Hoe graag zie jij lichaam?

Dat hetgeen we eten, veel te maken heeft met onze gemoedstoestand, hebben we al ettelijke malen gelezen. We weten dat geproduceerde voeding ons vanbinnen stilletjes kapot maakt. Toch proppen we ons elke dag nog vol met suikers, bereide maaltijden, diepvriespizza’s, enz.

Zelf heb ik een aantal jaren geleden bewust gekozen om gezond en puur te eten. Toen het allereerste boek van Pascale Naessens verscheen, werd ik meteen grote fan. Groot was dan ook mijn blijdschap dat zij nadien dit hele concept verderzette en dat ondertussen al veel mensen haar boeken en de voordelen ervan hebben leren kennen.

Enkele weken geleden besloot ik een stapje verder te gaan. Na verschillende communie-, lente- en verjaardagsfeesten (gevolg van een grote familie 😊) voelde ik me echt slecht: te veel gedronken (d.w.z. niet enkel alcohol maar ook bijvoorbeeld limonades), te veel gegeten (niet enkel de pure zaken maar vooral ongezonde dingen met als gevolg dat ik me futloos voelde en verschrikkelijk moe). Tijd voor een detox dus.

Via Facebook had ik ‘Your Super’ leren kennen en zij kondigden een leuke 5-daagse detox aan. Ik had al een proefpakketje besteld en dit was me enorm bevallen.

Your Super maakt zalige mengelingen van superfoods (chiazaad, macapoeder, acai, matcha, cacao …). Ik had al superfoods in huis om mijn salades, smoothies en fruitsla te pimpen maar hun melanges leken mij zeer aanlokkelijk dus wilde ik een poging wagen en ging ik voor de detox. Toevallig kon ik op dat moment genieten van een mooie korting dus viel de aankoop goed mee. (We kunnen er niet omheen: superfoods zijn duurder dan de geproduceerde, ongezonde stuff in de supermarkt.). Bij het bestellen van de detox-mengelingen kreeg ik ook nieuwe recepten cadeau waarin Your Super verwerkt was. Het proberen waard dus.

Tijdens de detox wordt er geen alcohol gedronken, geen frisdranken en geen suikers gegeten. Enkel water, thee (liefst infusions of groene thee). ’s Morgens dronk ik een groene smoothie (groenten gemengd met fruit) als ontbijt, ’s middags een lekker en mooi gepresenteerd slaatje en ’s avonds een rode smoothie (wederom een mix van groenten en fruit, meestal met rode biet). In alle maaltijden zaten de superfoods verwerkt.

Ik geef het toe: het was soms zwaar (als je verloofde aan het genieten is van een heerlijk wijntje of de kids zitten voor je neus te snoepen) maar als ik het eens moeilijk had, zei ik tegen mezelf: “Volhouden Neleke, wat zijn 5 dagen in een mensenleven? Je kan dit!”.

Het resultaat mocht er zijn: het was zowel voelbaar als zichtbaar. Mijn huid was zuiverder, ik verloor 2,5 kg en ik voelde me zeer energiek ondanks enkele korte nachten tijdens die vijf dagen.

Pascale Naessens schrijft “Puur eten dat je gelukkig maakt”. Ik geef haar groot gelijk. Je voelt je ook stukken beter en energieker en dus gelukkiger als je puur eet.

Bij puur eten denken mensen vaak aan een salade met sla, tomaten, komkommer, wortel met daarop een vinaigrette. Puur eten is meer dan dat: via Pascale Naessens en Sandra Bekkari vind je creatieve recepten die allesbehalve saai zijn, niet veel tijd in beslag nemen om te maken en bovendien overheerlijk zijn.

Vanaf het moment waarop je puur eet, verdwijnen die “watten” uit je hoofd, voel je je energiek en merk je aan je lichaam dat dit echt nodig is. We hebben maar één lichaam: waarom zouden we dit stilaan kapot maken met ongezonde, bewerkte voeding met zoveel toevoegingen die ons futloos en dik maken?

Onze ingesteldheid en ons geluksgevoel worden ook bepaald door wat we in onze mond steken.

Van volgende voedingswaren is bewezen dat ze ons gelukkig maken en gezond houden:

·        Oesters

·        Watermeloen

·        Banaan

·        Zwarte chocolade

·        Spinazie

·        Zaden

·        Champignons

·        Bietjes

·        Kefir

·        Eieren

·        Noten

·        Sinaasappels

·        Boerenkool

·        Kip

·        Bessen

·        Linzen

·        Zeewier

·        Avocado’s

·        Kikkererwten

·        Vis

·        Kurkuma

·        Groene thee

·        Asperges

·        Appels

·        Bonen

·        Thee

Ik zou zeggen: probeer het eens uit. Tracht eens vijf dagen enkel puur te eten (veel groenten, wat fruit, zaden, noten …) en enkel groene thee en water tussendoor. Ik garandeer je dat je een verschil zal voelen.

Reageer je slecht op sommige zaken, raad ik je aan om een voedselintollerantietest te laten uitvoeren. Enkele klanten en vriendinnen hebben dit al gedaan en zijn zeer tevreden met de resultaten: eindelijk weten ze welke voedingsgroep hen buikpijn, een opgeblazen gevoel of constipatie bezorgt. Meestal waren dit de voedingswaren die ze als kind en in hun jeugd overvloedig hebben gegeten en waarvan hun lichaam nu zegt: “STOP, ik wil het niet meer”. Gevolg: nu staan ze veel gelukkiger in het leven.

Onthoud het goed: toon meer respect voor jezelf. Niet alleen door mentaal lief tegen jezelf te zijn maar ook door je lichaam te sterken met gezonde en pure voedingswaren en niet met rommel. Doe het en ontdek het verschil.

Zie je een detox zitten? Laat het hieronder weten en ik geef je het nodige advies waar je terecht kan om op een verantwoorde manier te detoxen.