Sociale media zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Sommigen staan ermee op én gaan ermee slapen. Om nog maar te zwijgen van de vraag hoeveel tijd ze er overdag aan spenderen…
Sociale media kunnen heel aangenaam zijn: ideeën delen, inspiratie opdoen, nieuwe mensen leren kennen, contacten onderhouden met kennissen/vrienden (aan de andere kant van de wereld), vermaakt worden, nieuwe dingen leren, enz. Maar sociale media kennen ook een schaduwkant, een “duistere” kant. Omdat het zo leuk is, kunnen sociale media onze emotionele energie, tijd en focus opgebruiken zonder dat we het beseffen.
We kunnen ons goed voelen door sociale media maar we kunnen er ons ook enorm slecht door voelen. Het lijkt wel een emotionele rollercoaster. Sociale media kunnen ons jaloers maken op vakanties, auto’s, levenservaringen van vrienden/kennissen/anderen. Of nog erger: we kunnen ons depressief gaan voelen door sociale media omdat we denken dat anderen het beter hebben dan wijzelf, gewoonweg door te scrollen door Instagram, Facebook en co.
Hou dus in je achterhoofd dat sociale media je sombere gevoelens nog kunnen versterken. Sociale media zijn platforms waar we voortdurend feedback (of kritiek) krijgen. Denk maar aan de duimpjes omhoog en de hartjes en alle andere emoticons. “Het exploiteert een kwetsbaarheid in de menselijke psychologie”, zei Sean Parker ooit. Sean Parker, ooit medepresident van Facebook. Deze uitbuiting was opzettelijk volgens hem. Het enige doel: “Hoe consumeren we zoveel mogelijk van je tijd en bewuste aandacht? Hoelang kunnen we mensen op Facebook laten zitten en hen voortdurend laten scrollen en ervoor zorgen dat ze meerdere keren per dag terugkomen?”.
Het betekent dus dat je af en toe een beetje dopamine krijgt doordat iemand je foto liket, een reactie achterlaat of je kan taggen. Dat zorgt ervoor dat je nog meer zaken post en meer likes krijgt.
Op die manier voeden we dus een verslaving en dat heeft Kelly in het filmpje in hoogsteigen persoon ondervonden.
Sociale media kunnen ons een vals gevoel van “sociaal” geven. Het isoleert: tieners en volwassenen brengen geen tijd meer door met telefoneren, wandelen, feesten, samen zijn … maar besteden hun tijd liever aan hun tablets, smartphones, enz.
Maar vergeet niet dat oogcontact, echte knuffels of fysieke aanrakingen die zo belangrijk zijn voor een gezonde relatie, volledig ontbreken bij sociale media. Likes en zwaaien kunnen nooit een echte knuffel vervangen. Een knuffel hebben we nu eenmaal allemaal op tijd en stond gewoon nodig. Om goed te ontwikkelen hebben we minstens 12 knuffels/aanrakingen per dag nodig. Een gebrek hieraan heeft juist een negatieve impact op het zelfrespect van jongeren.
Soms kan dit zelfs heel destructief werken: onderzoek wijst op een enorme stijging in zelfmoord onder jongeren (en volwassenen). Nadien blijkt dat ze worstelden met een overmatig gebruik van sociale media.
Wat is overmatig gebruik nu juist? Hoeveel uren zit jij op sociale media? Meer dan 2 uren per dag is meer dan overmatig gebruik. Dan kunnen we spreken van een verslaving. Geloof me: je komt snel aan twee uren per dag. Hier vind je een lijst met de verslavingskenmerken van sociale media.
Naast verslaving correleren we het gebruik van sociale media ook met meer eenzaamheid, narcisme, angstgevoelens (o.a. de angst om iets te missen = FOMO: Fear Of Missing Out) en jaloezie.
Definitie van jaloezie/afgunst: een pijnlijk verlangen om te hebben wat iemand anders bezit, of het nu gaat om materiële bezittingen, prestaties of kansen.
Jaloezie op sociale media werkt ook heel onlogisch: zo zijn we niet jaloers op het lichaam en de rijkdom van bijvoorbeeld Jennifer Lopez maar wat een ramp als een goede vriendin, schoonzus of buurvrouw meer plezier heeft of over dat prachtige bikinilijf beschikt.
Op sociale media worden we elke dag bestookt met het ideale leven van onze leeftijdgenoten. Enkel hun hoogtepunten worden echter getoond. Het komt niet in ons op dat die geposte selfie het resultaat is van 1760 eerdere pogingen tot het maken van een selfie, het gebruik van filters en zelfs Photoshop.
Gevolg: we gaan onszelf steeds vergelijken met het onmogelijke en vinden onszelf maar saai tegenover anderen.
Jaloezie is de reactie van personen met een laag zelfbeeld. Het is ook zeer duidelijk dat mensen met een laag zelfbeeld constant zaken posten om bevestiging te krijgen. Hoe positiever je zelfbeeld, hoe minder je gaat posten op sociale media.
Het enige wat we dus kunnen doen is werken aan ons zelfbeeld én sociale media gezond gebruiken.
Hoe? Dat lees je in de blog over veertien dagen!
Hoeveel uren per dag besteed jij aan sociale media? Laat het gerust hieronder weten.