4 redenen waarom vakantie goed is voor jou!

Officieel is het nu zomervakantie. Velen onder ons nemen dan vakantie, maar sommigen stellen hun vakantie graag uit. En dat is nu echt geen goed idee, lees maar verder waarom.

Hoeveel keer heb jij al vakantie willen nemen maar kwam er steeds in je op: "Ik moet nog zoveel doen!"? Hoeveel keer heb je al geklaagd dat je oververmoeid bent, maar je doet er niets aan? Hoeveel keer ben je al gefrustreerd geweest door je lange werkdagen zonder jezelf echt rust te gunnen? (Ik ging zelfs ziek gaan werken!) ...

Het is bewezen dat een gemiddelde werknemer niet al zijn vakantiedagen, waar hij of zij recht op heeft, opneemt. Wat raar is als je weet dat die mensen meestal overwerkt en overspannen zijn. En als ze dan vakantie nemen, zijn er 3 op de 5 personen die nog wat werk doen tijdens hun vakantie. Sommigen worden ook nog eens gebeld door een collega of baas tijdens hun vakantie met werkgerelateerde vragen. 

Wordt het geen tijd dat je zegt: "genoeg is genoeg!"? Het is goed voor je geestelijke èn fysieke gezondheid om regelmatig vrij te nemen. Trouwens, je zult energieker terugkomen en daardoor productiever zijn.

Hier geef ik je de 4 redenen die ik je beloofd had: 

1- Vakantie vermindert stress. 
Wanneer je een tijdje niet werkt, heb je minder werk-gerelateerde klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, hartkloppingen etc. Dit effect duurt zelfs tot 5 weken nadat je terugkomt uit vakantie. 

2- Vakantie verbetert de productiviteit.
In onze voortdurende rush om productief te zijn, ondermijnen we vaak ons vermgoen om consequent te presteren op piekniveau's. Veel doen op minder tijd zorgt ervoor dat we productiever zijn en vooruitgang boeken, maar we moeten ons voortdurend focussen om die productiviteit op hetzelfde level te houden. Door regelmatig vakantie te nemen kun je dus je productiviteit verhogen om je focus veel beter is na een vakantieperiode. Je bent dus veel productiever en wanneer je productiever bent, ben je gelukkiger en daar kan je werk alleen maar baat bij hebben.

3- Vakantie zorgt voor minder hartziektes.
Eens een paar jaar een vakantie skippen kan zware gevolgen hebben voor je hart. Al 1 zomer je vakantie niet opnemen heeft al gevolgen voor je hart. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die hun vakanties uitstellen en zelfs niet opnemen, veel meer hartaanvallen krijgen dan diegenen die van hun vakantie genieten en zo hun batterijen opladen. 

4- Vakantie zorgt ervoor dat je beter slaapt.
Wanneer we teveel aan ons hoofd hebben, zijn slapeloze nachten dagelijkse kost. Of moet ik nachtelijke kost zeggen? ;-).
Een gebrek aan slaap zorgt ervoor dat we ons minder kunnen concentreren, dat we minder alert zijn en dat ons geheugen niet naar behoren werkt. Om nog maar te zwijgen over de ongevallen die we kunnen veroorzaken. 
Door vakantie te nemen doorbreken we de gewoontes die ons slaapgebrek en/of -tekort in stand houden. Bijvoorbeeld: nog laat doorwerken, schermen in ons bed (het licht van tablets en schermen zijn niet bevorderlijk voor onze slaap)... 

Met andere woorden: neem vakantie deze zomer zodat je beter kunt slapen, productiever kunt zijn, meer relax kunt zijn en gezonder leeft.

Heb jij nog vakantie in het vooruitzicht? Waar trek je naartoe? Laat zeker iets weten in de "comments" hieronder en inspireer zo anderen.