de bloot te stellen aan daglicht, vertelt je inwendige klok je dat het tijd is om je dag te beginnen.

 

4.      Het boost onze energie.

Onderzoek heeft aangetoond dat buiten wandelen het energieniveau kan verhogen: je voelt je frisser en energieker.

 

5.      Het verhoogt onze focus.

Een stevige wandeling maken vooraleer je iets moet doen wat veel concentratie en denkwerk vereist, zorgt ervoor dat de reactietijd wordt versneld en dat we onze besluitvorming kunnen verscherpen. Je zal gemakkelijker problemen kunnen aanpakken.

 

6.      Het voorkomt SAD (een slecht humeur).

SAD staat voor Seizoensgebonden Affectieve Stoornis: door gebrek aan zonlicht tijdens de herfst- en wintermaanden kan het voorkomen dat een deel van de hersenen (de hypothalamus) niet meer zo goed werkt. Ik weet niet hoe jij het aanvoelt maar ik merk bij mijn klanten in de herfst- en wintermaanden meer neerslachtigheid dan tijdens de lente- en zomermaanden. Ik moet mezelf tijdens de wintermaanden ook meer oppeppen op moeilijke momenten dan tijdens de zomermaanden. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht. Daarom is buiten wandelen zeker aan te raden: we moeten meer zonlicht halen uit de uren waarop het klaar is. Ook al zie je dan niet veel zon: het daglicht geeft je al de nodige boost. Bovendien zie je eens iets anders dan de schermen waarop je elke dag bezig bent.

 

7.      Je doet aan mindfulness zonder dat je het beseft. 😉

Pak het aan zoals die vriendin van mij waarover ik in de intro schreef: in plaats van ’s morgens eerst je telefoon te nemen en je social media te checken, trek je je wandelkleren en -schoenen aan en ga je naar buiten voor een korte wandeling. Leg je kleren de avond voordien al klaar zodat je ’s morgens minder moeite ervaart om van start te gaan. Als alles al gereed ligt, nodigt dit je uit om het echt te doen.

Wandelen geeft je geest de ruimte die het nodig heeft om je te concentreren op het hier en nu. Kijk rond terwijl je wandelt. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Hoe voelt het aan, die wind op je gezicht? Voel hoe je voeten de grond raken. Sta even stil, aard even met je voeten stevig op de grond, adem diep in en uit. Geniet.

Wandelen in de ochtend is de perfect opener van de dag en zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent om je dag te beginnen.

Wil je het meeste uit je wandeling halen? Doe dit dan zonder hoofdtelefoon of “oortjes”. Zo wandel je bewust en kom je terug in contact met jezelf. De natuur en jij, jij en de natuur,… Meer moet dat niet zijn, toch?

 

8.      Het doet je langer leven en vermindert de kans op beroertes op latere leeftijd.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig wandelen je gezondheid aanzienlijk verbetert en je langer kan laten leven. Eerst en vooral omdat je stressniveau daalt maar ook omdat je beweegt. Die beweging doet heel wat voor je lichaam (o.a. versterking van de botten). Als je denkt dat jij nu al te oud bent om van dit voordeel te genieten, dan heb je het mis. Uit een studie bleek dat mensen die pas later in hun leven fit werden, het risico op een mogelijke beroerte halveren.

 

9.      Het verbetert de slaap.

Vroeger had ik moeite om de slaap te vatten. Door buiten te gaan bewegen heb ik niet veel meer nodig om in slaap te geraken.

Wanneer je overdag veel aan dag- of zonlicht wordt blootgesteld (zeker in de voormiddag), zal je ’s avonds sneller in slaap vallen en minder last hebben van slaapstoornissen.

Door ’s morgens te gaan wandelen en ons lichaam onmiddellijk bloot te stellen aan het daglicht, zal ons bioritme meteen juister beginnen werken en geeft het ons ’s avonds sneller aan dat we moe zijn. Als we in een goed verduisterde kamer slapen, kunnen we onze slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Bovendien zorgt de inspanning die jij die dag geleverd hebt dat je lichaam nood heeft aan de rust.

 

walking-1149747_1920.jpg

10.   Je leert nieuwe mensen kennen.

Hoe dat je het nu draait of keert: tijdens deze coronapandemie lijkt het of iedereen aan het wandelen is geslagen en kom je heel wat mensen tegen tijdens de wandeling. Na een tijdje merk je dat je dezelfde mensen tegenkomt en soms start je wel eens een babbeltje. Het gebeurt ook dat je afspreekt met andere mensen om (op veilige afstand) samen te gaan wandelen en elkaar beter te leren kennen.

 

Waar wacht je nog op? Ga naar buiten en start met wandelen. Ook al is het maar een korte route, je kan er maar deugd van hebben.

Welke reden drijft jou om te gaan wandelen? Schrijf het hieronder  bij de comments en wees op die manier een inspiratie voor anderen.