Voelen versus denken

Je gevoel laat je nooit in de steek ... maar jij laat wel je gevoel in de steek. Hoeveel keer heb jij al niet in je leven gezegd tegen jezelf: "Ik wist het!" maar je had het anders gedaan?

images-7.jpeg

Steve Jobs wist het ook al: het is de intuïtie die telt, niet het denken. Je intuïtie of je gevoel liegt nooit. En toch negeren we het veel!

Hoe komt dat? Hoe komt dat we zo veel onze intuïtie negeren? Angst voor het onbekende? Angst voor de reacties van anderen? Weet jij het? 

We laten onze denken primeren. Iets wat we al weten, gaan we gebruiken om onze intuïtie tegen te gaan. "Het gezond verstand", zeggen ze wel eens en ja ... wij Westerlingen gebruiken ons "gezond verstand". Zo zijn we immers grootgebracht. In het Oosten gebruiken ze veel meer hun intuïtie. Dat is hen dan ook met de paplepel ingegeven. 

Waarom luister je zo naar je "gezond verstand" en niet naar onze gevoelens? "Ja maar ..." hoor ik steeds in mijn praktijk en in mijn omgeving. En dan volgt er een waslijst van "Ja maar als dat dan gebeurt?" of "Dat zal toch nooit lukken? Dan kan niet lukken!". Je merkt het al: de angst komt naar boven. 

En dit gebeurt veel: we verwarren angst en intuïtie met elkaar. Zeker als je je intuïtie jaren hebt genegeerd of niet goed hebt ontwikkeld. Ik heb mijn intuïtie jaren genegeerd en mijn "gezond verstand" gebruikt. Heeft me dat ver gebracht? Neen! Pas toen ik mijn gevoel terug ben beginnen volgen is alles op zijn pootjes gevallen. En ja ... ik heb het terug leren ontwikkelen.

Dat laatste was niet makkelijk: want in het begin verwarde ik het steeds met angst. Angst voor het onbekende, angst voor reacties, angst voor problemen die er uiteindelijk niet waren. 

Angst is dat geniepig beestje dat je kan verlammen en ervoor kan zorgen dat je inderdaad kiest voor je "gezonde verstand". 

"Hoe weet ik dan wanneer het angst is of wanneer het intuïtie is?" is nog zo'n vraag die ik regelmatig te horen krijg. Een klant van mij was hevig verliefd op een man maar wegens teleurstellingen het liefdesleven wilde ze toch niets starten met die man. Haar gevoel zei nochtans dat dit juist zat, dat hij een goede kerel was. Toch was ze er van overtuigd dat het ook deze keer ging fout lopen. Kortom ze was bang.  

Je kunt angst het best herkennen aan volgende vragen: 

  • Waarvoor ben ik bang? 
  • Ben ik zeker dat dit zo ga eindigen? 
  • Waarom ben ik er zeker van?
  • Heb ik iets te verliezen? 
  • Wie zegt dat dit zo gaat eindigen? 

Wij zien vaak problemen die er niet zijn. Een kind ziet dat niet! Dat is fantastisch (en soms ook niet: de gevaren, remember?). Eens we volwassen zijn hebben we nooit meer de natuurlijke spontaniteit van een kind. Een kind volgt steeds zijn of haar gevoel. Het "gezonde verstand" komt maar met de jaren, door de volwassenen! Wij zien vaak problemen. Of erger ... voorspellen problemen ... en dan bleek achteraf dat die niet bestonden! Hoeveel tijd hebben we al niet verloren met het creëren van problemen die er niet zijn. 

Volg je intuïtie! De brengt jou de juiste dingen, vertrouw er gewoon op! Stel dat er plots iets op je pad komt, vraag je dan niet af of het goed of slecht is! Beloof mij en jezelf om je maar één ding af te vragen: "Als ik dit doe, brengt me dat dan dichter bij mijn doel of bij het leven van mijn dromen?" Is het antwoord "ja": GO FOR IT!!! Kijk niet achterom maar zet de eerste stap in vertrouwen ... met je doel voor jou!!! 

Intuïtie is zo'n boeiend onderwerp dat je zeker nog blogs hierover zult lezen. Zijn er nog zaken waarover je meer wilt weten? Laat dan zeker iets weten hieronder bij de "comments". En denk even na wanneer jij het laatst je intuïtie hebt verloochend en dat je dat meer spijt dan vreugde heeft gebracht! Beloof ook voor jezelf dat je je intuïtie terug gaat trainen! Luister naar die eerste seconden van je gevoel: die zijn de juiste!