Wat het Coronavirus mentaal met ons doet en wat we er tegen kunnen doen.

Het is niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken: we zetten nog maar de radio aan of Covid-19 (Coronavirus) komt ter sprake. Ons leven is sinds een maand helemaal veranderd: we zien mensen die hamsteren, feesten die worden afgelast en uitgesteld, supermarktbezoeken zijn anders doordat we met een beperkt aantal mensen binnen mogen,… Eens binnen wordt er met grote bogen rond elkaar heen gestapt en achterdocht maakt zich meester. Terwijl we vroeger regelmatig iemand eens goed vastpakten of een kus gaven, houden we nu geruime afstand.

Er zijn mensen die de regels goed naleven en er zijn mensen die er hun voeten aan vegen. Stiekeme feestjes of afspraken, fietstochten met vrienden,… Zelf voelen deze mensen niets dus denken ze dat ze niet besmet zijn en niets kunnen doorgeven. Het thuiszitten begint te vervelen maar dat wil niet zeggen dat we terug soepeler moeten omgaan met de maatregelen. Wij moeten enkel thuis blijven, onze voorouders hadden tijdens de oorlogsjaren andere katten te geselen. Het verontrust mij hoe sommige mensen reageren op alle maatregelen die getroffen worden, hoe negatief sommige mensen in de wereld staan. Nu is het “Eén voor allen en allen voor één”, we moeten aan hetzelfde zeil trekken. Zodra we nu de greep lossen, staan we misschien nog verder dan twee weken geleden. We willen allemaal dat dit ophoudt, dat we terug naar buiten kunnen en feestjes geven. Dus laten we gewoon allemaal nu nog de regels strikt naleven. Zo blijven we gezond en houden we de rest gezond. Doe het voor jezelf, je omgeving én de zorgsector die het nu heel zwaar heeft. Respect voor al die mensen!

We moeten niet enkel ons lichaam gezond houden, we moeten dit ook doen met onze geest. Want onze gedachten kunnen ons gevoel en gedrag bepalen. Wanneer we positiever in het leven staan en een gezonde geest hebben, kunnen we beter omgaan met al die maatregelen die het Coronavirus met zich meebrengt, en met de onzekerheid die erdoor ontstaat. Want wanneer eindigt dit? En wat na de lockdown? Hier geef ik je alvast tien tips die je kunnen helpen.

1.      Beperk je “nieuwsgaring” tot eenmaal per dag.

Er zijn mensen die voortdurend zitten te scrollen op verschillende nieuwssites en sociale media om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over wat er nu gaande is. Het oververgaren van nieuws op verschillende kanalen kan stress en zorgen veroorzaken. Dit kunnen we nu best missen. Zeker als we onze geest gezond willen houden. Check even zelf je schermtijd (is mogelijk op Apple iPhone bij Instellingen maar ook bij andere smartphones) en controleer hoelang jij nu op je smartphone zit. Doe iets leukers met deze tijd. Misschien is het nu wel het moment om die keukenkasten uit te wassen of de kleerkasten te checken op kledij die je toch niet meer zal dragen. Ik heb vorige week mijn hele inloopdouche gepoetst met een tandenborstel! 😊 Jaja, ik vond dat de voegen er niet meer fris uitzagen dus ik heb me met CIF, VIM (nog een oude bus gevonden tijdens het rommelen – waar Corona niet goed voor is 😉) en twee oude tandenborstels gesetteld in mijn inloopdouche. Met een vrolijke playlist ging het snel vooruit en mijn oudste dochter is me zelfs nog ongevraagd komen helpen omdat het resultaat er fantastisch uit zag en ze wou meewerken. Zo’n schoonmaakbeurt of rommelbeurt doet veel met je brein, geloof me.

2.      Check enkel de officiële nieuwssites en geen sociale media of roddelsites.

We laten ons vaak beïnvloeden door sociale media of populaire nieuwssites. Ik tracht me nu enkel te focussen op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/ of als ik kan kijken naar het Journaal dan doe ik dat ook.

3.      Mediteer.

Aangezien we nu meer piekeren en ons zorgen maken, heeft ons brein rust- en pauzemomenten nodig. Meditatie is hiervoor heel goed. Terwijl ik vroeger dacht dat mediteren iets was voor spirituele goeroes of geitenwollensokkenmensen (sorry, dat was echt heel vroeger), is het nu voor mij een dagelijkse bezigheid geworden. Ik ben er rustiger door geworden, heb er kortere tenen door gekregen 😉 en heb veel minder piekergedachten. Door mijn abonnement op de app Ananda van Deepak Chopra kan ik dagelijks kiezen tussen verschillende meditaties. Wil je gewoon al eens uitproberen en geen betalende tool gebruiken? Check de apps Headspace, Insight Timer of Calm. Op Spotify vind je trouwens “That’s meditation”, gemaakt door productiehuis Shelter waar de Vlaamse acteur Nico Sturm je acht weken begeleidt tot mediteren. Zo heb je een echte Vlaamse stem die de meditatieoefening uitlegt.

4.      Zorg voor jezelf.

Focus je op de zaken die je zelf in de hand hebt i.p.v. te kijken naar datgene wat je niet kan veranderen. Jij kan geen remedie vinden tegen Corona, je kan er wel voor zorgen dat jij het niet verspreidt door je aan de maatregelen te houden. Zo zorg je in ieder geval al voor jezelf. Maar zorg ook voor voldoende slaap, een gezonde maaltijd en een goede hygiëne. Het is wetenschappelijk bewezen dat als we gezond eten, dit invloed heeft op ons brein. We krijgen meer energie en we slapen vaster. Een goed slaappatroon kan je helpen om je gezond te houden. En uiteraard: handen wassen. Zelf was ik mijn handen zoveel dat ze op dit moment zelfs als schuurpapier aanvoelen maar ik ken ook mensen die – zodra ze buiten hun eigen huis zijn geweest zoals na een bezoekje naar de supermarkt – thuiskomen, de kleren die ze aanhadden in de wasmachine steken, zich douchen en dan pas terug het dagelijkse leven in huis verderzetten.

5.      Blijf positief en wees dankbaar voor wat nu wel allemaal goed gaat.

Het lijkt niet gemakkelijk maar toch in het mogelijk: positief denken tijdens Coronatijden. Doe daarom zaken die je leuk vindt en die jou een goed gevoel geven. Focus op datgene wat wel goed is en wees er dankbaar voor. Zelf tracht ik dagelijks tien zaken op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Tien, Nele? Ja, tien! Het is helemaal niet zo moeilijk. Kijk gewoon om je heen wat je allemaal hebt.

Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn laptop omdat ik zo van overal kan werken aan mijn zaak. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn iPhone omdat ik zo dagelijks leuke contacten heb met mijn klanten, vrienden, familie en kennissen. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn bed omdat ik vannacht weer goed geslapen heb. Ik ben zo blij en dankbaar voor onze hond Boef omdat ik met hem dagelijks leuke wandelingen kan maken. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn ogen omdat ik al het moois nog kan zien en vele boeken kan lezen. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn fiets omdat ik mij zo met goed weer gezond kan verplaatsen van punt a naar punt b. Ik ben zo blij en dankbaar voor onze kippen omdat die ons dagelijks verse eieren geven en ons keukenafval opeten. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn grote assortiment thee zodat ik dagelijks kan kiezen om gezond te drinken. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn kinderen omdat ze gezond en veilig mogen opgroeien, waar ze ook zijn. Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn verloofde omdat hij mij graag ziet. Ik ben zo blij en dankbaar voor onze buren omdat we een goede band hebben. Zit ik al aan tien? Of heb ik er meer? Want ik kan nog schrijven, wees maar gerust.

Pas als je het kwijt bent, ga je beseffen hoe goed het was. Daarom: wees blij en dankbaar met al wat je hebt. Het is meer dan je denkt. Sta er eens bij stil. Je zal versteld staan.

6.      Help en steun anderen.

Ook al mogen we geen echte knuffels geven of onze dierbaren bezoeken, we leven in de 21ste eeuw en hebben het geluk om nu via de digitalisering met elkaar te communiceren. Onze voorouders konden tijdens de oorlogen niet met elkaar communiceren of het was met stiekeme briefjes die wel eens verloren konden gaan onderweg. (Nele, waarom vertel je nu weer over die oorlog? Wel, ik vergelijk onze toestand graag met de oorlogen die onze voorouders hebben meegemaakt en dat voor hen ook zo’n impact had op hun leven, net als Corona een grote impact heeft op de wereld nu).

Nu hoeven we onze computer maar op te starten of onze smartphone vast te nemen en we kunnen skypen, FaceTimen, Whatsappen,… met iedereen, waar ze zich ook maar bevinden in de wereld. Probeer dus dagelijks contact op te nemen met iemand van wie je weet dat die er veel deugd van kan hebben je te zien of te horen.

Zorg ook voor elkaar door de buurvrouw of -man te vragen of zij iets nodig hebben als jij je in het gewoel van de supermarkt gaat storten. Onze buurman belt ons regelmatig (en wij hem) met de vraag of er iets nodig is. Toen zijn auto in panne viel tijdens het begin van de crisis (en de garage hem niet onmiddellijk kan helpen), heb ik hem mijn oude fiets uitgeleend zodat hij zich toch nog kon verplaatsen. Met de andere buren net hetzelfde. Het is een kleine moeite maar een groot gebaar.

7.      Erken je gevoelens (en uit ze ook).

Het is meer dan normaal dat je je nu overweldigd, gestrest, angstig of onzeker voelt. Het zou raar zijn als je nu supergeweldig voelt, niet? Gun jezelf dus de tijd om die gevoelens op te merken en echt te voelen. Onderdruk ze niet door te grijpen naar alcohol of series te bingewatchen om jezelf te verdoven. Uit je gevoelens, voel ze ook al doen ze pijn. Schrijf het desnoods op. Door ze op te schrijven, schrijf je het van je af en is de lading al heel wat minder. Praat erover met anderen. Doe iets wat je een goed gevoel geeft. Je bent immers je gevoel niet, je hebt een gevoel. En nadat je erover hebt gepraat met anderen of je hebt het neergeschreven, kan je je gevoel veranderen door iets leuks te doen of te mediteren.

8.      Neem de tijd om te praten met je kinderen.

Ook onze kinderen voelen zich onrustig en maken zich zorgen. Al weken hebben ze geen contacten met hun vriendjes. Nuance: wel digitaal maar dat telt niet echt in hun ogen. Terwijl ze vroeger bij elkaar gingen spelen en elkaar op school dagelijks zagen, zien ze nu enkel hun eigen broer(s) en/of zus(sen), als ze al iemand hebben. Maak dus tijd om met je kinderen te praten over hun kleine en grote zorgen. We hebben als ouder veel aan ons hoofd: thuiswerk én dan nog het schoolwerk voor de kinderen maar we mogen de zorgende rol niet vergeten. Soms zijn we zo met onze eigen zaken bezig dat we niet merken dat onze kinderen nu ook “strugglen”. Laat hen praten over wat hen bezighoudt, troost hen als het nodig is. Zij zitten ook met vragen over wat er nu gaande is. Probeer hier dan ook zo constructief mogelijk over te praten. Toch mag je je eigen angsten ook vermelden. Kinderen mogen weten hoe wij ons echt voelen. We hoeven ons niet grootser te maken voor hen. Zo kunnen we samen omgaan met onze angsten en onze zorgen.

9.      Doe iets wat je normaal nooit zo doen (of veel te weinig doet).

Ik las ergens dat er nu heel veel puzzels worden verkocht en dat hele gezinnen zich bezighouden met puzzelen. Ik kan dit alleen maar aanmoedigen. Wij spelen nu vaak gezelschapspelletjes met de kinderen. Zo hebben ze de andere spelletjes in onze kast ook ontdekt en hebben ze nieuwe favorieten gevonden. Mijn kinderen zeggen dat er nu ook heel veel volwassenen zich bezighouden met Tiktok (een app waarop je dansjes kan doen op korte muziekstukjes). Een vriendin is een nieuwe taal aan het leren, ikzelf geef webinars (deed ik daarvoor ook niet) en mijn oudste dochter (veertien jaar) is begonnen met mijn boekenkast te verkennen en mijn boeken te lezen. Tijdens de wandelingen praten we dan over wat er in de boeken gebeurd is (voor zover mijn geheugen het zich nog herinnert 😉). Je hebt nu meer tijd en om je gedachten te verzetten, kan je iets nieuws uitproberen. Zo kom je uit je comfortzone en leer je bij.

10.  Waarom geen professionele hulp?

Ook tijdens de Coronacrisis kan je psychologische hulp zoeken of gecoacht worden tot een sterkere zelf. Je hoeft het niet alleen te doen. Er bestaan genoeg instanties die jou kunnen begeleiden.

Ikzelf werk ook door als coach. Wist je dat je zelfs online kan gecoacht worden? Ofwel neem je met mij contact op en maken we onze afspraken zodat we elkaar wekelijks of tweewekelijks via Zoom, FaceTime, Skype of Whatsapp kunnen zien en kan ik je coachen. Ofwel ga je echt voor de digitalisering  en laat je je sterker maken door mijn online programma’s 1 maand STERKer of 90 dagen STERKer. Dat kan je dan echt thuis doen in je vertrouwde omgeving. Deze programma’s geven je zoveel tips, tricks en tools mee die jou positiever en sterker maken. Want dat ben je waard, ook tijdens deze Coronacrisis.

Hou het gezond … zowel lichamelijk als mentaal!