Stop met vergelijken! Want dit doet het met je.

We doen het allemaal: we vergelijken onze levens, ons lichaam, onze carrières, onze bedrijven, ons werk, onze kleren, onze kinderen, onze families… We weten dat we ons er slecht bij voelen maar toch blijven we het doen. Voor sommigen onder ons is het zelfs een tweede natuur geworden.

Een vriendin van me had onlangs voor de allereerste keer een zomerkleedje genaaid naar een gekend patroon in de “naaiwereld”. Ze was zo fier op haar realisatie dat ze het onmiddellijk postte op Facebook. Enkele dagen later zag ik het niet meer staan (ik wou even kijken welk model het was omdat ik het voor mezelf ook wou maken). Ik vroeg haar waarom ze haar post verwijderd had. Bleek dat ze in een naaigroep kleedjes had zien passeren naar hetzelfde model als wat zij had gebruikt maar volgens haar veel beter gemaakt dan het hare. Omdat ze zich plots onzeker voelde over haar kleedje, besloot ze de foto eraf te halen.

De vreugde die ze enkele uren voordien nog voelde, was ze helemaal kwijt doordat ze zich vergeleek met andere (meer ervaren) naaisters. Ik weet niet hoe jij erover denkt maar als iemand voor het eerst iets zelf heeft gemaakt dan mag dit toch vermeld worden?

Anderen vonden haar kleedje ook super: ze had al zoveel “likes” gekregen. Het probleem was dat ze in de val van de vergelijking was getrapt: ze mat haar succes met het verkeerde en maakte op die manier haar geluk kapot. Zo blij en gelukkig ze zich voelde nadat haar kleedje na veel zwoegen afgewerkt was, zo belachelijk voelde ze zich toen ze de andere kleedjes zag. Ze was er zo van overtuigd dat de andere kleedjes zoveel beter waren dan het hare. Maar ze vergat dat het haar allereerste kleedje was! En ik ben nog steeds fier op haar!

Vergelijking is een leugenaar die ons zegt dat “ons beste ooit” nooit goed genoeg zal zijn. Jezelf of je successen vergelijken is het recept voor mislukking. Is dat wat je wil?

Ik geef je hier even mee wat al dat vergelijken met ons doet.

1.      We krijgen een hekel aan onze omgeving wanneer we onszelf met hen gaan vergelijken.

Vergelijken met anderen (ook met diegenen van wie we houden) kan ons jaloers en bitter maken zodat het uiteindelijk onze relaties kan schaden.

We willen blij zijn met het geluk en de weelde van anderen en dat zijn we dan ook maar tegelijkertijd vergelijken we ons leven met dat van hen en merken we dat we het hen meer kwalijk nemen dan dat we mee vieren.

Dus: stop met vergelijken. Het is zo cruciaal voor succes en geluk op lange termijn én zorgt voor betere relaties (professioneel en privé).

 

2.      We worden verliefd op de perceptie en haten de werkelijkheid wanneer we onszelf met anderen vergelijken.

Nog zoiets wat ons geregeld overkomt: als we onszelf vergelijken met onze vrienden op sociale media, worden we “verliefd” op de perceptie van hun realiteit en “haten” we ons werkelijke leven.

Hou in je achterhoofd dat mensen enkel het positieve posten op sociale media en misschien leiden ze wel in werkelijkheid een ander leven dan wij denken.

Ik herinner mij een krantenartikel enkele jaren geleden over een tandarts die dood was teruggevonden in de hal van een flatgebouw. Doodsoorzaak: overdosis.

Op sociale media leek ze zo gelukkig: regelmatig feestjes, sporten, stralend, een geweldig huis, alles tiptop in orde… Dit was de perceptie. In werkelijkheid was ze blijkbaar heel ongelukkig en had ze drugs nodig om het leven aan te kunnen.

Of hoe we ons allemaal kunnen vergissen door onze perceptie…

 

3.      We vieren onze successen niet als we onszelf vergelijken met anderen.

Het doet me denken aan het verhaal van mijn vriendin in het begin van dit artikel én het verhaal van één van mijn eerste klanten jaren geleden. Zij startte - na drie jaar met succes te slagen op de hogeschool – “op den bureau” bij een grote televisiefirma. Ze was zo gelukkig. Ik herinner me dat ze huppelend binnenkwam toen ik de deur opendeed. Ze had immers “haar droomjob” gevonden en ze had net het contract mogen tekenen.

Twee maanden later kwam ze plots minder gelukkig binnen. Ze was net te weten gekomen dat haar collega’s die in het magazijn werkten, veel meer verdienden. “En ze hebben niet eens hogeschool of unief gedaan”, zei ze met grote ontsteltenis.

Waar was dat gelukkig meisje gebleven? Zij was helemaal niet meer blij en gelukkig maar boos en teleurgesteld en enkel omdat ze zich vergeleek met anderen.

 

4.      Depressie en een lager zelfbeeld maken zich meester van ons als we vergelijken met anderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich voortdurend vergelijken met anderen lijden aan een depressie of een lager zelfbeeld.

De sociale media spelen hier een grote rol in: we kunnen ons immers op elke moment van de dag met anderen vergelijken.

Tijdens dit onderzoek kwam ook het volgende naar boven: bij de vraag hoe ze zich voelden, gaven de personen met veel Facebookvrienden die bovendien net gescrold hadden op de statusupdates van hun “vrienden”, zichzelf lagere cijfers dan diegenen die recentelijk niet op Facebook waren geweest.

Hoe regelmatiger mensen Facebook of Instagram gebruiken, hoe lager hun zelfrespect. Spring er dus voorzichtig mee om.

 

In het volgende artikel leer ik je hoe je het vergelijken kan stoppen.

 Hoe vaak zit jij op sociale media? Hoe zit het met jouw zelfbeeld?

Laat het me zeker weten in de “comments” hieronder.