Stop ermee om je steeds met anderen te vergelijken.

Vergelijken is dodelijk voor ons zelfvertrouwen. In een vorig artikel schreef ik al wat vergelijken met je doet. Vandaag geef ik je maar liefst 5 manieren om het vergelijken te stoppen. Want stoppen is nodig, anders ondermijn je jezelf. Jij bent veel meer waard dan de schim van jezelf.

1.      Vier het succes van anderen.

Stel je voor dat die vriendin uit mijn vorig artikel het totaal anders had aangepakt. Dat ze haar foto had laten staan en genoten had van al die “likes” en complimentjes. Dat er bovendien werd “gevierd” in dat naaigroepje dat ze allemaal een mooi kleedje hadden gemaakt. Misschien hadden ze zelfs ergens kunnen afspreken om het echt te vieren én een groepsfoto te maken i.p.v. alles enkel online te liken.

Dat was zeker een beter idee geweest dan te zitten kniezen en zich onzeker te voelen. Ze kon zichzelf gewoon gelukkig gemaakt hebben enkel door haar perceptie te veranderen.

Er gaat een grote hoeveelheid kracht uit wanneer je je eigen geluk niet verpest en het succes van anderen viert.

 2.      Geef complimenten i.p.v. te vergelijken.

Onlangs las ik het volgende: “Wanneer je merkt dat je jezelf met iemand vergelijkt, moet je meteen op die persoon afstappen en hem of haar complimenteren met datgene waar je jaloers op bent of waarmee je je vergelijkt.”

 Ik vind dit een geweldig idee want het houdt de focus weg van de vergelijking en verlegt die focus naar het vieren van het succes (zie punt 1).

 3.      Geniet van de concurrentie en stop het vergelijken.

Er is een verschil tussen competitie en vergelijking. Een beetje competitie, een beetje concurrentie is goed. Het haalt het beste in je naar boven en zorgt ervoor dat je je best doet. Vergelijken is slecht. Het geeft ons immers onmiddellijk een slecht gevoel.

 4.      Train je hersenen opnieuw door je negatieve zelfpraat uit te schakelen.

Als je in je hoofd dat stemmetje hoort zeggen: “Jij zal het nooit zo goed doen als zij” of “Je werk zal nooit zo perfect zijn als het zijne”, stop dit onmiddellijk door iets positiefs tegen jezelf en over jezelf te zeggen. Laat negatieve gedachten nooit binnensluipen wanneer je merkt dat iemand iets bereikt wat jij ook zou willen.

 Hier geef ik je een kleine oefening om het vergelijken te stoppen als het zich voordoet:

·        Wees alert voor wat jou triggert om te beginnen vergelijken en de negatieve zelfpraat te starten. Bijvoorbeeld: “Amai, zij heeft dat kleedje zo mooi gemaakt en dat van mij lijkt nergens op”.

·        Wees lief voor jezelf en zeg tegen jezelf dat je niet meer wil vergelijken. Zeg: “Ik stop met dat negatieve vergelijken, ik heb het gehad”.

·        Draai de situatie dan om door positief te zijn: “Al die kleedjes zijn zo mooi, zelfs het mijne. Het was dan ook een geweldig patroon om te maken. Zo leuk al die verschillende versies te zien.”

Door het al op te merken wanneer die negatieve zelfpraat er aankomt en onmiddellijk om te draaien, zal je je hersenen herprogrammeren om het vergelijken te stoppen.

 5.      Volg jouw pad.

Jij bent uniek. Van jou loopt er maar één exemplaar rond. Je bent dan ook gemaakt om geweldige dingen te doen. Je pad kan bestaan uit het stichten van een gezin, een bedrijf te starten, liefdadigheidswerk te doen,…

 Wat jij van plan bent om te doen, is jouw pad en van jou alleen. Alleen jij kan dat pad volgen en de paden waarop anderen zich bevinden, zijn niet van belang voor jou.

 Jij mag echt niet vergeten dat jij zeer uniek bent en bepaalde gaven en talenten hebt. Dus het vergelijken van je leven, je persoonlijkheid, je gaven en je talenten is pure tijdverspilling. Bewaak je tijd, verminder de sociale media, waar je ten prooi valt aan de leugen van de vergelijking. Jij bent het immers waard om je goed te voelen.