5 manieren om teleurstellingen tegen te gaan

Teleurstellingen horen nu eenmaal bij het leven, daar kunnen we niet van onderuit. Iedereen heeft er wel al enkele ervaren in het leven.

Het goede nieuws is dat teleurstellingen niet lang hoeven te duren en dat we er op lange termijn geen last van hoeven te hebben. We kunnen immers op elke moment uit de slachtofferrol stappen.

 Soms hebben we geen vat op teleurstellingen. We kunnen teleurgesteld worden door onze naasten, onze geliefden of door omstandigheden op ons werk, de media of misschien door jezelf?

Net zoals velen onder ons ben ik op dit moment teleurgesteld in onze Belgische Justitie en ook een beetje in de mensheid. Een week geleden kregen we het verschrikkelijke nieuws te horen dat Julie, een 23-jarigie studente uit Antwerpen was teruggevonden: levenloos, vermoord door een man die eigenlijk achter de tralies had moeten zitten.

Alles gebeurde overdag: zaterdagavond (het was nog klaar) vertrok ze met de fiets naar vriendinnen. Ze is daar echter nooit toegekomen. De kracht van sociale media heeft ervoor gezorgd dat de “case” snel werd opgelost. Op dit vlak was de mensheid wel schitterend: veel mensen hebben meegezocht, geflyerd en boodschappen gedeeld op de sociale media. Op maandag wisten we al wie de moordenaar was dankzij het schitterende speurwerk van de politie. Maar we kwamen ook te weten dat die man eigenlijk achter de tralies had moeten zitten maar door de moeizame werking van de Antwerpse justitie was dat niet gebeurd.

Als moeder van twee dochters en plusmoeder van twee zonen wil ik (net als iedere andere ouder) dat onze kinderen mogen opgroeien in een veilige wereld. Als ze zin hebben om naar hun vriend(inn)en te fietsen, wil je hen laten gaan zonder je te moeten afvragen of ze wel veilig en wel zullen arriveren.

Dus ja, ik ben teleurgesteld. In de eerste plaats in de mensheid omdat er tot op vandaag nog steeds mensen bestaan die er bewust voor kiezen om anderen te pijnigen en de dood in te jagen. Daarnaast ook in de Belgische justitie omwille van de zoveelste fout die ze hebben gemaakt. Maar tegelijkertijd ben ik ook fier op alle vrijwilligers die naar Julie hebben gezocht en op diegenen die het opsporingsbericht zoveel keer hebben gedeeld. We kunnen duidelijk samenwerken… dus waarom elkaar nog teleurstellen?

Vandaag geef ik je maar liefst 5 manieren mee om met teleurstellingen om te gaan:

1.      Vraag je af wat je eruit kan leren.

We leren uit alle ervaringen, of ze nu goed of slecht zijn. Meestal zeggen we bij negatieve ervaringen: “Waarom moet mij dit overkomen?” of “Waarom ik?”. Het is dan misschien wel de meest gestelde vraag in zulke situaties maar in ieder geval niet de meest zinvolle vraag. Want op die manier kruip je in de slachtofferrol en in die rol kom je niet ver. Ok, we hebben het niet in de hand wat ons allemaal overkomt maar wel hoe wij reageren op die situaties. Jij bent geen slachtoffer, onthoud dit!

Dus vraag jezelf niet af: “Waarom moet mij dit weer overkomen?” maar zeg wel: “Wat kan ik hieruit leren?”

Energie gaat naar het punt waar je aandacht naartoe gaat. Dus stop met het negatieve te voeden en denk positief. Bevorder het positieve.

 

2.      Aanvaard de pijn die je nu voelt.

Door te doen alsof je niet teleurgesteld bent, ga je geloven dat je op de goede weg bent maar op die manier zet je geen stap vooruit. Je kan dan wel zeggen dat je niet teleurgesteld bent, je lichaam zegt iets anders.

Het is ok om teleurstelling, verdriet en pijn te voelen. Je wou iets en je kreeg het niet. Of misschien ben je verraden door iemand van wie je het niet verwachtte. Teleurstelling is als verdriet en dat moet je voelen. Pas als je iets voelt, kan je genezen. Dus erken je teleurstelling.

 

3.      Vind je “buddy”.

We hoeven het allemaal niet alleen te doen. Wanneer je je teleurgesteld voelt, zullen je echte vrienden naast je staan. Aanvaard hun steun. Zij helpen je terug overeind en blijven aan je zijde staan.

 

4.      Herkader de pijn.

De pijn herkaderen kan je doen door dankbaarheid te tonen. Alles kan altijd erger worden of zijn. Dus leg je focus daarop en tracht dankbaar te zijn voor alles wat je eruit geleerd hebt.

 

5.      Concentreer je op je toekomstige zelf.

Door je te concentreren op je toekomstige zelf ga je de stappen nemen die je moet nemen om er door te komen. Soms moet je gewoon denken “Hoe zou je toekomstige (vul je naam in) over deze situatie denken?”

We hebben allemaal wel eens te maken met teleurstellingen. Maar weet dat je dat gevoel kan veranderen. Jij komt er overheen. Elke storm gaat voorbij.

Verander je manier van denken, wees positief en trek op met de juiste personen. Zo kom je over je teleurstellingen heen en zal je sterker worden.