GASTBLOG door Audrey Witteboon
Als mental food coach heb ik ontdekt dat er bepaalde vaardigheden zijn die we nodig hebben om goed voor onszelf te zorgen. Mensen met een verkeerde relatie tot eten kunnen deze vaardigheden wel eens missen. Daarom zet ik ze voor jullie eens op een rijtje.
Ontwikkel de gewoonte om in contact te blijven met jezelf.
In contact zijn met jezelf betekent regelmatig naar binnen keren en kijken hoe het met je innerlijke wereld van emoties, gevoelens en gedachten gesteld is. Gevoelens van leegte en de afwezigheid van contact met jezelf werken emo-eten in de hand.
Ga een gesprek aan met jezelf: Hoe voel ik me op dit moment? Wat heb ik nodig? Gebruik je wijze innerlijke stem en spreek jezelf troostend en geruststellend toe. Doe waar je echt behoefte aan hebt. Aan de hand van deze innerlijke gesprekken kan je leren je behoeften helder te krijgen. Door je echte IK te leren kennen, ga je manieren vinden om je behoeften te vervullen zonder je toevlucht te nemen tot voedsel of aandacht van anderen te vragen.
Herken je bekritiserende gedachten en verander ze.
We hebben 40 000 tot 60 000 gedachten per dag. Dit zijn evenveel gelegenheden om je goed of slecht te voelen. Om je denken te veranderen moet je je eerst bewust worden van wat je denkt. Neem een schriftje en schrijf naast elkaar wat je denkt en hoe je je voelt. Veel “diëters” zijn zwart-witdenkers! Ofwel gebeurt dit ongecontroleerd (overeten) ofwel beheerst (dieet volgen). Dit verwrongen denkpatroon komt voort uit onze jeugd door onvoorspelbare en inconsequente opvoeders.
Maak je niet druk om kleine dingen en verwerk belangrijke zaken.
In onze westerse cultuur, waar alles snel moet gaan, is rouwen niet erg populair. Praten over onze pijn wordt gezien als een teken van zwakte. Het verdriet van anderen haalt bij ons ook onverwerkt verlies en pijn naar boven. Als we emotioneel gezond willen worden, moeten we ook de tijd nemen om te rouwen. Een proces van rouw is ook een groeimoment. Rouwen is transformeren, wat vernieuwing en hoop met zich meebrengt. Het vraagt wel om bereidheid, geduld en moed om door de vele fases van emoties te gaan. Je moet ook het vertrouwen hebben dat er aan het eind van de tunnel licht is en beterschap. Het verwerkingsproces zorgt er niet voor dat het gevoel van verlies weggaat maar wel de emotionele lading, die je aanzet tot emo- eten.
Weet dat er altijd voldoende is en stel je grenzen.
Voor emo-eters is grenzen stellen hetzelfde als tekort lijden. Creëer een omgeving van ‘genoeg’ door een lijst te maken van wat je ontbreekt. Bedenk een manier die niets met eten te maken heeft om dit te kort in te vullen. Schrijf je voornemens op en stel data vast waarop je het daadwerkelijk zal uitvoeren. Hou je vorderingen bij.
Grenzen stellen betekent de beloning uitstellen. Begin met 10 minuten en bouw langzaam op.
Jezelf onvoorwaardelijk liefhebben en accepteren.
Door jezelf bemoedigend en zelfbevestigend toe te spreken.
Stel realistische doelen en verwachtingen.
Vergelijk jezelf enkel met anderen als motivatie of inspiratie.
Vergeef jezelf je fouten en mislukkingen
Besluit
Lang geleden zijn we voedsel gaan gebruiken als vorm van acceptatie, liefde, aandacht en verzorging die je toen miste. Nu je volwassen bent, saboteert deze overtuiging je. Nu is het zo dat je jezelf onvoorwaardelijk kan liefhebben, accepteren en verzorgen op manieren die niets met voeding te maken hebben. Van jezelf houden betekent jezelf steunen, liefde en compassie schenken, die je NU nodig hebt en waar je recht op hebt.
Herken je jezelf hierin of wil je hier meer over te weten komen? Neem dan zeker contact met mij op.
FB vitalogi
0477497290
Mijn naam is Audrey Witteboon, gezondheidscoach. Gewicht heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Als jonge zwemster trainde ik keihard maar was ik toch te mollig en als zeer gedisciplineerd model was ik volgens de modewereld net dat tikkeltje te zwaar. Twee zwangerschappen en 20 kilo later ben ik bij Weight Watchers terecht gekomen. Na zeer korte tijd stond ik als coach voor mijn eigen groep. Mijn honger naar kennis bracht mij naar de Academie voor Integrale Gezondheidszorg waar ik vier jaar gestudeerd heb over gezondheid in al zijn aspecten. Met nog veel cursussen en workshops en vooral mijn persoonlijke ervaring, ben ik heel blij dat ik andere mensen mag coachen.