50 manieren om te genieten van een gelukkiger (en gezonder) leven (deel 3)

Ons gelukkig voelen, dat is ons geboorterecht. Hier en hier heb ik al enkele manieren gegeven om te kunnen genieten van een gelukkiger leven. Vandaag gaan we voor de laatste 20 tips: een mooie afsluiter van dit drieluik.

1.      Ga naar buiten om een luchtje te scheppen.

Eentje die ik mezelf dagelijks opleg: ik zit zoveel binnen te coachen of te werken aan mijn laptop dat ik soms niet weet welk weer het buiten is. Daarom verplicht ik mezelf om dagelijks naar buiten te gaan om bijvoorbeeld een wandeling te maken met de hond.

Onderzoek toont aan dat enkele minuten in de natuur je humeur verbetert, je geluk vergroot en de stress doet afnemen.

 

2.      Klaag niet (of doe het in ieder geval minder).

Door te klagen voelen we ons slechter en slechter worden. Of heb je ooit al ervaren dat - als iemand klaagt – je je ineens stukken beter voelde? Integendeel, je wordt leeggezogen. Net zoals je jezelf leegzuigt als je aan het klagen gaat. Vanaf nu probeer je dus niet meer te klagen maar ga je meer complimenten geven en positiever denken.

 

3.      Beslis om gelukkiger te zijn!

Heb je ooit voor jezelf beslist om gelukkiger te worden? De meesten niet dus maak je maar  geen zorgen.

Het is veel gemakkelijker om jezelf in een manier van denken te gedragen dan om jezelf in een manier van handelen te denken. (Dit is eentje om over na te denken hè 😉).

“Fake it until you make it”, noemen we dit.

 Je kan tegen jezelf zeggen dat je zal leren mediteren. Je leest dan alle boeken rond meditatie, bekijkt enkele filmpjes op Youtube en je koopt zelf al een meditatiekussen. Maar je zal het nooit echt kunnen totdat je werkelijk gaat zitten op het meditatiekussen en start met mediteren. Dus doe het! Ook al lukt het nog niet: door het te doen zal het uiteindelijk wel lukken.

 Jezelf vertellen dat je gelukkiger zal worden, werkt niet. Je moet acties ondernemen die je echt gelukkiger maken.

 Welke actie zal jij straks ondernemen? Plaats het hieronder zodat ik je kan aanmoedigen! 😊

 

4.      Zoek de hulp die je nodig hebt.

Mijn leven en zaak veranderden pas echt toen ik mijn geld en tijd besteedde aan cursussen en opleidingen om de vaardigheden en wijsheden te krijgen die ik nodig had om een goeie coach te worden, om mijn droom waar te maken.

Wat is jouw droom? Welke stappen zal jij nu ondernemen om je droom te verwezenlijken?

 

5.      Stop zelfsabotage.

Dit is iets wat ik vaak zie bij mensen die ervan dromen hun eigen zaak op te starten, een boek te schrijven of een wereldreis te maken.

In plaats van de cursus te volgen die ze nodig hebben, een coach te huren die hen hierin kan begeleiden of een reisorganisatie te contacteren die alles kan regelen, saboteren ze zichzelf door dingen te zeggen als “Ik ben er nog niet klaar voor” of “Nu lukt het niet, misschien later”.

 Het probleem is dat dat “later” zelden komt.

 Door nu te beslissen dat jouw dromen en jouw doelen meer dan de moeite waard zijn én stappen te zetten (ook als het ongemakkelijk aanvoelt of je angst voelt), voorkom je zelfsabotage. Ga ervoor!

 

6.      Gebruik geheugensteun(tjes).

Wij zijn hier thuis met zeven: mijn verloofde en ik, onze vier kinderen en onze hond Boef. Dat betekent dat ik dus alle informatie moet bijhouden van de zeven leden van ons gezin. Om nog maar te zwijgen over mijn zaak en al de rest in mijn leven dat ook zeer belangrijk is. Je kan je dus al voorstellen wat dit doet met mijn brein! Velen vragen me: “Hoe doe je het toch allemaal!!!!”.

Tja, ik organiseer me enorm want niets is zo stresserend als het gevoel te hebben dat je iets vergeten bent, niet?

 Ik gebruik dus enkele apps op mijn smartphone die mijn leven in goede banen leiden: mijn verloofde en ik delen onze iPhone-agenda, we gebruiken de boodschappen-app BING die we allebei aanvullen met hetgeen we nodig hebben in de winkel. Verder gebruik ik Anydo en Evernote die mijn leven zorgelozer laten verlopen. Alles zit in mijn smartphone die ik altijd bij de hand heb.

 

7.      Zorg voor leuke verrassingen.

Vorige week deed ik de rits van de binnenzak van mijn herfstjasje open en ontdekte ik twee briefjes van €5. Ik was zo blij! Of tijdens het opruimen vond ik een grappig briefje van mijn jongste dochter.

 Ik laat opzettelijk kleine verrassingen achter in ons huis. Ofwel is het een beetje geld in een handtas die ik pas volgend seizoen terug uit de kast haal ofwel is het een post-it naar mezelf die ik in de koffer steek en die volgende zomer weer zal geopend worden. Ook voor mijn kinderen doe ik het: regelmatig een kattenbelletje en een chocolaatje in de brooddoos of een klein briefje in hun bank in de klas na een oudercontact.

 Altijd leuk om terug te vinden. Instant geluk! 😊

 

8.      Beweeg!

Onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging ons geluk, onze gezondheid en ons leven verbetert. Een kleine wandeling buiten of die “7 min work-out"-app op je smartphone: alles helpt om je gelukkiger te maken. Waar wacht je nog op?

 

9.      Zoek de perfectie in het imperfecte.

Wist je dat een klavertjevier onvolmaakt is? Het is een somatische mutant bij de witte klaver. En toch maakt het ons enorm blij en gelukkig als we er eentje vinden. Dit is het beste voorbeeld dat ik je kan geven bij het zoeken naar de perfectie van het imperfecte.

Toen ik mijn eiwitten vergat op te kloppen bij het maken van chocomousse en de brei meer leek op een chocopasta, besloot ik het resultaat als smeerpasta voor de boterham te gebruiken: een lekkere en gezondere chocopasta omdat ik wist wat er allemaal in zat.

 Of toen het dak van het huis van mijn verloofde net vóór de verkoop eraf vloog in een grote storm, was ik blij dat het niet 10 minuten eerder was gebeurd. Toen stond mijn verloofde er immers nog onder en had hij gewond geraakt kunnen worden. Dus ondanks alle miserie was hij nog gezond en wel. Een mensenleven is veel meer waard dan dat dak. (Ondertussen is alles gerepareerd, uitgedroogd en het huis is verkocht!).

 Door te oefenen helpt het zoeken naar positieve zaken in negatieve gebeurtenissen ons om alle goede zaken in ons leven te appreciëren en ze te vieren.

 

10.  Weet hoe echt succes er uitziet.

Toen ik jaren geleden een coachee vroeg om enkele van haar successen op te noemen, kon ze me geen antwoord geven. Terwijl ze vijf kinderen had grootgebracht, hen elke dag vers eten voorschotelde en ondertussen haar man hielp in zijn loonwerkersbedrijf. Dit kan ik toch grote successen noemen, niet?

 Roem en rijkdom zijn niet de echte indicatoren voor succes. ‘Geliefd zijn’ en ‘houden van’ zijn dat wel!

 

11.  Laat jezelf graag zien.

Mensen zijn mensen. Hoeveel we ons ook proberen te beschermen tegen kwetsuren, we zullen hoe dan ook gekwetst worden.

Als we onszelf opsluiten, raken we misschien niet gekwetst maar voelen we ons wel eenzaam en ellendig. Wanneer mensen je pijn doen, vergeef hen (niet voor hen, wel voor jezelf) en laat jezelf graag zien. Je bent het waard om graag gezien te worden en er lopen genoeg mensen rond die jou wel graag zien.

 

12.  Lach (en blijf lachen).

Kijk eens in de spiegel en zet je mooiste glimlach op. Glimlach als één van je kinderen of je partner binnenkomt. Zet een leuk en grappig filmpje op en lach. De kracht van een oprechte lach maakt je niet alleen gelukkig, het is ook aanstekelijk.

 

13.  Denk aan wat je kan doen om de wereld beter te maken.

Ooit zei iemand: “Word elke ochtend wakker met de vraag wat je vandaag kan doen om iemands dag beter te maken”.

Wanneer we iets goed doen voor iemand anders, maken we niet alleen die persoon gelukkig maar voelen we onszelf ook stukken beter.

 Stel je voor dat iedereen dit begint te doen en ernaar handelt…

 Een klein gebaar kan iets groots betekenen voor een ander.

 

14.  Besteed de dingen uit die je niet leuk vindt (of automatiseer ze).

Het leven is te kort om zaken te doen die je niet leuk vindt. Voor mij zijn dat betalingen. Dus twee momenten in de maand programmeer ik alle betalingen in mijn online betalingssysteem. Misschien strijk jij niet graag? Doe dan beroep op een strijkdienst.

 

15.  Focus je op het vinden van win-win-oplossingen.

Het vinden van win-win-oplossingen zal vriendschappen en familierelaties versterken en beschermen. Leer compromissen sluiten en te werken naar een beslissing die voor iedereen goed werkt en waar iedereen zich goed bij voelt. Zo is iedereen gelukkiger en minder gestresseerd.

 

16.  Doe elke dag iets wat je leuk vindt.

Ik zing en dans graag, ik knuffel graag met mijn verloofde, mijn kinderen en onze hond. En ik hou ervan me te nestelen in de zetel met een goed boek en een grote kop thee. Uiteraard kan ik dat geen uren doen maar ik doe wel elke dag iets (al is het maar even) wat ik graag doe en wat me veel plezier geeft.

 Boek dus elke dag een me-time-momentje in waarin je iets doet wat jou vreugde schenkt.

 

17.   Denk als iemand die kan groeien.

Er zijn twee types van mindsets : vast (“Ik ben nu eenmaal zo en ik zal en kan niet veranderen”) en groei (“Ik geloof dat ik hierin kan groeien en dat ik het wel zal leren”).

Als je dus een groeimindset hebt, geloof je dat jij kan veranderen, groeien, leren en ontwikkelen tot de persoon die je wil zijn.

 De manier waarop je denkt over jezelf, zal je helpen groeien of vast laten zitten.

 Beperk dus je eigen potentieel niet door je negatieve gedachten. Je kan veel meer dan je denkt!

 

18.  Vertel het “Imposter-syndroom” dat je wel goed bent.

Ken je het Imposter-syndroom? Je zult het wel al meegemaakt hebben want het is een fenomeen dat vaak voorkomt bij professionals en ondernemers. Het syndroom geeft je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je niet thuishoort in het wereldje, dat je een bedrieger bent en dat uiteindelijk iedereen dit zal opmerken en beseffen dat je geen idee hebt wat je doet.

Hoe meer het succes toeneemt, hoe groter het Imposter-syndroom wordt.

De sleutel om dit op te lossen? Wees je ervan bewust zodat je de kracht ervan kunt wegnemen én in jezelf kan blijven geloven.

 

19.  Laat je keuze bepalen door je waarden.

Door keuzes te maken die niet aansluiten bij je waarden, word je nooit gelukkig. Dit geldt voor je privéleven maar ook in je werk.

Afgelopen jaren heb ik veel aanbiedingen gekregen om in een bedrijf als coach te werken, of om schoonheidsproducten aan te bieden zodat mijn klanten niet alleen aan hun innerlijke konden werken maar ook aan hun uiterlijk. Ik wilde dit allemaal niet doen: het paste niet bij mij en strookte niet met mijn waarden.

 Ja, het aangeboden geld was geweldig, maar geld maakt niet gelukkig. Ik verdien liever mijn geld met iets wat me gelukkig maakt dus ik koos voor mezelf en mijn persoonlijke geluk.

Leven op een manier die niet overeenstemt met je waarden en overtuigingen, leidt nooit tot geluk.

 

20.  Je leven is geen Instagram.

Wanneer we ons leven onbewust vergelijken met al de perfecte, nooit foute, steeds prachtige Instagramstories van anderen, maken we onszelf ongelukkig.

 Weet dat bijna alle foto’s het resultaat zijn van filters, keuzes uit een hoop voorafgaande mislukte foto’s en enkel de belichting van iets positiefs. Niemand zal een mindere post plaatsen of iets ongelukkigs laten zien.

 Het echte leven is fantastisch dus leef het echte leven, niet dat van sociale media!

 

Zo, de laatste twintig manieren staan erop. Ik ben benieuwd wat jij zal antwoorden op tip drie. 😊

 Veel geluk. Jij bent geweldig!