Hoe kan ik ervoor zorgen dat sociale media mijn zelfbeeld niet beïnvloeden?

Sociale media kunnen een grote impact hebben op ons welzijn en welbevinden. Een impact waar we ons niet onmiddellijk bewust van zijn maar die ons leven wel begint te bepalen: langer opblijven omdat we scrollen door de tijdlijnen, uitstellen van bepaalde zaken omdat we eerst nog iets willen checken op sociale media. Zo zie ik mijn kids regelmatig op hun smartphone bezig en als ik hen dan vraag om iets te doen hoor ik vaak: “Ja, direct, nog even dit nakijken!”.

Hoe lang zit jij je sociale media te checken en merk je op dat het plots een halfuurtje later is en dat je niets nuttigs hebt gedaan? Vaak krijg ik klanten over de vloer die me melden dat ze geen tijd hebben voor meditaties, sport of ontspanning. “Altijd maar werken en werken.”. Als ik hen dan vraag om hun schermtijd na te kijken, blijken ze die dag al zes uren bezig geweest te zijn met hun smartphone waarvan meer dan de helft van de tijd op sociale media.

Dit heet dus nutteloze tijdsbesteding. Want in die zes uren kan je wel sporten, naar werk zoeken, mediteren of een deugddoende wandeling maken.

Wil je weten of je verslaafd bent aan sociale media, dan raad ik je aan om deze of deze vragenlijst in te vullen. Wees er eerlijk in en maak jezelf niets wijs. Check ook eens de schermtijd op je smartphone (bij instellingen). Wist je trouwens dat je daarvoor een limiet kan instellen?

Ben je (nog) niet verslaafd? Dan is het toch belangrijk enige discipline aan de dag te leggen wat betreft sociale media. Zo kan je een digitale detox inplannen: wekelijks één dag plannen waarop je je smartphone niet gebruikt tenzij om te telefoneren als het dringend is.

Wanneer je sociale media gebruikt, gebruik het dan actief door echt te connecteren en er iets nuttigs mee te doen i.p.v. passief te scrollen en te checken wat anderen hebben gepost. Zet ook een tijdslimiet in. “ Nu ga ik dertig minuten op sociale media en dan stop ik ermee”. Op je smartphone heb je een timer: maak er gebruik van in dit geval.

Last but not least: check enkel je sociale media op bepaalde momenten vb. op de trein naar …, ’s avonds tussen … en …u.

Een andere goede tip: zet je meldingen uit zodat je niet steeds gewaarschuwd wordt bij nieuwe posts en dus niet de drang voelt om die telkens te gaan checken. Trouwens: maakt sociale media je leven beter? Dit is een vraag die je jezelf kan stellen en waarop je eerlijk moet antwoorden.

Het valt op dat we meer sociale media gebruiken als we ons eenzaam of wat minder goed voelen. Het is dan dat we bijzonder kwetsbaar zijn voor het effect van sociale afwijzing. Hoe beter we ons in ons vel voelen, hoe minder we posten op sociale media want dan hebben we die bevestiging niet nodig.

Daarom is het ook zo belangrijk dat we de tijd die tieners en prille twintigers aan sociale media spenderen, het best beperken. Hoe minder ze gebombardeerd worden met beelden van het “perfecte lijf” en het “perfecte leven” en hoe meer contact ze hebben met de echte wereld, des te meer ze zullen beseffen dat hun eigenwaarde ligt in de relaties met zichzelf, hun familie en hun vrienden, niet met die influencer uit Boston, USA.

Eigenwaarde en zelfvertrouwen is trouwens zeer complex en iets dat voortdurend verandert. We kunnen ons gelukkig, ontspannen, blij en geweldig voelen door talloze ervaringen, toch komt een diep gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen ergens anders vandaan.

Onze eigenwaarde en zelfvertrouwen is gedeeltelijk ontstaan in onze kindertijd maar ook tijdens onze groei naar volwassenheid. We werken er dagelijks aan door te reflecteren en door keuzes te maken die ons steeds beter maken. “Zelfvertrouwen is als een spier”, zeg ik altijd, “het vergt voortdurend oefening om die spier sterk te houden”.

“Je kan niet houden van iemand anders als je niet van jezelf houdt”, is ook zoiets wat ik mijn klanten regelmatig vertel. “Je kan geen liefde aan een ander geven als je zelf niet weet wat liefde is. Net zoals je geen geld aan iemand kan geven als je het niet hebt”. Deze wijze woorden werden ooit door Aristoteles gezegd en die heb ik steevast onthouden uit mijn opleidingen als coach. Pas na jaren kwam de betekenis bij mij echt binnen.

Jezelf graag zien op de juiste manier is niet narcistisch maar nodig om de wereld beter te maken. Want zo ga je nooit afgunstig of jaloers reageren op anderen maar juist mensen prijzen, complimenten geven en nobele daden uitvoeren zonder aan eigenbelang te denken.

Er zouden geen racistische en denigrerende uitspraken gedaan worden als we ons goed voelen in eigen vel. Je hebt immers de behoefde niet anderen “pijn” te doen zodat jij je beter zou voelen.

Vraag jezelf af wat de reden is waarom je je ergert aan iets bij iemand anders want dat zegt immers iets over jou. Het is een spiegel. Ben je tegen homo’s? Misschien heb je jezelf nooit kunnen zijn zonder hiervoor commentaar te krijgen van anderen. Wat doen die mensen bij je verkeerd?  Wat hebben ze je misdaan? Niets. Ze zijn gewoon zichzelf.

Daarom: gebruik sociale media voor leuke zaken, om connectie te blijven houden met die verre vrienden of familieleden. Niet om je zelfbeeld op te krikken door anderen te kleineren. En zeker niet om bevestiging te krijgen van anderen. Zorg voor je eigen bevestiging: hou zoveel van jezelf dat je anderen niet nodig hebt om jezelf goed te voelen.

Wil je de komende maanden aan je zelfvertrouwen werken? Via deze link kan je online aan jezelf werken in je eentje thuis en in je vertrouwde omgeving. Anderen hebben het je voorgedaan en zijn zeer tevreden met het resultaat. Wat houdt jou dus tegen om aan die eigenwaarde te werken?

Hoeveel uren per dag zit jij op je smartphone? Laat het hieronder weten in de comments en krijg van mij persoonlijk een mailtje met tips om aan jezelf te werken.

In dit filmpje krijg je een eerlijke getuigenis van Kelly te zien die de moed heeft gevonden sociale media te bannen uit haar leven. Ze legt je uit waarom. Later in het filmpje kom ik aan bod met deskundige uitleg 😊. Jordy Luypaert heeft dit filmpje gemaakt als eindwerk.

 

P.S. Wil jij sterker de zomer in? Dan heb ik geweldig nieuws voor je: bij aankoop van “1 maand STERKer” krijg je €5 korting en bij aankoop van “90 dagen STERKer” maar liefst €10 korting. Deze actie loopt van vandaag t.e.m. 23 juni 2019.

Gebruik bij “1 maand STERKer” de actiecode STERKEzomer en bij “90 dagen STERKer” de actiecode STERKEREzomer en in onmiddellijk je korting.